Enkla projekt för trädgården

Författare

Malena Skote

Enkla projekt för trädgården

Svenska

2006-03-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Publiceringsdatum

2006-03-17

Illustratör

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Malena Skote

Illustratör

Malena Skote

Format

Kartonnage, Danskt band

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151846873

Antal Sidor

132

Vikt (kg)

0.242

Höjd (mm)

172

Bredd (mm)

144

Böcker av författaren

Om boken

Malena Skotes tidigare böcker om betong var med och startade en trend i Sverige, där fler och fler människor började skapa med betong - föremål för såväl hem som trädgård. Nu är hon tillbaka med den första riktigt stora boken om betong.

Betong är ett både billigt och opretentiöst material som passar så väl den oerfarne pysslaren som den redan betong-frälste. Att gjuta i betong och skapa sina egna betongföremål kräver inga förkunskaper och inga särskilda redskap. Som Malena själv säger: "Att blanda betong är faktiskt inte svårare än att baka sockerkaka på pulver, om än något tyngre för armarna. Och man behöver ingen ugn."
Vid en första anblick tänker man sig kanske betong som grått, oflexibelt och skrovligt men sanningen är att betong är så mycket mer. Det är både uttrycksfullt och oerhört mångsidigt och kan se ut på massor av olika sätt beroende på hur man gjuter och om man väljer att ha pigment i. Oavsett så är betong ett enkelt material att ha att göra med när man väl bekantat sig med det.

I Stora betongboken presenterar Malena Skote 100 projekt - från prova på-nivå till en mer avancerade föremål. Betong ska alltid gjutas i en form och det är denna form som avgör hur föremålet ska se ut. När man väl vant sig vid tankesättet finns det inga begränsningar för vad du kan skapa med betong, och ju fler projekt du testar, desto mer fantasifull blir du i ditt skapande!

Stora betongboken innehåller 100 projekt med betong, varav merparten publicerats i Malena Skotes tidigare böcker.


Läs mer

Malena Skote

Stora betongboken

Om boken

Skapa med tyg visar olika sätt att skapa med textilier, de flesta helt utan nål och tråd, och gärna med återanvända tyger. Man behöver inte vara särskilt händig för att lära sig tekniker som spiralbindning, virkning, flätning och ögleteknik.

I Skapa med tyg har Malena Skote samlat ungefär 75 projekt, alla med steg för steg-beskrivningar, illustrationer och foton. Alla projekt utgår från tyger - gamla, nya och med olika struktur och kvalitet. Man behöver nästan inte ha någon förkunskap alls, det är bara att sätta igång.Läs mer

Skapa med tyg

Malena Skote

Skapa med tyg

Om boken

För många är trädgården en oas, en plats för återhämtning och ro. Men också en plats för skaparglädje, färgprakt och liv. I Malena Skotes nya bok får vi massor av projekt som både förskönar och förbättrar i trädgården.

Såpinnar, ett staket, drivhus för fönsterbänken eller ett fågelmatbord? 100 projekt för trädgården inspirerar och väcker skaparlust hos både händiga och nybörjare. I denna matiga bok hittar du allt du kan göra själv i trädgården, samlat på ett ställe. Vi följer året i trädgården från vår till höst och skapar kreativa, fantasifulla och nyttiga projekt. Varje projekt förklaras i tydliga steg för steg-beskrivningar med tillhörande bilder och illustrationer.

I den här boken lär vi oss inte bara att försköna trädgården på alla möjliga vis. Medvetenheten om ekologi och en hållbar omgivning blir allt viktigare och trädgården är inte längre enbart vårt paradis som ska vara fin att se på. Trädgården är också en plats för fåglar, bin och andra livsviktiga pollinerare och åt dem skapar Malena en fristad i form av exempelvis bihotell och fågelholkar. Men självklart hittar vi också mängder av pyssel och projekt som inte bara är roliga att göra utan dessutom skapar en vacker och härlig känsla i trädgården. Malenas mål är att väcka skaparlusten och förmedla känslan av att få jobba med händerna och skapa något vackert.

Läs mer

100 projekt för trädgården

Malena Skote, Malena Skote

100 projekt för trädgården

Om boken

För hemmafixaren är det lockande att skapa något bestående, något som kan stå ute i trädgården och som tål tidens tand. Här visar Malena Skote möjligheterna med mosaiken - ett allt populärare inslag i våra trädgårdar och hem.

I sydeuropeiska trädgårdar finns ofta detaljer i färgstark mosaik: fontäner, golv och bänkar. Här i Norden har vi inte samma tradition av mosaik i trädgården. Men varför ska vi försaka något så vackert bara för att vårt klimat är kärvt? Det finns frosttålig mosaik och gör man bara på rätt sätt håller den i många vintrar.
I Mosaik för hem och trädgård beskriver Malena Skote ett tjugotal projekt anpassade till vårt nordiska klimat. Här finns dekorationer till trädgården, fat, krukor, fågelbad och spegelklot, men även bordsskivor, skulpturer och smycken. Projektbeskrivningarna är ett slags grundrecept. Man kan följa dem exakt eller låta sig inspireras och göra egna varianter. Några lagar och regler finns inte när det gäller mosaik, men här får läsaren en hel del matnyttiga tips och råd.
Malena Skote har många års erfarenhet av att leda betong- och mosaikkurser och detta har försett henne med en unik kunskap om vad nybörjaren behöver veta. Inspirerande och pedagogiskt går hon igenom mosaikskapandets olika moment - från att samla vackert porslin på loppis till att forma mosaikbitar med tång, fästa och foga. Hon visar hur man kan använda färger, bygga upp ett mönster och stilisera ett motiv och ger en del överraskande exempel på material som kan användas, till exempel trasiga cykelreflexer och baklyktor.


Läs mer

Mosaik för hem och trädgård

Malena Skote

Mosaik för hem och trädgård

Om boken

Tänk bort trista förorter och föreställ dig istället en trögflytande gröt som förvandlas till något formbart, uttrycksfullt och vackert. Kanske ett fågelbad eller ett fat för fallfrukt. Till hemmafixaren har betongtrenden kommit för att stanna. Vill man skapa något som kan stå ute året runt är betong det perfekta valet. Det är billigt, lätt att arbeta med och kräver inga förkunskaper. Möjligheterna till variation är oändliga. Ytan kan göras len som slipat trä eller skrovlig som huggen granit. Det är nu länge sedan Malena Skote förälskade sig i betongen. Idag står hon i sin trädgård och gjuter det ena föremålet efter det andra. Hon håller kurser som snabbt blir fulltecknade och har därför fått en unik kunskap om vad nybörjaren behöver veta. Nu har hon samlat erfarenheter, tips och idéer till en inspirerande handbok för alla som vill arbeta med betong. Boken lär oss se möjligheter i allt "skräp". I en gammal wokpanna gjuts en skål och en ful plastkruka blir grunden till ett fågelbad med mosaik. När Malena Skote tar hjälp av barnens vattenbazookas för att få till en mjukt rundad insida visar hon att endast fantasin sätter gränser. Spännande avtryck och strukturer hämtar hon annars gärna från naturen ? det kan vara ett fiskben eller rabarberbladets grova nät av nerver. Boken tar upp de olika momenten ? från det att formen tillverkas till dess att betongen ska blandas, vibreras, härdas och efterarbetas. Ett tjugotal projekt är beskrivna steg för steg med illustrationer och foton. Här finns dekorationer till kryddgården, fat och krukor, men även lekskulpturer, vattensprutande lejon och en trolsk fåtölj.

Läs mer

Betong som hobby

Malena Skote

Betong som hobby

Om boken

Tillverka egna prydnader för trädgården! Boken vänder sig till alla som inte är vana vid att arbeta med händerna eller har ont om tid. Projekten i boken väcker skaparglädje, inte minst när man ser det fina resultatet. De projekt som boken presenterar är inte stora och krångliga. I många av dessa trädgårdsprojekt använder man vanliga och billiga material, ibland på ett annorlunda sätt. Inte heller behövs andra redskap än vad som brukar rymmas i en vanlig verktygslåda. En del projekt är praktiskt användbara, som krukor och spaljéer, andra är bara "til lyst". Alla tillför de trädgården något: skönhet, färg, variation eller atmosfär. Beskrivningarna i boken är ett slags grundrecept. Man kan följa dem exakt men man kan också experimentera med egna varianter och ta vad man råkar ha i materialväg. Släpp loss fantasin och skaparglädjen!

Läs mer

Enkla projekt för trädgården

Malena Skote, Malena Skote

Enkla projekt för trädgården

Om boken

För den som gillar att göra saker med sina händer är trädgården det perfekta hobbyrummet. Med gräset som golv och lövkronorna till tak behöver man inte vara rädd för att spilla, stöka till eller störa sina grannar. Låt trädgården inspirera till en festbaldakin över trädgårdsbordet, ett stort betongfat att lägga fallfrukt i, betongkrukor i olika storlekar och mosaikprydda krukor, fågelbad av olika material, peidestaler av trä eller sten, bänkar och bord av olika slag. Sammantaget finns här 17 projekt. Några är enkla och går fort att göra, andra kräver mer tid och engagemang. Man behöver inte vara van vid att fixa, snickra eller gjuta betong för att sätta igång. Inte heller behövs andra redskap än vad som brukar rymmas i en vanlig verktygslåda. Beskrivningarna i boken är ett slags grundrecept. Man kan följa dem exakt men lika gärna pröva egna idéer och andra material. Malena Skote lyckas på ett inspirerande sätt förmedla att endast fantasin sätter gränser.

Läs mer

Nya projekt för trädgården

Malena Skote

Nya projekt för trädgården

Om boken

Man behöver inte ha speciella förkunskaper eller gå på kurs för att göra vackra tygtryck, måla eget porslin, tillverka mattor eller gjuta i gips. Man kan följa Malena Skotes förslag eller experimentera med egna varianter och ta vad man råkar ha i materialväg. Boken lockar till eget skapande och är perfekt att ta fram när fantasin tryter eller när barnen behöver något roligt att göra.
Ur innehållet:
- Mosaik av porslins- och kakelskärvor på krukor, fat, fönsterkarmar och bordsytor.
- Fläta rund matta av trasor.
- Göra eget tygmönster med hjälp av en schablon och textilmålningsfärg.
- Med griffeltavelfärg gör man enkelt svarta "etiketter" på lådor och mappar.
- Tygtryck med datorns hjälp. Man skriver ut ett motiv på ett speciellt sorts papper på en vanlig bläckstråleskrivare, sen stryker man på motivet på tyget.
- Virka korgar av natursnöre.
- Reliefbård av snäckor till badrummet. Med formlera gör man en form kring ett föremål, t ex en snäcka. Sen kan man gjuta många fler.
- Hylla av glasskivor i fönstret för vackra saker som gör sig bra i motljus.
- Insynsskydd att sätta mellan fönsterbågarna.
"Vem minns inte barndomens snöstjärneklippning? Man vek ett papper många gånger, klippte och vecklade under stor förväntan ut pappret för att se hur stjärnan blev denna gång. Att vika och klippa är att släppa kontrollen lite, eftersom det är svårt att förutsäga det exakta resultatet. Även 2000-talets datorvana barn verkar gilla överraskningen i snöstjärneklippandet."

Läs mer

Enkla projekt för hemmet

Malena Skote

Enkla projekt för hemmet