Helt vanliga män

Författare

Christopher Browning

Översättare

Inger Johansson

Helt vanliga män

2019-01-02

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Christopher Browning

Publiceringsdatum

2019-01-02

Översättare

Inger Johansson

Formgivare omslag

Carl Åkesson

Kategori

Historia

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Ordinary men

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113089768

Helt vanliga män

Recensioner

”Av alla böcker som skrivits om det andra världskriget –vare sig de handlat om militärstrategi, ideologi, enskilda individer eller skildrat Förintelsens olika aspekter – utgör Helt vanliga män en av kanske tjugo böcker som är helt oundgängliga, unika och absolut nödvändiga för att försöka begripa det som inte går att begripa.”

Böcker av författaren

Om boken

På morgonen den 13 juli 1942 gick den tyska Reservpolisbataljon 101 in i den polska byn Józefów. Vid nattens inbrott hade de skjutit 1500 av byns 1800 judiska invånare - kvinnor, barn, gamla...

Under de följande sexton månaderna deltog de i avrättandet av 38000 judar och sände ytterligare 45000 till koncentrationslägret Treblinka. Reservpolisbataljon 101 bestod inte av tyska yrkessoldater utan av helt vanliga män som var för gamla för att kallas in till militärtjänst. De sorterade alltså inte under Wehrmacht och heller inte under Gestapo utan under ordningspolisen.
Christopher Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i massakrerna. Hans slutsatser är skrämmande: de var inte tvingade att lyda order utan gjorde det av så banala skäl som karriärism och grupptryck.
Helt vanliga män är en av de viktigaste böcker som skrivits om Förintelsen. Den ställer den fråga vi alla måste ta ställning till: Kan jag vara säker på att jag skulle ha agerat annorlunda i samma situation? Det svar Christopher R. Browning ger kommer att göra många sömnlösa.

Läs mer

Christopher Browning

Helt vanliga män

Nyheter

22 januari 2019

En av de viktigaste böcker som skrivits om Förintelsen

Nyheter