Sista bilden

Författare

Tina Frennstedt

Sista bilden

Svenska

2023-08-31

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2023-09-18

Publiceringsdatum

2023-08-31

Formgivare omslag

Miroslav Šokčić

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Cold Case

Läsordning

4

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Pocket

Produktdetaljer

ISBN

9789113120461

Böcker av författaren

Om boken

En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.
Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, har tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Men när profileraren Carsten Morris ber om hennes hjälp kastas hon in i den dramatiska utredningen kring bilderna och de försvunna kvinnorna.Tina Frennstedt vann Crimetime Award för bästa debut med den första boken i sin populära Cold Case-serie. I Sista bilden tar hon dig med på en pulshöjande resa fylld av överraskande vändningar. Inspirerad av verkliga fall levererar hon nervkittlande spänning med enastående driv.

Läs mer

Tina Frennstedt

Sista bilden

Om boken

Den svenska diplomatdottern Karolina Johnsson dömdes 1994 till döden då hon burit med sig en resväska med sju kilo heroin genom tullen i Bangkok. Efter fyra år flyttas hon efter många diplomatiska påtryckningar och förhandlingar till kvinnofängelset Hinseberg i Sverige. Sommaren 2006 blir hon fri. Tina Frennstedt, journalist på Svenska Dagbladet, har följt hennes öde genom åren och berättar nu hennes historia.

I augusti 1994 blev Karolina Johnsson stoppad i tullen i Bangkok och det visade sig att hon i sin resväska hade nästan sju kilo heroin. Hon påstår själv att hon är oskyldig och att hon burit väskan åt en manlig vän. Första natten tillbringade hon i en cell med 150 andra kvinnor. Ursprungligen dömdes hon till döden men domen omvandlades till 50 års fängelse, då Karolina tvingades erkänna brottet. Straffet sattes sedan till 43 år och nio månader. Därmed är hon den svensk som fått det hittills strängaste straffet i Thailand för narkotikabrott. Strax före jul 1998 fördes Karolina Johnsson över till Sverige, då det finns ett avtal mellan Sverige och Thailand om fångöverföring. Då hade hon suttit fyra år i det ökända fängelset Klong Pem i Bangkok. Nästa sommar i augusti släpps Karolina fri från kvinnofängelset Hinseberg, efter sammanlagt tolv år i fängelse. (Maxstraffet för grovt narkotikabrott i Sverige är åtta år)

Karolina Johnsson föddes i Halmstad 1965 i en diplomatfamilj. Som 12-åring drabbades hon av en livshotande hjärntumör och opererades. Efter gymnasiet valde hon att resa istället för att studera. Hon reste runt i USA och Asien men bosatte sig sedan i Thailand där hon arbetade för företag som sålde ädelstenar.

Journalisten Tina Frennstedt, som följt Karolinas öde, ville berätta historien om den svenska diplomatdottern vars liv så totalt förändrades den där dagen i augusti 1994. Vad hände egentligen? Blev hon lurad av sin manlige bekant som hon själv påstår? Vem är Karolina Johnsson och hur har fängelsetiden påverkat henne?

Läs mer

Diplomatdottern

Tina Frennstedt

Diplomatdottern

Om boken

En mordbrännare sätter skräck i de boende på Österlen – fyra människor har redan dött. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror och brandvarnarna har saboterats.
Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, tvingas mot sin vilja släppa sina gamla fall och dras in i utredningen. Ett av de överlevande offrens vittnesmål ger henne en flashback till ett misslyckat och mycket personligt fall i början av karriären. Men är det, så många år senare, verkligen möjligt att hitta kopplingar mellan morden?Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess Hjalmarsson en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även hennes egen trygghet tillsammans med nya flickvännen i huset på Österlen. Det förflutna har kommit i kapp och hon själv verkar stå på mördarens lista.Cold Case: Skärseld är den tredje fristående delen av den prisbelönta deckarserien om kriminalinspektör Tess Hjalmarsson. Böckerna är inspirerade av verkliga fall.

Läs mer

Skärseld

Tina Frennstedt

Skärseld

Om boken

En höstnatt 2004 mördas den unga pianisten Max Lund brutalt intill väg 9 utanför Ystad. Mordet förblir olöst och bland många frågetecken på brottsplatsen finns en mystisk vit lera. Femton år senare, samma dag som konstrundan inleds på Österlen, dyker leran upp igen när konstnären Mischa Lindberg hittas död i dimman vid Stenshuvuds fyr.
Trots att Malmöpolisen är hårt pressad av gängskjutningar lyckas ”supersnuten” Tess Hjalmarsson genomdriva att Max-mordet tas upp på nytt. Tillsammans med sin lite oborstade kollega Marie Erling upptäcker hon mängder av brister och lögner i den gamla utredningen. Samtidigt börjar en tvåbarnsmamma på Österlen misstänka att hennes make inte är den hon trodde att han var. Snart har hennes liv förvandlats till en mardröm.Cold Case: Väg 9 är den andra fristående delen i Tina Frennstedts prisbelönta deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen.

Läs mer

Väg 9

Tina Frennstedt

Väg 9

Om boken

Morgonen efter att den våldsamma orkanen Rut dragit in över Skåne hittas en kvinna mördad utanför en badhytt i Höllviken. Snart sker ännu en attack och tillvägagångssättet pekar mot en dansk våldtäktsman och mördare – Valbymannen – som härjade i Köpenhamn några år tidigare.
Bland Malmöborna växer oron och kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Case-grupp, tvingas in i jakten tillsammans med sin frispråkiga sidekick Marie Erling. När gärningsmannen lämnar ett DNA-spår efter sig hittar man en koppling till ett ouppklarat fall som Tess länge velat lösa: den nittonåriga Annika Johanssons försvinnande i Simrishamn en sommarnatt sexton år tidigare. Var Annika gärningsmannens första offer?Försvunnen är första delen i deckarserien Cold Case som är inspirerad av verkliga fall och utspelar sig i Malmö och på Österlen.

Läs mer

Försvunnen

Tina Frennstedt

Försvunnen

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

28 augusti 2023

Österlendeckare gör kalla fall varma

IntervjuerNyheter