Djuret

Författare

Lisa Taddeo

Översättare

Molle Kanmert-Sjölander

Djuret

2021-09-24

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2021-09-24

Översättare

Molle Kanmert-Sjölander

Recensionsdag

2021-10-18

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Animal

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, Pocket, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113116990

Antal Sidor

312

Vikt (kg)

0.484

Ryggbredd (mm)

25

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

145

Miljöpåverkan

346g CO2e
Papper
ca 171 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 28 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 147 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Djuret

Recensioner

”Frågan är bara varför det ändå fungerar så fenomenalt, och varför den här brutala romanen trots sina skevheter gör mig på så gott humör. Ett svar är att Taddeo har ett sällsynt självförtroende i sitt berättande, och ett driv jag upptäcker att jag längtat efter. Ett annat är hennes känsla för exakta iakttagelser och täta formuleringar, elegant infångade av översättaren Molle Kanmert Sjölander. ”

Böcker av författaren

Om boken

"Vi är inte galna. Vi är bara fortfarande arga."

Lisa Taddeo romandebuterar efter den internationella succén Tre kvinnor med en intensiv och mörk skildring av kvinnlig vrede, om en kvinna som vägrar att finna sig i den roll som ett mansdominerat samhälle har tilldelat henne.

Joan har blivit misshandlad av livet och av män, och nu tänker hon betala tillbaka. Hon lämnar sitt hem i New York på jakt efter Alice, den enda person som kan hjälpa henne att få ordning på sitt förflutna, och bosätter sig bland coyotes och hippies i en canyon utanför Los Angeles.

Hennes sökande varvas med återblickar ur hennes liv: en privilegierad men dysfunktionell tillvaro i New York och den traumatiska händelse i hennes barndom som har plågat henne varje ögonblick sedan dess.
Det står snart klart att Joan har en plan. Det finns något hon måste göra, en hämnd som måste utkrävas. Det är dags för villebrådet att bli ett rovdjur.

Läs mer

Lisa Taddeo

Djuret