Främmande fåglar

Författare

Jessica Haas Forsling

Främmande fåglar

Svenska

2022-09-20

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Mediekontakt

Fanny Birath

Författare

Recensionsdag

2022-10-05

Publiceringsdatum

2022-09-20

Formgivare omslag

Annika Lyth

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113121406

Antal Sidor

245

Vikt (kg)

0.389

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

407g CO2e
Papper
ca 246 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 156 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Främmande fåglar

Recensioner

”När jag läser boken får jag känslan av att en ny stor Västeråsförfattare är född”

”Skildringen av den på sin tid i Sverige storsäljande judiske författaren Jascha Golowanjuk vävs samman med författarens egna upplevelser, känslor och intryck så att helheten blir till något mer. Ett kärleksbevis? Till mormor Ruth, som Jessica Haas Forsling aldrig fick träffa under hennes liv. Hon förmedlar en känsla av att de träffas här och nu. Genom inspiration från en gammal söndrig bok med titeln Främmande fågel, författad av just Jascha som ingick i mormors vänkrets i Stockholm, via bleknade fotografier och tack vare mamma Anns minnen och berättelser och obrottsliga lojalitet. Genom dottern Liv också, som upptäcker att mamma Jessica hela tiden gått runt med ett foto av mamma och mormor i Davidsstjärnan som hon bär runt halsen. Det är en känsligt spunnen väv av kärlek mellan generationerna som läsaren får ta del av. Genom både de fakta hon känner till om de andra “främmande fåglarna” och genom att leva sig in i deras liv binder författaren samman trådarna.”

Västmanlands läns tidning

”Ett gripande levnadsöde som jag inte kan släppa”

”Jessica Haas Forsling följer trådarna bakåt i familjehistorien i Främmande fåglar (Norstedts) och hittar Jascha Golowanjuk. (…)”

Pekka Heino, QX

”Jessica Haas Forslings ”Främmande fåglar” är fascinerande läsning om den bortglömde svenska bästsäljar-författaren Jascha Golowanjuk.”

Dagens Nyheter

”Utmärkt om två främmande fåglar i det svenska folkhemmet”

”Helhetsbetyg: 5”

BTJ

”Författaren går energiskt vidare i sitt erövrande av det judiska, och initierar en fredagsritual i hemmet, med tända sabbatsljus och traditionella challah-bröd.”

”Allt detta – och barnbarnets envisa ansträngningar för att komma nära sin mormor – skildras med personlig närvaro, med inlevelse och ibland även med befriande humor.”

Svenska Dagbladet

Böcker av författaren

Om boken

Från sin mammas dödsbädd tar Jessica Haas Forsling med sig ett tummat exemplar av boken Främmande fågel av Jascha Golowanjuk, ett författarnamn hon aldrig hört förut. På titelsidan står hennes mormors namn, den mytomspunna Ruth som försvann så tidigt. Jessica förstår inte varför boken kallar på henne. Men den kommer att ge hennes liv en ny riktning.
Jascha Golowanjuk var i mitten av förra seklet en bästsäljande författare i Sverige, hans äventyrliga och exotiska romaner älskades av många och han umgicks med tidens största profiler. Men hans sårbara identitetstillhörigheter – jude, homosexuell, invandrare – gjorde honom till en främmande fågel i den svenska kultursfären och idag är det få som minns honom. Han var en utböling i det modernistiska folkhemsbygget på Gärdet i Stockholm, precis som Ruth Haas som flytt från Berlin och bodde några gator bort. De var båda utlevande normbrytare, som levde stort men som gömdes i skuggorna.När Jessica Haas Forsling plötsligt står som ensam förmedlare av familjehistorien till sina barn, pekar alla pilar mot henne, Ruth. Men medan mormodern ligger tyst i sin grav på Judiska begravningsplatsen, är det Jascha Golowanjuk som fyller i de gapande luckorna i sökandet bakåt.I Främmande fåglar väver författaren ett vindlande nät mellan Jascha och Ruth. I mitten står lite motvilligt hon själv och hennes egen jakt – efter minnen, sammanhang, en judisk identitet. Det blir en gripande berättelse om att förlora trådarna bakåt och att ta makten över sin historia.

Läs mer

Jessica Haas Forsling

Främmande fåglar

Nyheter

Foto: Andreas Rundberg

31 augusti 2022

Våra boksläpp i september 2022

NyheterJohannes Anyuru