Det gamla huset

Författare

Anna Lena Einarson

Det gamla huset

Svenska

1998-03-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Inspirationsböcker

Författare

Publiceringsdatum

1998-03-01

Formgivare omslag

Ulla Kjellström

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

PeO Eriksson, Ingalill Snitt

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151833125

Antal Sidor

135

Vikt (kg)

0.823

Böcker av författaren

Om boken

Utbudet av hundhus är minst sagt fantasifullt, många gånger sanslöst, humoristiskt såväl som vettigt.

Människans bästa vän har fått utstå vedermödor men också fått sova fint! I sängen förstås, och på broderad kudde, och i eget hus. Allt speglat genom ägarens kärlek och tidens smak.
Att hunden allt sedan klassisk tid varit en viktig del i människans liv ser vi inte minst i konsten. Som jakthund, som dyrbar knähund, som statussymbol, som sällskap …
Under 1800-talet byggdes många hundhus, ibland för flera hundar. Ett sådant exempel är den arkitektritade tegelborgen från 1892 på det forna kungliga slottet Ekolsund.
Kända hundar i konst och verklighet sover personligt. Snobben har egen koja, det hade också drottning Desiderias knähund - i flätad korg. Mattes älsklingkan sova i den stramaste italienska design eller omgiven av rosa volanger. Eller bredvid matte på golvet på en kudde som matchar hennes Bertoia-designade trådstol. Kojan kan se ut som ett tält, vara inhandlad på Ikea eller hemsnickrad efter känd arkitekts ritning.
Hundhus är en manifestering av människans omtanke och kärlek till människans äldsta vän.

Läs mer

Anna Lena Einarson

Hundhus - På spaning i slott och koja

Om boken

Här berättar Anna Lena Einarson om vårt svenska vardagsarv, våra vanligaste bruksting. Sådant som man ofta kan köpa för en billig peng på loppmarknader, auktioner samt i andrahandsaffärer, hittar på vindar eller i andra gömmor eller fått ärva. Ting som använts av våra förfäder i generationer och aldrig ansetts särskilt värdefulla utan bara användbara och nödvändiga. Här får vi till exempel veta kulturhistorian bakom luffararbetena som ibland fullkomligt exploderat i fantasifulla konstruktioner. Vad fattigmanssilver är för något samt hur det kom sig att nysilver var finare än helsilver under en viss period. Om tidlösa krukor och korgar, urgamla bruksföremål som utformades efter användningsområde. Praktiska möbler som skåp och skänk har också sin historia och varje landsända hade egna målningstekniker för att imitera träslag som mahogny och björk. Vi får även besöka fyra hem som alla har det gemensamt att man medvetet valt att leva med ting från förr men givit dem ett nytt och modernt liv. Boken avslutas med råd om hur man bäst vårdar och bevarar dessa ting från förr. Anna Lena Einarson har medarbetat i Sköna hem sedan den startades för tjugo år sedan och arbetar nu som frilansjournalist/författare. PeO Eriksson har bl a fotograferat en rad inredningsreportage för Sköna hem.

Läs mer

Leva med ting från förr

Anna Lena Einarson, PeO Eriksson

Leva med ting från förr