Än lever skogen

Författare

John Hallmén

Roine Magnusson

Pelle Svensson

Än lever skogen

2013-09-05

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2013-09-05

Recensionsdag

2013-09-25

Formgivare

Petter Antonisen

Formgivare omslag

Petter Antonisen

Kategori

Större naturböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Roine Magnusson

Formgivare

Petter Antonisen

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113049755

Antal Sidor

224

Vikt (kg)

1.554

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

293

Bredd (mm)

248

Böcker av författaren

Om boken

Det är skillnad på skog och skog. I en gammelskog är det inte städat och träden står inte i raka rader. Tvärtom är det stökigt och myllrar av liv, i ett naturligt kretslopp där alla organismer fyller sin viktiga funktion.

Länge ansågs den svenska skogsvården vara den bästa i världen. Men den senaste tiden har bilden krackelerat. Allt fler skogsägare uppmanas avverka även de sista naturskogar vi har kvar. Det pågår en kamp, bitvis hätsk, mellan skogsbolagen stödda av Skogsstyrelsen och organisationer som värnar om mångfald och utrotningshotade arter. Parterna står långt ifrån varandra och försöker var och en på sitt håll med statistik och forskning befästa sina argument för att få stöd från politiker och allmänhet.

Men vet vi vad striden står om? Vad är skog? Är det de virkesplantager vi i allmänhet vistas i när vi är ute och går i skogen? Eller finns det annan skog? Vad är en naturskog och hur ser invånarna ut där? Vad gör de för nytta?

I Än lever skogen vandrar vi ut i de skogar som är hotade till sin existens, och får kunskap om vad som håller på att gå förlorat. Journalisten Pelle Svensson beskriver den sköra tråd på vilken livet i gammelskogen balanserar och intervjuar de eldsjälar som brinner för naturskogens bevarande. I fantastiska, nyskapande bilder av Roine Magnusson får vi se naturskogar i hela Sverige som är svåra att nå, och därför svåra att uppleva, och i John Hallméns unika makrobilder får vi dessutom stifta bekantskap med kryp och växter vi inte visste fanns. Vi möter 600 år gamla tallar som överlevt otaliga stora skogsbränder men som fortfarande ger liv åt tusentals djur, växter och organismer. Vi får veta vad som händer efter döden för dessa träd, för livets cirkel tar inte slut bara för att stammen ligger på marken.


Läs mer

John Hallmén, Roine Magnusson, Pelle Svensson

Än lever skogen