Svenska SS-fruar

Författare

Christoph Andersson

Svenska SS-fruar

Svenska

2021-10-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Sann berättelse

Författare

Recensionsdag

2021-11-10

Publiceringsdatum

2021-10-11

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Häftad

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113084701

Antal Sidor

527

Vikt (kg)

0.729

Ryggbredd (mm)

38

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

147

Klimatpåverkan

521g CO2e
Papper
ca 257 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 42 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 222 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Svenska SS-fruar

Recensioner

"De svenska SS-fruarna genomgick gynundersökningar för att bevisa att de kunde föda ariska barn åt Führern. Christoph Anderssons skildring av denna bisarra avelsverksamhet är spännande historiejournalistik” 

Sydsvenskan

”Imponerande och gripande faktabok är Christoph Anderssons Svenska SS-fruar"

M-magasin

"Bokens berättelse är både skrämmande och fascinerande”

Jönköpings-Posten

”Gediget grävande”

Göteborgs-Posten

"Det är en skrämmande historia Andersson grävt fram ur arkiven”

Västerbottens Folkblad

”En riktig bladvändare”

Journalisten

"Det jag uppskattar med "Svenska SS-fruar"  är att den egentligen inte handlar så  mycket om Nazityskland - utan människorna bakom politiken. Hur några svenska kvinnor medvetet eller slumpmässigt blev en del av den rasbiologiska  äktenskapspolitiken - och det pris de, deras släktingar och barn fick betala”

Svenska Dagbladet

Böcker av författaren

Om boken

"Först som sist, detta är en mycket läsvärd bok, imponerande väl researchad, folkbildning på högsta nivå. /…/ I De avvisade är det just som skicklig reporter som Andersson får dokumenten att berätta, med förbluffande skarpa detaljer. Tingen talar: husgeråd, glas och porslin, ljusstakar och hattar. Människorna träder också fram, modiga eller ynkliga, som vi alla, och alltid trängda av en vedervärdig diktatur."
Ulrika Knutsson, Sydsvenskan"Det är skakande läsning. /…/ Andersson skriver fram händelseförloppen med en saklig journalists objektiva prosa. Det fungerar utmärkt. Stoffet är så dramatiskt i sig själv att det inte behöver förstärkas ytterligare."Björn Werner, Svenska Dagbladet"Andersson har gjort ett imponerande researcharbete i arkiv i Sverige, Tyskland och Österrike och blottlägger den omänskliga lagstiftningen och den råa byråkratin. /…/ Händelserna levandegörs skickligt av Andersson genom bland annat bevarad brevkorrespondens och förhörsprotokoll, där man kan se de direkta konsekvenserna av de svenska avvisningarna."Johannes Nesser, Journalisten"Hatten av för Christoph Andersson, han skapar omskakande känslor och varm sympati för människor som annars skulle förbli namn och nummer i ett mörkt arkiv. /.../ Stundtals är det kvävande när jag känner maktlösheten och vet deras öde men jag blir så berörd att jag har svårt att lägga ifrån mig boken."Ulrika Lagerstedt, @jag_skriver_omDe sökte en fristad i Sverige undan förföljelserna i Nazityskland. Men svenska myndigheter sade nej, med hänvisning till 1937 års utlänningslag, olika kungörelser och hemliga anvisningar från Socialstyrelsen.
Deras namn hamnade på särskilda vägrarlistor som distribuerades till polisens gränskontroller, svenska ambassader och konsulat. Budskapet var att ingen av dem skulle släppas in i landet.Följden: alla mördades i Förintelsen, efter att ha blivit av- eller utvisade, alternativt drabbats av svenska myndigheters senfärdighet.
Däribland konsertmästaren Max Askanas från Leipzig, charkuteristen Henoch Schöngut från Berlin, paret Hertha och Simon Parnass från Hamburg, konstnärinnan Valerie Jungmann och fotohandlaren Salomon Feutchtbaum från Wien.
I den här boken berättar journalisten Christoph Andersson deras historia, utifrån vad som finns bevarat om dem i svenska, tyska och österrikiska arkiv − och i deras efterlevandes minnen.Det är en bok om ett mörkt kapitel i Sveriges historia − flyktingpolitiken under åren 1937 till 1942. Beslutad i god demokratisk ordning av riksdag och regering, med katastrofala konsekvenser.

Läs mer

Christoph Andersson

De avvisade

Om boken

De ville bli hustrur till tyska SS-män, med uppdrag att föda flest möjliga ariska barn åt Adolf Hitlers Tredje rike. På så sätt skulle kvinnorna med kropp och själ bidra till att säkra nationalsocialismens långsiktiga existens.

I National Archives i USA har författaren och journalisten Christoph Andersson hittat spåren efter 218 500 kvinnor som alla ville gifta in sig i SS:s gemenskap, under Heinrich Himmlers ledning. Ett 20-tal av dem var svenskor, och deras äktenskap en hemlig statsangelägenhet. Kvinnorna tvingades genomgå gynekologiska undersökningar, med syfte att utröna om de dög som föderskor. De behövde också bevisa att de var goda nationalsocialister, rasrena, genetiskt perfekta - och utan judiskt påbrå.

Det här är berättelsen om de svenska SS-fruarna, men också om deras SS-män. Några av paren återvände till Sverige efter kriget, fast beslutna att aldrig prata öppet om vad som varit. Inte ens med sina barn, en gång avlade för det Tredje rikets räkning.

Läs mer

Svenska SS-fruar

Christoph Andersson

Svenska SS-fruar

Om boken

Beate Zschäpe, 38, sitter i en domstol i München och tiger, iklädd en mörk businessdress och med håret utslaget. Det har hon gjort sedan 2013, åtalad för delaktighet i tio mord, flera bankrån och två bombattentat, begångna mellan 1999 och 2011. Här skulle också hennes kumpaner Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt ha suttit, men både hade dött under mystiska omständigheter 2011.

Trion gick under namnet NSU, Nationalsozialisticher Untergrund. Målet var att bli en brun motsvarighet till RAF, Röda arméfraktionen, med Lasermannen John Ausonius som inspirationskälla. Men också svenska NRA, Nationella revolutionära armén Tony Olsson, Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och andra militanta högerextremister i Sverige.

Det här är berättelsen om trion och ett bakomliggande högerextremt nätverk, med förgreningar till Norden. Likaså om hur det indirekt stöddes av den tyska säkerhetspolisens Författningsskydd. Beate Zschäpe har goda skäl att tiga, men vill samtidigt gärna berätta om alla sina år i terrorcellen. Frågan är om hon ska våga ta bladet från munnen.

Läs mer

Nazisten som teg

Christoph Andersson, Andreas Förster

Nazisten som teg

Om boken

Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grävt i arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om dess svenska kopplingar.

På 80-talet ville regeringen Palme exportera svensk kärnvapenteknologi till DDR. Ärendet var kontroversiellt, men den enda som började nysta i frågan var Rapportjournalisten Cats Falck. Hon upptäckte ett mystiskt östtyskt företag som skulle vara mellanhand. I november 1984 försvann hon spårlöst och hittades senare död.

Lika mystiskt dog krigsmaterielinspektören Carl Algernon. Det var under efterdyningarna av Bofors omstridda export av krut och sprängämnen till Iran via DDR. Men också efter att Bofors i hemlighet tillverkat krut till östtyska folkarméns Kalasjnikovgevär. Även här figurerade ett mystiskt östtyskt företag.

I båda affärerna hade DDR:s säkerhetstjänst Stasi sina fingrar med i spelet. Stasi gav sig även in i frågan om immunsjukdomen aids. Målet var att få aids att framstå som ett hemligt amerikanskt biologiskt vapen. Filmregissören Roy Andersson var snabb att svälja betet och bakade in idéerna i en upplysningsfilm, bekostad av Socialstyrelsen.

Men den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet Operation Norrsken och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna. Närmare bestämt genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors - och den socialdemokratiska regeringen Palme.

Läs mer

Operation Norrsken

Christoph Andersson

Operation Norrsken

Om boken

Sextio år efter andra världskrigets slut och nazismens sammanbrott är de tillbaka. Från gatorna tågar de in i små och stora parlamentariska församlingar. Allt från kommunalfullmäktige i Södertälje till tyska delstatsparlamentet - och självaste EU-parlamentet i Bryssel. Men den moderna extremhögerns politiska mål är inte att få egen majoritet, utan att bli vågmästare.
Radiojournalisten Christoph Andersson har skildrat det politiska spelet i flera P1-dokumentärer, med svenska och tyska nationaldemokrater som exempel. Det här är hans berättelse om deras strategi - och vad som kan göras för att möta den.

I boken skildras hur svenska och tyska högerextremister sakta men säkert tar sig från gatan in i den demokratiska värmestugan. Vad händer om högerextremister och högerpopulister får vågmästarrollen i riksdagen 2010? Svaret kan till viss del sökas i Södertälje. På kommunalfullmäktiges möten och på stadens gator går det nämligen att få en föraning om vad som kan vänta. Här får vi vet hur den svenska ultrahögern bedriver praktisk politik - och hur de etablerade partierna reagerar.

Läs mer

Från gatan in i parlamenten

Christoph Andersson

Från gatan in i parlamenten

Nyheter

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari

NyheterBoknyheter