Livet är en sjukamp

Författare

Carolina Klüft

Livet är en sjukamp

2016-09-02

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Illustratör

Lukas Möllersten

Publiceringsdatum

2016-09-02

Recensionsdag

2016-09-21

Formgivare omslag

Niklas Lindblad

Kategori

Hälsa

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Eva Lindblad

Illustratör

Lukas Möllersten

Format

Inbunden, E-bok, Pocket, Ljudbok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113074924

Antal Sidor

283

Vikt (kg)

0.437

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

147

Miljöpåverkan

236g CO2e
Papper
ca 184 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 34 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 17 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Livet är en sjukamp

Recensioner

”Carro skriver själv om ungdomsidrottaren och idrottskvinnan Klüft och gör det sensationellt bra: konkret, lättläst och ärligt.”

Ystads Allehanda

Böcker av författaren

Om boken

För Carolina Klüft blev lärdomarna från idrottsåren viktiga redskap att möta livets nya utmaningar. Då var hon den spralliga sjukamparen som inte kunde förlora. Idag är hon programledare i tv, miljöengagerad och mor till en dotter.

Här får vi blicka in i hennes känslor, tankar och strategier för att hantera det som kallas livet. Hon berättar hur hon format sin egen väg och använt leken som livlina. Det handlar om att ge 100 % och om de verkliga segrarna. Med samma värme och spontanitet som hon en gång visade på idrottsarenan inspirerar hon oss till inre reflektion, till viktiga förändringar och till att ge energi och tröst.

Läs mer

Carolina Klüft, Lukas Möllersten

Livet är en sjukamp