Hemska sommargäster

Författare

Emma Rosenblum

Översättare

Katarina Falk

Hemska sommargäster

Svenska

2024-05-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Katarina Falk

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2024-06-17

Publiceringsdatum

2024-05-29

Formgivare omslag

Michael Ceken

Bokinformation

Originaltitel

Bad Summer People

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Ljudbok, E-bok, Pocket

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789113126739

Antal Sidor

364

Vikt (kg)

0.437

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

501g CO2e
Papper
ca 298 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 19 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 183 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Hemska sommargäster

Recensioner

”Underhållande”

”Perfekt läsning för hängmattan!”

Allers

Böcker av författaren

Om boken

"underhållande och spänstigt skriven /.../ Perfekt läsning för hängmattan!" Allers
"Rosenblum har en stark berättarröst och ett underbart sinne för betydelsebärande detaljer." Betyg: 4/5 BTJVarje sommar styr vännerna Jen och Lauren den lilla byn Salcombe på Fire Island med järnhand. Det är de som har makten på stranden och på tennisbanorna, och de vet precis hur de ska agera för att få sin vilja igenom. De står egentligen inte varandra så nära men deras män, Sam och Jason, har hängt ihop sedan de var barn.Den här säsongen finns det som alltid massor att skvallra om, och sommaren startar precis lika stillsamt som vanligt. Men allt ställs på sin spets när en död kropp hittas nedanför en gångbrygga.När pengar, familj och status betyder allt – och alla andra ständigt tycks ha mer av den varan – blir det svårt att behålla den moraliska kompassen. Och snart blir det tydligt att sommargästerna på Fire Island kanske inte är så trevliga som de vid en första anblick verkar vara. Ingen skulle kanske säga sig vara guds bästa barn, men är någon av dem kapabel att mörda?

Läs mer

Emma Rosenblum

Hemska sommargäster

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

30 april 2024

Nya böcker i maj 2024

Nyheter