Ett land av snö och aska

Författare

Petra Rautiainen

Översättare

Marjut Hökfelt

Ett land av snö och aska

Svenska

2022-08-31

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Marjut Hökfelt

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2022-09-19

Publiceringsdatum

2022-08-31

Formgivare omslag

Emma Graves

Bokinformation

Originaltitel

Tuhkaan piirretty maa

Originalspråk

Finska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113116624

Antal Sidor

276

Vikt (kg)

0.367

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

324g CO2e
Papper
ca 277 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 6 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 42 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Havets minne är Petra Rautiainens andra bok efter succédebuten Ett land av snö och aska som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.
Nordnorge på 1980-talet: Efter många år i USA återvänder Aapa, som härstammar från den etniska minoriteten kvänerna, till sin barndomsby i Finnmarken. Hon är anställd av oljeindustrin och är nu tillbaka för att göra en reklamfilm om oljeborrning i Arktis. Något som ska övertyga de motsträviga byborna att gå med på ett utökat borrande i havet.Återföreningen med Ishavet, djuren och människorna i området får Aapas och byns traumatiska förflutna att komma upp till ytan. Minns Aapa rätt om den tragiska valolycka där hennes mamma förolyckades, och som lämnat henne med en avsky för det hav hon en gång älskade?Havets minne är en unik berättelse om Finnmarken på 1980-talet, områdets kvänska och samiska minoriteter, oljeindustrins borrningar som skapar obalans i det arktiska havet och de första spirande försöken att skydda naturen."Petra Rautiainens Havets minne är en viktig roman: den är omskakande och effektiv, och den får läsaren att fundera över människors handlingar." – Savon Sanomat

Läs mer

Petra Rautiainen

Havets minne

Om boken

"Det bästa på länge."
Yukiko Duke, Vi läserEtt land av snö och aska är en vacker och stark berättelse om andra världskrigets fasor som utspelar sig i vårt nordiska grannland. En berättelse om tystad histora och samernas förtryck, om mänsklig brutalitet och om överlevnad. Finska Lappland, 1944: En ung soldat kallas in för att arbeta som tolk i ett nazistiskt fångläger. Ett av hundratals som i hemlighet ligger spridda över västra Lappland. Fyllda av landsförrädare, rasförrädare, samer och andra som Tredje riket vill bli av med. Förhållandena i lägret är ohyggliga, ständigt omgiven av grymhet, död och stanken från de olika tälten. Men bland fångarna i lägret märker han snart att en står ut från mängden. En finsk man som behandlas annorlunda än de andra.1947: Journalisten Inkeri Lindqvist anländer till Lappland för att skriva om den snabba återuppbyggnaden efter kriget. Men hennes egentliga motiv är mer personligt än så. Hon följer ett spår efter sin man, som försvann några år tidgare. Men byborna vill inte uppehålla sig vid det förflutna, och Inkeris frågor provocerar fram fientlighet och misstänksamhet. Först när hon lär känna sin fåordiga hyresgäst, Olavi, och får kontakt med en ung samisk flicka, börjar hon förstå omfattningen av de fasansfulla händelser som aldrig var tänkta att komma fram. "... stark och kvardröjande med mångdimensionella karaktärer."Ingrid Elam, Kulturnyheterna"Skulle jag tvingas nöja mig med att läsa en enda bok under ett år – vilket Gud förbjude – skulle det bli denna."Norrländska Socialdemokraten”Det är en imponerande bladvändare. Spänning, historisk roman och litterär minnesskildring i ett.”Nina Wähä, författare till Testamente

Läs mer

Ett land av snö och aska

Petra Rautiainen

Ett land av snö och aska

Nyheter

Foto: Andreas Rundberg

31 augusti 2022

Våra boksläpp i september 2022

NyheterJohannes Anyuru