Lång väg hem

Författare

Ishmael Beah

Översättare

Lars Ahlström

Lång väg hem

Svenska

2008-03-19

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Debatt

Översättare

Lars Ahlström

Författare

Recensionsdag

2008-04-07

Publiceringsdatum

2008-03-19

Bokinformation

Originaltitel

A Long Way Gone - Memoirs of a Boy Soldier

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket,

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151849782

Antal Sidor

290

Vikt (kg)

0.525

Ryggbredd (mm)

25

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

142

Böcker av författaren

Om boken

De gamla vännerna Benjamin och Bockarie återvänder till sin hemstad Impiri efter ett inbördeskrig. Staden ligger i ruiner, marken är täckt av skelett och allt är förtvivlan. Men sakta fylls Impiri av liv när allt fler människor kommer tillbaka. Kriget är över, men invånarna i staden är ändå inte förskonade från de hot och faror som omger dem.

Går det att återvända till en stad som skövlats av kriget, bilda familj på nytt och återuppväcka traditioner som gått förlorade?

Läs mer

Ishmael Beah

Strålande morgondag

Om boken

Ur Lång väg hem:
Det var en gång en jägare som gav sig in i djungeln för att skjuta en apa. Han hade bara letat i några minuter då han såg apan sitta bekvämt på en gren i ett lågt träd. Apan märkte honom inte, trots fotstegens tilltagande krasande mot de torra löven när han närmade sig. Då han kommit tillräckligt nära och tydligt kunde se apan tog han skydd bakom ett träd, höjde geväret och siktade. Just som han skulle krama avtryckaren sade apan. "Om du skjuter mig kommer din mor att dö, och om du låter bli kommer din far att dö." Apan satte sig tillrätta, mumsade på sin mat, och kliade sig då och då förnöjt på huvudet eller på sidan av magen. Vad skulle du göra om du var jägaren?

Denna fabel sammanfattar sensmoralen i denna fasansfulla skildring av en barnsoldats liv. Som sjuåring blev Ishmael Beah inte svaret skyldig (även om han visste att hans mor inte skulle bli glad - men apan skulle då aldrig mer kunna ställa den avskyvärda frågan till någon).

Som tolvåring, efter många strapatser och ohyggliga upplevelser, blir Ishmael tvångsrekryterad till Sierra Leones krigsmakt i striderna mot rebellarmén, RUF. Där blir han kvar i tre år som fruktad barnsoldat tills han mot betalning "löses ut" av en UNICEF-representant. Tillsammans med några andra unga pojkar skickas han till ett rehabiliteringscenter för att "avprogrammeras". I Ishmael Beahs fall lyckas det - han återfår sin tillit till andra människor. För en del andra av hans kamrater går det mindre bra.

Detta är en omskakande sann berättelse och en direkt ögonvittnesskildring ur en barnsoldats liv. På obehagligt nära håll får vi ta del av Ishmaels egna upplevelser och handlingar, och att han på ett så övertygande och skenbart enkelt sätt kan berätta om det är, liksom det faktum att han överlevde, något av ett mirakel.

Läs mer

Lång väg hem

Ishmael Beah

Lång väg hem