Den mänskliga hjärnan - en upptäcktsfärd

Författare

Gunilla Ladberg

Den mänskliga hjärnan - en upptäcktsfärd

Svenska

2006-03-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Populärvetenskap

Författare

Publiceringsdatum

2006-03-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151845883

Antal Sidor

263

Vikt (kg)

0.49

Böcker av författaren

Om boken

Hjärnforskningen går framåt i rasande fart. Och även om mycket återstår att upptäcka, lär vi oss alltmer om hur den mänskliga hjärnan - denna komplexa "orkester" - arbetar. Med utgångspunkt i egna erfarenheter, yrkesmässiga och privata, skildrar författaren hur hjärnan fungerar.

I kapitel som "Den seende hjärnan" och "Den lyssnande hjärnan" åskådliggörs förhållandet mellan våra sinnesorgan och hjärnan; i "Den kännande hjärnan" får vi bland annat veta varför magen ibland omtalas som den tredje hjärnan (att gå på "magkänsla" är ofta förnuftigt!).
Enkelt och lättfattligt förklaras sammansatta funktioner i människans "styrsystem", med tonvikten lagd på vardagliga situationer och sådant som vi alla kan känna igen. Varför hittar jag inte nyckelknippan som ligger framför näsan på mig när jag har bråttom till bussen? Varför är alla stoppsignaler i världen röda och inte blå? Varför får föreläsaren med den entoniga rösten oss att somna, hur intressant ämnet än är?

Författaren ger oss svaren på ett personligt och lustfyllt sätt och lockar fram aha-upplevelser. Hon resonerar dessutom kring hur vi kan göra bruk av våra kunskaper för att förbättra vår tillvaro, i arbetslivet och privat. Här finns praktiska råd om hur vi kan förändra vår arbetsmiljö - till exempel för att undvika skador vid stillasittande arbete - liksom tankar kring hur vi bäst fungerar som sociala individer. Den mänskliga hjärnan kan läsas med stor behållning av såväl den allmänt intresserade som av alla som i sin yrkesverksamhet har att göra med andra människor: arbetsledare, pedagoger med flera. En bok i sann folkbildaranda!

Läs mer

Gunilla Ladberg

Den mänskliga hjärnan - en upptäcktsfärd