Matsvampar i skog & mark

Författare

Bo Nylén

Matsvampar i skog & mark

2017-05-08

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2017-05-08

Recensionsdag

2017-05-31

Formgivare

Pernilla Qvist

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Kategori

Fälthandböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Bo Nylén

Formgivare

Pernilla Qvist

Format

Flexband

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

GPS Internationale Handels Holding GMBH

Produktdetaljer

ISBN

9789113074962

Antal Sidor

183

Vikt (kg)

0.652

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

245

Bredd (mm)

177

Miljöpåverkan

537g CO2e
Papper
ca 280 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 70 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 186 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Matsvampar i skog & mark

Recensioner

” ”Mat- svampar” är en pålitlig klassisk guide i svampsko- gen, läs gärna om dina favoriter redan innan du går ut. Här finns bra information om var och hur de växer, förväxlingssvampar och annat matnyttigt.”

Expressen

Böcker av författaren

Om boken

Läs mer

Bo Nylén

Svampar i skog och mark

Om boken

Det här är den perfekta boken för alla som mest plockar kantareller och karljohansvamp men som gärna vill utöka repertoaren. 140 arter beskrivs utförligt i text och bild: de viktigaste matsvamparna, de farligaste giftsvamparna som de kan förväxlas med men också ett antal misstänkt giftiga eller oätliga dubbelgångare till de ätliga svamparna. Ett utförligt bestämningsschema stimulerar nyfikenheten hos alla normalplockare och inspirerar till fördjupning.

Svamparna är fotograferade i sin rätta miljö för att förmedla upplevelsen av de olika arterna så som man möter dem i skog och mark. Ätligheten bedöms med det välkända stjärnsystemet utifrån senaste rön. Ett tiotal recept samt anvisningar hur man tar hand om och tillagar sin skörd avslutar boken, som är lika självklar att ha med på skogsutflykten som en kaffetermos.

En praktisk och fältmässig svampbok som väl kompletterar den mer omfattande och fördjupade Svampar i skog och mark av samma författare från 2012.

Läs mer

Matsvampar i skog & mark

Bo Nylén

Matsvampar i skog & mark

Nyheter

Foto: Bo Nylén

17 augusti 2017

Svampsäsong!

Nyheter