Friterat

Författare

Paul Kühlhorn

Eva Liljefors

Friterat

2019-02-26

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2019-02-26

Recensionsdag

2019-03-20

Formgivare omslag

Paul Kühlhorn

Kategori

Allmänna kokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Bianca Brandon-Cox

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113075952

Antal Sidor

155

Vikt (kg)

0.641

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

250

Bredd (mm)

178

Miljöpåverkan

458g CO2e
Papper
ca 226 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 37 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 195 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Friterat

Recensioner

”Boken Friterat känns verkligen som en present. Den är färgglad, lekfull, bubblig och entusiasmerande.”

Böcker av författaren

Om boken

Paul Kühlhorn älskar att fritera. Han gör det dessutom så bra att han tog sig till topp fyra i tv-programmet Sveriges mästerkock 2016. "Jag friterar allt som går att käka: glass, frukt, ägg", berättade han för domarna. "Jag fick en fritös av min fru Eva julen 2014 och den har inte hunnit svalna sedan dess, hela kvarteret där vi bor är täckt i en hinna av fett."

Nu ger Paul och Eva ut en bok späckad med recept på friterat. Du får reda på hur du bäst friterar klassiker som pommes frites, chicken nuggets, lökringar och munkar, men också mer ovanliga råvaror som ostron och avokado. Författarna lär dig även sådant du kanske funderat på: Vad händer på en kemisk nivå när man friterar? Och hur viker man vårrullar egentligen, på vilket sätt skär man perfekta pommes frites, hur panerar man? Självklart hittar du också recept på fräscha tillbehör som såser, dipper och sallader.

Den här boken är ett måste för alla som gillar friterat!

Läs mer

Paul Kühlhorn, Eva Liljefors

Friterat

Nyheter

Foto: Bianca Brandon-Cox

28 februari 2019

Fritera allt!

Nyheter