Kajak

Författare

Håkan Jernehov

Stefan Jönsson

Pär Hansson

Kajak

2016-10-03

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2016-10-03

Recensionsdag

2016-10-24

Formgivare omslag

Sajitha R Shankar

Kategori

Övriga naturaktiviteter

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Flexband, Inbunden, E-bok, Inbunden

Produktion

Papper

Munken Premium Cream

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113074078

Antal Sidor

94

Vikt (kg)

0.258

Ryggbredd (mm)

11

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

140

Miljöpåverkan

184g CO2e
Papper
ca 91 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 15 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 78 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Kajak

Recensioner

”I inledningen till sin utsökt vackra – och, låt mig säga det redan nu, härligt läsvärda – diktsamling ”Kajak” nuddar Pär Hansson vid Yeats tanke…”

”Även en stackars kritiker som aldrig suttit i en kajak förstår plötsligt grejen.” […]

Böcker av författaren

Om boken

Ett svenskt standardverk med allt om teknik och säkerhet, friluftsliv och motion, skapat av Sveriges främsta experter på kajakutbildning. Därutöver kajakens konstruktion, räddningstekniker, utrustning och sjömanskap.

Vi ger oss direkt ut på vattnet och färdledarna Jönsson och Jernehov börjar genast undervisa. Först glider vi ut på en glittrande fjärd. Gradvis ökar komplexiteten och vädret slår om. Vi avslutar med utflykter med nya utmaningar, kanske bortom mångas ambition, men desto mer relevanta för de redan inbitna som törstar efter mer.

Via en inlevelsefull skildring av en dagstur, en helgtur med övernattning, en veckotur med surf och rockhopping samt en vintertur inhämtas kunskap om allt från grundläggande paddelteknik till avancerad lek med vågor och vind.

Teman utvecklas allteftersom för att turen ska bli lyckad och säker, men också för att visa på ny kunskap och tänja komfortgränserna.

Läs mer

Håkan Jernehov, Stefan Jönsson, Pär Hansson

Kajak

Om boken

Pär Hanssons femte diktsamling består av dikter, prosastycken och anteckningar. Det är en poetisk rapport från mitt i livet och en sorgebok med en rad geografiska, sociala och mentala platser: staden, familjen, depressionen och vändningen, naturreservatet och dödsrummet.

Stark vind genomblåser en lada. Någon springer på en spång över våtmarken och möter sin pojke. En son sitter vid sin mammas dödsbädd. Någon arbetar och tänker på sina barn och sin ålder. En medborgare reflekterar över den offentliga maktens retorik.

Vad händer om människan väljer att helt fjärma sig från naturen? Skulle den vuxna människans handlingar se annorlunda ut om individen accepterade sin egen dödlighet?

Dikter som länkar det individuella till samhället och till världen.


"Hon reser sig som en spik i sängen med sin friska röst: God natt!

Det är så annorlunda. Allt är annorlunda.

Jag känner mig stark pojkar.

Du som fött mig, klätt mig, får inte dö."

Läs mer

Vi plockar bär i civilisationen

Pär Hansson

Vi plockar bär i civilisationen

Om boken

I sin nya diktsamling låter Pär Hansson det vardagliga tränga fram i högre grad än tidigare. Pojken har blivit man, far och stadsbo. Men i den mytologiska kraften och attacken, som blivit hans särmärke som diktare, känner man igen poeten från Vännäs. Även om han numera är tvåbarnsfar boende i Stockholm.

Drömda blir Pär Hanssons fjärde diktsamling. Han debuterade för drygt tio år sedan med diktsamlingen Ruckel som fick ett mycket positivt mottagande. I sin nya samling har han i högre grad än tidigare inordnat dikterna i en strängare form. Det gör de både tätare och luftigare på en och samma gång. Perspektivet är också skiftat. Pojken har blivit man, far och stadsbo. Det vardagliga har trängt sig på i högre grad även om den mytologiska kraften och attacken - som man förknippar med Pär Hanssons poesi - fortfarande är lika närvarande. Men dikten som form har fått större plats liksom det dagliga livet, nuet, är ett framträdande perspektiv.

"Vilken märklig dröm jag hade
Jag kom ner på gatan i pyjamas människor jag mötte
bar sina vanliga kläder jag levde ägde allt jag såg
varorna och smutsen och asfalten jag gick"


Läs mer

Motorsågsminne

Pär Hansson

Motorsågsminne

Om boken

Pär Hanssons tredje diktsamling är tajt, hård och vacker. Det här är en poet som vågar ta ut svängarna, som drar åt det sentimentala men aldrig blir svulstig.

Pär Hansson rör sig i gränsen mellan stad och skog och vildmark, här finns ett jag som hela tiden befinner sig i denna gräns. Mellan männsika och djur, individ och flock, och alltid djupt in i myllan, skogen, jorden.
Platserna är Vännäs i Västerbotten och Hisingen i Göteborg. Det är dåtid och nutid. Minnen och närvaro.
Barndomsplatsen har en stark dragkraft: "jag har kommit tillbaka, inte för att prata / inte för att umgås / utan för att inom mig fanns ett tvång / att se det här igen"

Efter den förra boken Familjekista, som drog mot prosa, är den här boken tillbaka i Hanssons väl utarbetade lyriska spår. En dikt som alltid är romantisk och rå.
Om en tidig kärlek kan han skriva så här: "Black Sabbath bakom regnskjulet / från ett öppet fönster i maj / Ozzys falsettsång på Älvdala fritidsgård / Det var maskerad och alla / var utklädda, du var utklädd till hora / och ditt ansikte av silver / och ditt ansikte av björklöv".

Läs mer

Lavinflaggor

Pär Hansson

Lavinflaggor

Om boken

Pär Hansson debuterade med stor framgång 1998 med diktsamlingen Ruckel. Den nya samlingen Familjekista utspelar sig i samma landskap, men denna gång skriver han med den vuxne pojken/mannens perspektiv på tingen, kroppen och hur döden drabbar dem som blir kvar i en familj. Hansson har utvecklat en egensinnig mytologi som är djupt förbunden med det norrländska landskapet. ?Döden är en förklaring för familjer. När en familjemedlem går bort borras en brunn, öppnas en lucka som får de efterlevande att se varandra mycket allvarligare i ögonen.?

Läs mer

Familjekista

Pär Hansson

Familjekista

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

30 september 2021

Stefan Jonsson får Gerard Bonniers Essäpris 2021

Nyheter