Från podd till deckardebut

Foto: Kajsa Göransson

Datum

3 Oktober 2022

Foto

Kajsa Göransson

Duon bakom podcasten Över min döda kropp har skrivit bladvändaren Någon måste dö.

Lena Ljungdahl och Anna Jinghede har båda en gedigen bakgrund inom krim. De driver tillsammans podcasten Över min döda kropp, där de vrider och vänder på brott och straff, kända och okända fall samt olika fenomen som engagerar och förbryllar. Nu debuterar de med Någon måste dö, en kriminalroman om polisen och spanaren Nikki Kahn som dras ut i lagens gråzoner när hennes syster hittas död i ett badkar på ett lyxhotell.

Vem är Nikki Kahn?

– Nikki är polis och spanare och en mycket skicklig sådan. Hon är slug, kreativ och har en välutvecklad jaktinstinkt som hjälper henne i jakten på grova brottslingar tillsammans med sina kollegor. Dessa egenskaper måste hon nu använda till fullo för att lösa sitt livs svåraste ärende, både yrkesmässigt och privat.

– Nikki påbörjar nystandet på en korrekt bana men behöver snart tänja på både etiska, känslomässiga och rent av lagvidriga gränser för att lyckas med sitt uppdrag. Hennes byte verkar inte sky några medel och hon dras successivt med ut i gråzonen och tillslut "to the dark side"

Hur fick ni idén till Någon måste dö?

– Vi började med en stark karaktär och lät henne visa vägen in i en värld som tidigt kändes rätt och rimlig, och sedan kom berättelsen av sig själv. Från Nikki broderade vi ut fler karaktärer och en historia vi tyckte gjorde dem rättvisa och där Nikkis och vår utredningen fick gå hand i hand.

Ni driver ju tillsammans podcasten Över min döda kropp. Vad tror ni är så fascinerande med brott och straff?

– Våra lyssnare får följa med bakom kulisserna och på behörigt avstånd vara en del av det mörka och ibland skrämmande, men ändå så fascinerande. Vi är en folkbildningspodd som lär lyssnarna sånt som vi tycker att alla behöver veta. Vad händer med kroppen när man dör? Hur går en rättsprocess till? Vad gör en rättsläkare på jobbet och hur hemlig får en spanare egentligen vara? Varje avsnitt ska skapa känslor av “åhå!”, “jaha!”, “nähä?” och “wow!” Om vi lockat fram ett asgarv hos varandra eller lyssnarna också så är lyckan gjord.

Relaterat

Om boken

En kvinna hittas död i ett badkar på ett lyxhotell och trots oklara omständigheter avskriver åklagaren snabbt händelsen som en drunkningsolycka. Men polisen och spanaren Nikki Kahn nöjer sig inte och börjar utreda fallet på egen hand. Den döda kvinnan är inte något okänt offer, utan hennes egen lillasyster. Frågetecknen visar sig vara många. Hennes syster var inte någon som åkte på semester ensam och definitivt inte med en resväska full av exklusiva underkläder. Men det finns inte ett spår av något resesällskap, och inte heller någon annan rimlig förklaring.
Snart är Nikki uppslukad av polisutredningen som enligt rättsläkaren Ramona Bengtsson har grava brister. Samtidigt som Nikki jagar efter sanningen upptäcker hon att spåren leder henne in något som är betydligt större och farligare än hon någonsin kunnat föreställa sig. Och snart inser hon att hon själv är måltavla.Lena Ljungdahl och Anna Jinghede har båda en gedigen bakgrund inom krim. De driver tillsammans podcasten "Över min döda kropp", där de vrider och vänder på brott och straff, kända och okända fall samt olika fenomen som engagerar och förbryllar. Någon måste dö är deras debutroman.

Läs mer

Lena Ljungdahl, Anna Jinghede

Någon måste dö

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

3 oktober 2022

Från podd till deckardebut