Boktjuvarna

Författare

Anders Rydell

Boktjuvarna

Svenska

2015-09-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Författare

Recensionsdag

2015-09-23

Publiceringsdatum

2015-09-02

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Plundrartrilogin

Läsordning

2

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Storpocket, Inbunden

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Bookwell AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113065328

Antal Sidor

466

Vikt (kg)

0.648

Ryggbredd (mm)

34

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

142

Böcker av författaren

Om boken

Kvällen den 10 maj 1933 lystes hela Tyskland upp av bokbål. På Opernplatz i Berlin hade 40 000 människor samlats för att lyssna på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels flammande tal, där han förklarade att elden markerade slutet för Weimarrepublikens dekadenta kulturliv. Böcker av Marx, Mann, Brecht och Hemingway blev lågornas rov.

Bakom bokbålen finns dock en annan, mer okänd berättelse: den om hur nazisterna plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker i de ockuperade länderna. Två fruktade män, SS-ledaren Heinrich Himmler och naziideologen Alfred Rosenberg, tävlade om att lägga under sig Europas litterära arv. Himmler samlade till ett enormt bibliotek om "rikets fiender" på SS-högkvarter i Berlin. Ideologen Alfred Rosenbergs plan var än mer ambitiös - att lägga grunden för ett helt nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende. Där skulle Tredje rikets framtida ledarelit fostras och en rad nya forskningsinstitut inrättas för att rättfärdiga erövringar och folkmord på judar, romer och politiska fiender.

I Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden.

Några pressröster:
"Framställningen har gestaltande driv och saklig stringens. Boktjuvarna är, liksom Plundrarna, ett historiskt reportage av yppersta kvalitet."
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

"Det är en fascinerande och bitvis oberättad story om historiens största bokstöld."
Jan Eklund, Dagens Nyheter

"Precis som med den förra boken går det även den här gången bara att lovorda Rydells skickliga arbete som har resulterat i en bok som går att läsa som ett slags bildningsthriller."
Niclas Sennerteg, Borås Tidning

Läs mer

Anders Rydell

Boktjuvarna

Om boken

2009 tvingades Moderna museet i Stockholm återlämna en tavla av konstnären Emil Nolde efter en uppslitande konflikt. Tavlan hade visat sig härröra från ett brott begånget i Förintelsen skugga – men hur hade målningen hamnat på museet?
Denna händelse utgör startpunkten för Anders Rydells moderna klassiker Plundrarna, som 2014 nominerades till Augustpriset och har utkommit på ett flertal språk.I början av 1945 avslöjades den största konstkupp som någonsin genomförts. I saltgruvor, förråd, bunkrar, källare och på väggar hemma hos nazistledare återfanns miljontals konstverk och antikviteter, rövade från Europas alla hörn av specialenheter. Där fanns verk av mästare såsom Michelangelo, Rubens, Rembrandt och Vermeer. De allra främsta skulle visas på Adolf Hitlers planerade Führermuseum i Linz.Hundratusentals konstverk återfann aldrig efter kriget. Plundrarna är berättelsen om hur den försvunna konsten hamnade världens främsta museer. Det är en fängslande historia om nazisternas fanatiska besatthet av konst, men också om offrens kamp för upprättelse.”Rafflande thriller med satanistiska skildringar av nazisternas osannolika omfattande konststölder och de juridiska och moraliska i vår tid om de återfunna verken. Den här gången kommer Sverige inte undan. Gediget historiskt arbete kombineras med skickligt reportage i högt tempo”Nominering Augustpriset 2014"En pionjärgärning"Antik & Auktion"Berättelsen flyter fram som en välskriven thriller. (…) Anders Rydell har skrivit en lysande bok."Sydsvenskan"En oerhört fängslande bok, skickligt berättad, lärorik, spännande och upprörande."Norra Skåne"En detaljerad och spännande skildring om hur denna enorma konststöld organiserades av nazisterna och vilka ideologiska värderingar som låg bakom. En mycket läsvärd och tänkvärd bok."Tidningen Kulturen

Läs mer

Plundrarna

Anders Rydell

Plundrarna

Om boken

”Rafflande thriller med satanistiska skildringar av nazisternas osannolika omfattande konststölder.”
Nominering, Augustpriset, för Plundrarna“Rydell’s tale is a fascinating blend of intellectual history, detective story, and 'restitution activism' that cannot help but inspire its readers.”Los Angeles Review of Books, om BoktjuvarnaStulen musik är det avslutande kapitlet i Anders Rydells trilogi om nazisternas plundring av kultur under andra världskriget, efter de hyllade Plundrarna och Boktjuvarna.I boken får vi följa ett antal judiska musiker, såsom Wanda Landowska, Arthur Rubinstein, Władysław Szpilman, Shony Braun och Alma Rosé, från mellankrigstidens vibrerande musikliv till nazisternas förföljelse, flykt och Förintelsen. Parallellt berättas om musikens roll i Tredje riket och den omfattande och systematiska plundringen av tiotusentals instrument, manuskript och böcker.Specialkommandot Sonderstab Musik ledde jakten på Europas främsta musikskatter, ovärderliga instrument och manuskript av mästare som Bach, Mozart och Beethoven. Bara i Paris stals över 8 000 flyglar och pianon från judiska hem. Plundringen dirigerades av den nazistiske musikhistorikern Herbert Gerigk, med det ideologiska målet att utplåna det judiska inflytandet över den europeiska musiken.Genom sin trilogi skapar Anders Rydell en fördjupande berättelse om detta brott och dess långtgående följder. Om hur plundring användes för att beröva människor på kultur, språk och identitet. Stulen musik är en berättelse om nazisternas försök att tysta sina offer, men också om musik som motståndshandling.Priser, stipendier:”För att med imponerande kunskap och stort engagemang lyft fram hur nazismen inte bara fysiskt utrotade Europas judar, utan också brutalt plundrade en hel kulturtradition”.Wallquistpriset”Genom sina böcker Plundrarna och Boktjuvarna har Anders Rydell belyst några av 1900-talets stora kulturhistoriska skeenden. Han har i dessa åstadkommit en viktig forskningsinsats kring frågor om proveniens, restitution och vår gemensamma idéhistoria, allt klädd i en elegant språkdräkt.”Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris"Anders Rydell skildrar i sitt författarskap Förintelsen i dess vidare mening. För att förgöra det judiska folket dödade nazisterna miljontals människor. Men de angrep även deras kultur och historia, vilket Rydell beskriver i sina historiska reportage. Rydell berättar om hur nazisterna beslagtog, kartlade och förstörde judarnas kultur och idéliv. Nazisterna förstod vilken kraft makten över kulturen är och Rydells böcker påminner oss hur viktigt det fria kulturlivet är i det demokratiska samhället.”Region Uppsalas kulturstipendium”Anders Rydell har i sitt författarskap borrat djupt i antisemitismen och genom sina böcker nått internationell uppmärksamhet. Under senare år har antisemitismen ökat starkt i Sverige och Anders Rydells arbete blir allt viktigare. Demokratin och rättsstatens principer är inte en gång för alla säkrade utan måste hela tiden försvaras.”Värmdö kommuns stipendium för konstnärligt skapande

Läs mer

Stulen musik

Anders Rydell

Stulen musik

Om boken

Bakom Gustav Fridolin och Annie Lööf står en ny politisk generation, födda på 1980-talet och framåt. De har tidigt klivit fram på ledande positioner inom sina respektive partier och representerar en ny sorts politiker. De är mediala ut i fingerspetsarna och sätter ofta sig själva före partiet.

Samtidigt tillhör de den efterkrigsgeneration som påverkats mest av lågkonjunktur, en försämrad välfärd och en hårdare arbetsmarknad. De har vuxit upp i ett Sverige med större klyftor: mellan stad och landsbygd, mellan fattiga och rika, mellan vinnare och förlorare.

Broilers är en bok om en ung generation politiker och deras väg till makten. Det är också en bok om hur politikens villkor förändrats. De etablerade partierna tappar medlemmar och den ideologiska- och partimässiga troheten har aldrig varit flyktigare. Men det politiska engagemanget finns där, det har bara flyttat utanför partipolitiken.


Några pressröster:

"Det är bredden, i kombination med mångsidiga detaljanalyser, som gör Broilers så exceptionellt bra."
Skånska Dagbladet

"Broilers ringar in fundamentala förändringar i partierna och samhället. Förändringar som vi bara har börjat se konsekvenserna av."
Sydsvenskan

"De rör vid något otroligt viktigt."
Kajsa Ekis Ekman, Dagens Nyheter

"Journalisterna Michaela Möllers och Anders Rydells bok är en läsvärd helhetsbild över ett nytt politiskt landskap - med en ny sorts politiker."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet

"Det är de giftiga mikroporträtten som lyfter boken."
Åsa Linderborg, Aftonbladet

"Broilers är en bra pusselbit för att förstå maktmönstren i svensk politik."
Arbetarbladet

Läs mer

Broilers

Anders Rydell, Michaela Möller

Broilers

Nyheter

Foto: Natanael Johansson

13 februari 2018

Anders Rydell tilldelas Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris för 2018

Nyheter