Gorilla

Författare

Torbjörn Säfve

Gorilla

Svenska

2019-08-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2019-08-23

Formgivare omslag

Anna Davison

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Häftad, E-bok, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113097848

Antal Sidor

353

Vikt (kg)

0.02

Ryggbredd (mm)

2

Höjd (mm)

210.5

Bredd (mm)

135.5

Böcker av författaren

Om boken

"I denna stramt avkortade levnadsberättelse, där jag uppträder som Ali Baba på Malmudden (min barndom) och Rasputin i Uppsala (mina hektiska universitetsår) och Hammaren och Månskäran (mitt nuvarande sinnestillstånd), redogör jag för liv och läsning i en anda som inte kan jämföras med någon annans. Jag är unik - som memoarskrivare. Och du som läsare är lika unik. Jag söker inte bifall av miljoner. Jag söker nånting större: miljoner lösgjorda tankar.

Min uppväxt tycks mig, sedd genom detta prisma, ha varit en ständigt spinnande dynamo som alstrat febrila fantasier och hållits i gång av en kolossal konsumtion av pikanta upplevelser. Och denna stundtals absurda aktivitet fortsatte "av bara farten" när jag blev Absolutely Free amorös anarkist under den era vi vackert kallar Flower Power, fastän det egentligen handlade om Red Wine Power. Hur om helst: idag är jag en nerlugnad och tillbakadragen privatfilosof, ett enmansuniversitet där jag är både rector magnificus och abiturient på en och samma gång. Stort som smått studerar jag - och det ni nu får chansen att läsa är både stort och smått, en cocktailblandning vars smak ni tidigare knappast låtit hjärnans tunga läppja på.
Var inte rädda.
Ta stora klunkar ni. Jag har alltid tagit livet i stora klunkar."
Torbjörn Säfve

Läs mer

Torbjörn Säfve

Minnessamlaren

Om boken

I sin nya roman I Goyas tecken återknyter Torbjörn Säfve tematiskt till de framgångsrika romanerna om Majakovskij och Aguéli. Få svenskar kan som Säfve fånga de stora, skapande personligheterna. Här målar han med bred pensel i en närmast filmisk berättarstil. I Torbjörn Säfves nya roman möter vi en Goya vars främsta kännetecken var en kroppslig och passionerad egocentricitet. Kavat kaxig stod han mot överheten - som en boxare eller en toreador som siktar in värjan mot maktens tjurnacke. Okuvlig i sitt motstånd mot underkastelsens förespråkare och svag i kvinnornas händer. Hans liv är sensuellt och hårt och en ständig kamp för att vara trogen sina ideal och gå emot anpassligheten. Som ung gick han i kyrkans dekorationsskola i hembyn Fuendetodos och fick ständigt höra att han inte målade som man skulle, inte höll sig till mallen. Och det var just det som kom att känneteckna hans måleri; att gå utanför mallen, att på sätt och vis bli den förste surrealisten. Efter att ha sett Calderons pjäs "La vida es sueno" på teatern i Zaragoza med sin blivande hustru, reflekterar han ideligen över pjäsens påstående om att lyckan och lidandet är illusioner. På samma sätt reflekterar Torbjörn Säfve över Goyas liv, om konstens villkor och om hur den stagnerar när den drivs till perfektion.

Läs mer

I Goyas tecken

Torbjörn Säfve

I Goyas tecken

Om boken

En roman om målaren, anarkisten och mystikern Ivan Aguéli (1869-1917), ett geni i svensk konsthistoria och urtypen för den oberoende artisten, den tänkande och drömmande handlingsmänniskan. Vi får följa hans dramatiska liv, från de tidigaste åren som stallmästarens son i Sala genom de hektiska anarkistiska dagarna och nätterna i Paris och de mystikmättade åren i Egypten till de tragiska slutackorden i Barcelona. Det är ett liv fullt av äventyrliga svängningar, brutala incidenter, kärlek, svartsjuka och intesivt arbete. Inför romanen om Ivan Aguéli (som utkom första gången 1981) har Torbjörn Säfve bedrivit ett ingående forskningsarbete. Han har läst tidskrifter och tidningar, brev och dagböcker skrivna av Aguéli och hans konstnärsvänner och med detta omfattande bakgrundsmaterial byggt denna fascinerande roman om en av våra största svenska konstnärer.

Läs mer

Ivan Aguéli

Torbjörn Säfve

Ivan Aguéli

Om boken

Francesco Molza - poet i påven Leos renässanshov, supbroder med den gudomlige Rafael och trätobroder med den lika gudomlige Michelangelo - är en skarpsinnig iakttagare av maktens herrar och deras sköna kurtisaner. Under syfilitiska hallucinationer dikterar Molza, älskaren och kvinnodyrkaren sina "memoarer", som är en obarmhärtig avklädning av den västerländska civilisationens dogmer och en hyllning till Kärleken - det enda som ger oss frihet och kunskap. Molza, älskaren är en strålande renässansfresk med ett myller av människor och ett flöde av hisnande tankegångar.

Läs mer

Molza, älskaren

Torbjörn Säfve

Molza, älskaren

Om boken

En roman om Majakovskij Denna bok inleder en serie nyutgåvor av Torbjörn Säfves främsta romaner. En stark roman om Vladimir Majakovskij, en av 1900-talets mest fascinerande poeter som genomlever den politiska epoken 1910 till 1930 i Sovjetunionen.

Läs mer

Jag brinner

Torbjörn Säfve

Jag brinner

Om boken

Louis Mbarick Fall föddes i Senegal 1897, adopterades av en fransk överklasskvinna och levde några år i ett palats på Franska rivieran. När kvinnan dog sparkades han ut och hamnade i Marseilles slum. Under första världskriget tvångsenrollerades han i kolonialinfanteriet. Efter krigsslutet började han boxas, fick namnet Battling Siki , blev världsmästare genom att knocka gentlemannaboxaren Georges Carpentier, men slarvade bort titeln genom ett leverne i sus och dus. Han reste till USA. Där hittades han skjuten på Manhattan den 15 december 1925.

Torbjörn Säfve debuterade 1971 och har skrivit ett stort antal romaner, många av dem med biografiska teman.

Läs mer

Siki

Torbjörn Säfve

Siki

Om boken

Den som har makt förnekar makten. Den som saknar makt ser makten tydligt. Det är utgångspunkten för regissören när han brottas med scenariot till sin film om Filmfursten . Han måste skildra makten pedagogiskt, som en lärobok. Han kämpar för sin konst, för att över huvud taget få göra sin röst hörd. Filmfursten är en roman om skapandet och om konstens villkor.

Torbjörn Säfve debuterade 1971 och har skrivit ett stort antal romaner, många av dem med biografiska teman.

Läs mer

Filmfursten

Torbjörn Säfve

Filmfursten