Bergs Konditori

Författare

Monika Ahlberg

Michael Stensjö

Bergs Konditori

Svenska

2004-06-03

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Publiceringsdatum

2004-06-03

Formgivare omslag

Nikko Amandonico

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Lena Granefelt

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151842585

Antal Sidor

136

Vikt (kg)

0.703

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

240

Bredd (mm)

220

Böcker av författaren

Om boken

Monika Ahlbergs bästa menyer för våren, sommaren, hösten och vintern utkom i fyra volymer under åren 2006-2008. En stor, inspirerande receptskatt som vi nu slår ihop till en oumbärlig volym med över 60 menyförslag för hela året och över 200 recept.

Det skall vara lätt och lustfyllt att laga mat, lyder Monikas motto. Här får du en närmast outsinlig källa till idéer för luncher och middagar samt små och större fester, allt baserat på säsongernas bästa råvaror. På köpet får du mängder av tips för köket, till exempel hur du kan variera tillagningen av våra vanligaste ingredienser.

Läs mer

Monika Ahlberg

Monikas menyer

Om boken

Få kokböcker har inspirerat så många som Monika Ahlbergs Rosendals Trädgårdscafé. Stor och generös, vacker och nyskapande till innehåll och form.

Första upplagan utkom hösten 1994. Med Monika Ahlbergs härliga, Medelhavsinspirerade recept, sina underbara foton och fulländade formgivning väckte den enorm uppmärksamhet och blev startskottet för den kokboksboom som vi ser ännu idag. Sedan dess har boken sålt i hundratusentals exemplar.
Rosendals Trädgårdscafé är en bok för sinnena, gommen och hjärtat. Den innehåller 188 läckra recept: bakat, förädlat och lagat. Vackra bilder fotograferade av Ewa-Marie Rundquist, sinnliga teckningar av blommor och bakverk, ett antal personliga texter av kära vänner. Den innehåller också praktiska råd för matlagningen och bakningen och dessutom ett kapitel med enkla så- och skördetips. Allt paketerat i Kent Nybergs nyskapande form.

Pressröster om Rosendals Trädgårdscafé:
"Det är en överdådig hyllning till den kultur som blandar njutningen av trädgårdens flor, matens utsökthet och umgängets värme. Bilderna stiger emot blicken i ett myller av dofter, magi och kraft, suggestiva och mångtydiga blandar de ljus och mörker till färg." Gunilla Lundahl. Arkitektur

"Det är rena rama hyllningen till allt som växer för oss att plocka, ta vara på och njuta av."
Christel Kvant, Femina

"Cajsa Warg kan abdikera - här får hon äntligen sin efterträdare som kökskonstens drottning i Sverige." Martin Stugart, Dagens Nyheter

Läs mer

Rosendals trädgårdscafé

Monika Ahlberg

Rosendals trädgårdscafé

Om boken

Det ska vara lätt att laga god mat både till vardag och fest, tycker Monika Ahlberg. Följ med henne på lekfullt äventyr när hon med alla sinnen lagar mat och bakar.

Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!

Monika Ahlberg är kanske den kock som gjorde att svenska folket på allvar fick upp ögonen för kokböcker. Det började med Rosendals trädgårdscafé och fortsatte sedan med en lång rad egna böcker. Kanske är det på grund av att hon är självlärd kock som hon gör som hon vill - och vill att andra ska göra som de vill, det vill säga prova sig fram bland råvaror och smaker. För Monika Ahlberg är maten också glädje, samvaro och sinnlighet.

Läs mer

Monika Ahlbergs bästa

Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs bästa

Om boken

Här återkommer Monika Ahlberg med sin efterlängtade stora kokbok Min mat - sprängfylld av recept med inspiration från Medelhavsländerna, från vårt svenska kök och med några asiatiska inslag. Recepten ackompanjeras av ett rikt bildflöde av mat, människor och natur. Ewa-Marie Rundquist står för fotot och Nikko Amandonico för formen.
Boken vill inspirera till glädje i köket! Förutom recept på kött, fisk, soppor, pasta och desserter finns här mängder av smårätter som kan sättas ihop till rika bufféer. Alla rätter är tillagade och upplagda på det konstnärliga sätt som är så typiskt för Monika.

"Jag älskar att äta! Ja, jag älskar även allt som går att äta och som hör måltiden till. Goda grönsaker och frukter med fin färg och fräsch doft, möra köttbitar, färska fiskar, vällagrade ostar i sällskap av 'riktiga' bröd och fruktiga viner, söta avslutningar och gärna en chokladbit till kaffet. Låt Er här inspireras av cirka tvåhundra recept. Alla är väl beprövade både som de är och med tillägg av personliga favoritingredienser.
Välkomna hem till mig och mitt kök. Följ med till Västerhavet, träffa min familj och mina vänner. Laga maten eller njut bara av bilderna och den trevliga samvaron." Monika Ahlberg

Läs mer

Min mat

Monika Ahlberg, Nikko Amandonico

Min mat

Om boken

Rosenbladstårta, flädertårta med jordgubbar, bärtårta i gelé, Oscar II:s tårta, prinsesstårta… Här bakar och dekorerar matkreatören Monika Ahlberg de klassiska tårtorna på sitt eget vis: med mycket blad och blommor naturligtvis, men också med ting hämtade från poesins värld. I boken finns recept och bilder på 25 tårtor. Här finns även roande läsning i form av små berättelser eller korta citat. Monika Ahlberg och fotografen Denise Grünstein visar de klassiska tårtorna på ett helt nytt sätt: "Säg tårta och ingen går oberörd... Någon får en bild av en väldig gräddtårta, för andra är det en klassisk tårta som prinsesstårta eller Oscar II:s tårta. Ytterligare andra tänker endast på mammas, farmors eller mormors tårta. En väninna till mig väntar alltid på festens höjdpunkt, nämligen tårtan. Hennes smak och sinne för tårta har till och med gjort henne sakkunnig i frågan. Hon vet allt om våra klassiska tårtor: varför de kom till, hur de fick namnet och hur de bör göras egentligen. För mig finns det aldrig ett sätt. Den fria tolkningen måste få finnas. En bröllopstårta behöver inte nödvändigtvis byggas på höjden. Den blir nog så kärleksfull med fantasins hjälp. När tårtan ligger bland blommor och blad spirar romantiken ändå. Så följ med mig på en inspirationsresa i de klassiska tårtornas värld, där poesi, romantik, lekfullhet och humor är de huvudsakliga ingredienserna!" Monika Ahlberg

Läs mer

Klassiska tårtor

Monika Ahlberg

Klassiska tårtor

Om boken

?Maten smakar alltid godare under bar himmel", säger Monika Ahlberg. Här har hon dukat upp sina mest personliga picknickar ? inspirerande måltider för alla tillfällen! Naturligtvis finns här utflyktsmat för filten i gröngräset en solig sommardag men också för många andra utflykter. Vi bjuds på frukost en vacker höstmorgon, picknick i skymningen, italiensk mat på en trappa mitt i stan, en picknick för två i en båt och en lyxig måltid på en parkeringsplats, för att nämna några. Med god planering och enkla förberedelser blir varje måltid till en fest. Monika beskriver hur hon gjorde varje picknick och ger goda råd om allt från vackra dukningar till det mest praktiska sättet att frakta maten. Picknickförslag, recept, råd och tips... Det här är en bok för alla som vill njuta av vidunderligt goda måltider utomhus. För som Monika skriver: det finns egentligen alltid en anledning att ordna en picknick! Monika Ahlberg har skrivit en lång rad legendariska kokböcker, bland annat klassikern Rosendals trädgårdscafé. Nikko Amandonico bor och arbetar i Parma i Italien. Han har formgivit flera av Monikas böcker, till exempel Min mat (2003). Wolfgang Kleinschmidt arbetar med reklam och böcker och han är en av våra mest anlitade matfotografer.

Läs mer

Picknick

Monika Ahlberg

Picknick

Om boken

På Bergs Konditori samlas seglare, turister och marstrandsbor för att avnjuta "berlinare", mazariner, kejsarkronor och andra delikata bakverk. Så har man gjort i snart hundra år. Boken ger recept på ca 30 goda bröd och ett 50-tal lockande kakor, bullar och pajer, men den handlar också om människorna: kungligheter, högadel, diktare och målare som slagit sig lösa, dansat, älskat och hämtat inspiration mellan klippor och hav.

Läs mer

Bergs Konditori

Monika Ahlberg, Michael Stensjö

Bergs Konditori

Om boken

"Det här är en bok full av inspirerande recept till det godaste brödet och den vackraste marmeladen. En frestande blandning av 120 recept, tankar om bröd och förädlade produkter. Ett och annat personporträtt, ett par kapitel med goda råd i såväl brödbak som marmeladkok får också plats. Med hjälp av tipsen kring val av mjölsort, utbakning och gräddning ger den också kunskap om skapandet av grunden till den bästa smörgåsen, nämligen brödet.
Med tillgång till bär, frukt och frodiga grönsaker bjuds här en härlig stund för alla som liksom jag själv njuter stort av att fylla burkar och flaskor med dessa läckerheter. Vilda eller odlade är av mindre betydelse... Att sprida brödbakets och marmeladkokets väldoft långt utanför grindarna på Rosendal ser jag som en ärofylld uppgift. För med ett gott bröd och en vacker marmelad kan man gå vart som helst." Monika Ahlberg. "Trött på barnens blöta skor försökte jag knöla ner tidningspapper från tidningsinsamlingens aldrig sinande drivor. Ut trillade några små tidningsbollar på golvet. Jag tog upp en och såg annonsen 'Bagare sökes'. Det var Rosendals Trädgårdscafé som sökte nya medarbetare. Visst, det var rätt tid för mig att gå vidare. Jag hade lyckan att bli sedd bland många ivriga sökanden, delvis kanske för att jag berättade om min dröm att vilja bygga en stor vedeldad stenugn för att baka det bästa tänkbara brödet i." Erik Olofson

Läs mer

Bröd och marmelad från Rosendals Trädgård

Monika Ahlberg, Fredrik Frankenberg, Erik Olofson

Bröd och marmelad från Rosendals Trädgård