Författare:
Josefin de Gregorio Holmström
Samuel är mitt namn
2017-08-28
Svenska
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Författare
Josefin de Gregorio Holmström
Publiceringsdatum
2017-08-28
Recensionsdag
2017-09-18
Formgivare omslag
Sara R. Acedo
Kategori
Romaner
Produktion
Papper
LABB Munken Print
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
ScandBook AB
Produktdetaljer
ISBN
9789113077734
Antal Sidor
262
Vikt (kg)
0.426
Ryggbredd (mm)
25
Höjd (mm)
216
Bredd (mm)
144
Miljöpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”En smått mirakulös ögonöppnare”
”Svindlande vackert och starkt poetiskt” Dan Sjögren
Norrländska Socialdemokraten
”Hon är inte bara säkert förankrad i sitt idéinnehåll, hon skriver också med ett driv som för läsaren framåt i ett lågintensivt tempo, och hennes lite högtravande stil blir sällan bara dekoration.” Annina Rabe
Böcker av författaren
Om boken
"Det här är en bok om min Emily Dickinson, och om vad det innebär att läsa henne idag. Utgångspunkten är den fråga som genomsyrar det mesta som skrivits om Dickinson: hur kan man vilja det liv som hon valde?
Om man ägnar sitt liv åt att skriva och kanske till och med misstänker att man är bra på det, vill man då inte dela sitt skrivande med någon? Hur kan man vilja detta isolerade liv, livet bakom en skärm, oåtkomlig i sin elektriska storm, förnekad den älskades famntag och den besvarade kärlekens reparativa och generativa kraft?
För den skrivande kvinnan - för den här skrivande kvinnan som är jag - finns det en rädsla att bli som Emily Dickinson, eller som det jag föreställer mig att Dickinson var - det vill säga ensam.
Det här kan därmed inte undgå att vara en bok som åtminstone delvis handlar om konsten och ensamheten, eller kvinnan och ensamheten. Jag tänker mycket på ensamma kvinnor, författare eller ej."
Josefin Holmström
Läs mer
Josefin de Gregorio Holmström
Emily Dickinson och vulkanerna
Om boken
Det är i mitten av 1800-talet, en pojke föds blind och han tas om hand av en kvinna som ger honom ett namn: Samuel. Under pojkens uppväxt i norra Sverige sker så två underverk: först inser prästen i bygden att pojken har läshuvud och sedan återfår pojken på ett mirakulöst sätt synen.
Vägarna leder den begåvade studenten till Cambridge, där han blir vän med en blivande arvtagare till ett familjeimperium. Tillsammans utför de fysikaliska ljusexperiment som Samuel menar kan revolutionera världen.
Josefin Holmströms nya roman är en berättelse om mörker och ljus, om vetenskapliga upptäckter och faror, om kärlek och tro på det ofattbara.
Läs mer
Josefin de Gregorio Holmström
Samuel är mitt namn
Om boken
En morgon anländer ett kuvert med besked om att Gertrude beviljats forskningsanslag för en resa till Antarktis. Hon är själv förvånad, hade väntat sig avslag. Kort därefter läser hon Robert Scotts omtalade dagböcker från den expedition som slutade i katastrof då han nådde Sydpolen kort efter Amundsen och sedan omkom under hemfärden.
Dagböckerna tar snabbt en allt större plats i Gertrudes liv. Hon fascineras av sydpolsforskarens tid, den fullständiga offermentaliteten och att vara fångad av sitt eget öde. Samtidigt närmar sig hennes egen expedition med en stigande känsla av förväntan och oro. Hon ser fram emot att träffa Jonathan, som ska medverka vid expeditionen, och bestämmer sig för att aldrig mista honom igen. Men där finns också minnet av hans bror David, av kärleken, avundsjukan och inte minst katastrofen den gången de stod i en triangel redo att korsa den frusna fjorden.
Så en dag lämnar Gertrude sin sista anhalt Kapstaden och beger sig tillsammans med expeditionen mot Antarktis.
Josefin Holmströms debutroman handlar om att utmana sig själv till sitt yttersta på den kargaste platsen av dem alla. Att vandra över isen i de berömdas fotspår, varav vissa aldrig återvände hem. Det är en psykologisk roman om minnen, både de som ännu verkar i den egna kroppen och de som upplevdes av dem vars fotspår man vandrar i.
Romanen innehåller citat och situationer ur Robert Falcon Scotts Journals. Fakta kring polarforskarnas liv från Sue Limb och Patrick Cordinglys Captain Oates: Soldier and Explorer, Apsley Cherry-Garrards The Worst Journey in the World och Herbert Pontings fotografier. (Och från Geraldine McCaughreans polarroman för ungdomar, Det vita mörkret, kommer idén om att låta Gertrude konversera med en polarhjälte på isen.)
Läs mer
Josefin de Gregorio Holmström
Antarktis