Strålande morgondag

Författare

Ishmael Beah

Översättare

Marianne Öjerskog

Strålande morgondag

2015-08-19

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2015-08-19

Översättare

Marianne Öjerskog

Recensionsdag

2015-09-14

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Radiance of Tomorrow

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113061542

Antal Sidor

277

Vikt (kg)

0.513

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

144

Miljöpåverkan

277g CO2e
Papper
ca 216 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 40 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 21 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

De gamla vännerna Benjamin och Bockarie återvänder till sin hemstad Impiri efter ett inbördeskrig. Staden ligger i ruiner, marken är täckt av skelett och allt är förtvivlan. Men sakta fylls Impiri av liv när allt fler människor kommer tillbaka. Kriget är över, men invånarna i staden är ändå inte förskonade från de hot och faror som omger dem.

Går det att återvända till en stad som skövlats av kriget, bilda familj på nytt och återuppväcka traditioner som gått förlorade?

Läs mer

Ishmael Beah

Strålande morgondag

Om boken

Ur Lång väg hem:
Det var en gång en jägare som gav sig in i djungeln för att skjuta en apa. Han hade bara letat i några minuter då han såg apan sitta bekvämt på en gren i ett lågt träd. Apan märkte honom inte, trots fotstegens tilltagande krasande mot de torra löven när han närmade sig. Då han kommit tillräckligt nära och tydligt kunde se apan tog han skydd bakom ett träd, höjde geväret och siktade. Just som han skulle krama avtryckaren sade apan. "Om du skjuter mig kommer din mor att dö, och om du låter bli kommer din far att dö." Apan satte sig tillrätta, mumsade på sin mat, och kliade sig då och då förnöjt på huvudet eller på sidan av magen. Vad skulle du göra om du var jägaren?

Denna fabel sammanfattar sensmoralen i denna fasansfulla skildring av en barnsoldats liv. Som sjuåring blev Ishmael Beah inte svaret skyldig (även om han visste att hans mor inte skulle bli glad - men apan skulle då aldrig mer kunna ställa den avskyvärda frågan till någon).

Som tolvåring, efter många strapatser och ohyggliga upplevelser, blir Ishmael tvångsrekryterad till Sierra Leones krigsmakt i striderna mot rebellarmén, RUF. Där blir han kvar i tre år som fruktad barnsoldat tills han mot betalning "löses ut" av en UNICEF-representant. Tillsammans med några andra unga pojkar skickas han till ett rehabiliteringscenter för att "avprogrammeras". I Ishmael Beahs fall lyckas det - han återfår sin tillit till andra människor. För en del andra av hans kamrater går det mindre bra.

Detta är en omskakande sann berättelse och en direkt ögonvittnesskildring ur en barnsoldats liv. På obehagligt nära håll får vi ta del av Ishmaels egna upplevelser och handlingar, och att han på ett så övertygande och skenbart enkelt sätt kan berätta om det är, liksom det faktum att han överlevde, något av ett mirakel.

Läs mer

Lång väg hem

Ishmael Beah

Lång väg hem