Emelie Schepps bästsäljare blir tv-serie

Foto: Kajsa Göransson

Datum

22 November 2022

Foto

Kajsa Göransson

2023 ser ut att bli Emelie Schepps år: Hon firar 10 år som författare, thrillerdebuten Märkta för livet kommer under våren att firas med en jubileumsutgåva av Norstedts förlag och under hösten lanseras även tv-serien Jana - Märkta för livet på Viaplay.

2013 publicerade Emelie Schepp sin första roman Märkta för livet och sålde boken på egen hand i över 40 000 exemplar. Därmed blev hon en av Sveriges mest framgångsrika självpublicerade författare. Sedan dess har hennes serie om Jana Berzelius sålt i över 3 miljoner exemplar världen över och rättigheterna har sålts till över 30 länder. Emelie Schepp utsågs till Årets Deckarförfattare tre år i rad - 2016, 2017 och 2018.

2023 firar Emelie Schepp 10 år som författare. Då släpps också en jubileumsutgåva av debutboken där Emelie har vässat historien och lagt till nya kapitel.

– Emelie Schepp är ett fenomen i svensk litteratur. Med envishet och professionalism byggde hon på egen hand upp en av de mest framgångsrika kriminalserierna – en serie som dessutom fortsätter att skörda stora framgångar för varje ny del som släpps säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts förlag

– Jag publicerade Märkta för livet på eget förlag 2013. Då hade jag hade ingen aning om vad som väntade. Jag är så tacksam att jag har fått möjlighet att utveckla Janas karaktär under så lång tid. Att boken nu blir en tv-serie på Viaplay är jag otroligt hedrad och lycklig över säger Emelie Schepp.

Jana - Märkta för livet blir Viaplays nästa stora satsning och regisseras av film- och serieveteranerna Felix Herngren och Henrik Björn. Serien baseras på den första boken i författaren Emelie Schepps bästsäljande serie om åklagaren och före detta barnsoldaten Jana Berzelius. Serien i sex delar produceras av FLX och spelas in under hösten i Norrköping och Stockholm.

– Emelie Schepp har skapat en helt unik värld kring Jana Berzelius. Böckerna är sprängfyllda av intressanta karaktärer och nagelbitande historier som det har varit otroligt lustfyllt att få sätta tänderna i. Våra uttryck som serieskapare har smälts samman under en fantastiskt rolig och kreativ process. Resultatet är ett mustigt spänningsdrama som vi hoppas både roar och berör, säger Felix Herngren och Henrik Björn, regissörer för serien.

Märkta för livet - Jubileumsutgåva släpps den 17 februari.

Jana - Märkta för livet beräknas ha premiär på Viaplay under hösten 2023.

Relaterat

Om boken

Emelie Schepp firar 10 år som författare!
2013 publicerade Emelie Schepp sin första bok Märkta för livet och sålde på egen hand över 40 000 exemplar. Därmed blev hon en av Sveriges mest framgångsrika självpublicerade författare. Sedan dess har hennes serie om den oförglömliga Jana Berzelius sålt över 3 miljoner exemplar världen över och rättigheterna har sålts till över 30 länder.2023 firar Emelie Schepp 10 år som författare. Då släpps också en jubileumsutgåva där Emelie Schepp har vässat historien och lagt till nya kapitel. Resultatet är en deckare som är ännu mer spännande, med högre tempo och skarpare intrig, men med samma utmärkande stil och engagerande karaktärer. Emelie Schepp visar att hon sedan debuten har vuxit till att bli en av de tveklöst skickligaste och starkast lysande stjärnorna på deckarhimlen.Vill du veta hur Jana Berzelius resa startade? Eller har du läst Märkta för livet men vill uppleva den omskrivna och fängslande historien om hur Janas och Danilos vägar först korsades, nu i en ny förpackning? Då ska du läsa jubileumsutgåvan av Märkta för livet.En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån. Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Läs mer

Emelie Schepp

Märkta för livet

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

22 november 2022

Emelie Schepps bästsäljare blir tv-serie