Här ruvar havet
här-ruvar-havet.jpg
här-ruvar-havet-3.jpg
här-ruvar-havet-2.jpg

Författare

Flora Wiström

Här ruvar havet

Svenska

2023-10-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Katarina Lindell

Författare

Recensionsdag

2023-10-30

Publiceringsdatum

2023-10-11

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

E-bok, Inbunden, Ljudbok, Pocket

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113129112

Antal Sidor

213

Vikt (kg)

0.357

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

227g CO2e
Papper
ca 113 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 22 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 91 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

"Här ruvar havet är en underbar roman: poetisk, känsloladdad och spännande som en thriller. Läs!" – Amanda Svensson
"Med Här ruvar havet hoppas jag att fler vågar släppa fram den opålitliga berättaren ur romankonstens verktygslåda, som hittills varit alldeles för frånvarande i svensk samtidslitteratur utanför deckargenren." - Nina Morby, GP"Flora Wiström skriver rakt och effektivt. Korta kärnfulla meningar gör traktorspår genom pittoreska kohagar och doftande ängar. Den förtätade semesterstiltjen är Idas madeleinekaka som får gångna somrars spöken att återvända." - Bodil Juggas, ArbetarbladetHär ruvar havet utspelar sig under ett par vindpinade sommarveckor i Bohuslän. Ida är där för att hälsa på sin pappa, Tommy. Hon har precis blivit lämnad efter ett flerårigt förhållande men berättar ingenting. Det finns så mycket de inte pratar om.Dofterna på platsen – tång, ljung, enesnår – gör det omöjligt för Ida att värja sig mot minnena. Inte långt från Tommys stuga ligger ön dit de åkte om somrarna när Ida var barn. På ön bodde kvinnan som blev Tommys kärlek. Och Idas styvmor.Här ruvar havet är Flora Wiströms tredje bok. En roman om svartsjuka, förlåtelse och ärvda sår. Om människor som försvarslöst går upp i kärleken. Hela tiden finns havet i bakgrunden. Havet som både hotar och tröstar.

Läs mer

Flora Wiström

Här ruvar havet

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

11 oktober 2023

På promenad med: Flora Wiström

IntervjuerNyheter
här-ruvar-havet.jpg
här-ruvar-havet-3.jpg
här-ruvar-havet-2.jpg