Liv Strömquist nominerad till regeringens exportpris

Foto: Emil Malmborg

Datum

30 Maj 2024

Foto

Emil Malmborg

Kan få priset för att hon visar ”att fakta och feminism i serieformat kan slå världen med häpnad”.

Liv Strömquist kan få regeringens exportpris för de kulturella och kreativa branscherna för 2023. Hon är nominerad i kategorin litteratur. Priset syftar till att lyfta branschens betydelse för svensk export och Sverige som innovativt och kreativt land. Priset delas ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell den 3 juni. Johan Forssell kommer även att utse Årets uppstickare.

Motiveringen lyder:

”Liv Strömquist slog igenom 2006 och har sedan dess etablerat sig som Sveriges mest framstående serieskapare, satiriker och folkbildare, alltid med en pedagogisk udd riktad mot patriarkatet och dess konsekvenser. Med hjälp av filosofiska, sociologiska och feministiska teorier och en osviklig känsla för komik har Strömquist bidragit till att synliggöra en genre som vinner allt fler läsare världen över. Hennes serier är flerfaldigt prisbelönade, översatta till närmare tjugo språk och har dramatiserats flitigt, bland annat i Frankrike. 2021 utnämndes hon till hedersdoktor vid det katolska universitetet i Leuven i Belgien. 2023 blev hennes Liv Strömquists astrologi den mest sålda serieboken i Tyskland. Liv Strömquist har visat att fakta och feminism i serieformat kan slå världen med häpnad.”

Liv Strömquist är närmast aktuell med boken Pythian pratar som Norstedts ger ut 27 september.

Relaterat

Om boken

Liv Strömquists tionde seriealbum är en självhjälpsbok mot självhjälp.

Vi lever i en kultur som mer och mer handlar om att optimera vår hälsa för att leva länge, men som fortfarande saknar svaret på VARFÖR vi bara ska fortsätta pinna omkring på klotet så extremt jävla länge som det är fysiskt möjligt.

I sin nya bok ger Liv Strömquist sju livsråd för att hjälpa mot livsråd. Vi möter experter, förebilder och livsrådgivare, som på olika sätt ägnat sig åt att ge råd: Ronald Reagans astrolog Carrol Righter, vars två vanligaste horoskopråd var ”var snygg” och ”var glad”, 1300-talshelgonet Katarina av Siena som svälte sig själv till döds, hertiginnan Meghan Markle som skrev ner levnadsråd på bananer till hemlösa sexarbetare, manfluencern Rollo Tomassi som ger män rådet att stå helt stilla i hallen för att hålla kärleken vid liv, instagrampsykologen Nicole LePera som uppmanar oss att sätta gränser för människor som exploaterar vårt emotionella kapital – och så den karibiske cirkusartisten Ludger Sylbaris, vars absolut bästa livsbeslut var att gå ut på stan, bli full och starta bråk.

Med hjälp av filosofer, psykologer, sociologer och poeter diskuterar Liv Strömquist – som alltid med träffande humor och en knivskarp blick på samtiden – hur vi ska leva och varför.

Läs mer

Liv Strömquist

Pythian pratar

Relaterade artiklar

Foto: Emil Malmborg

30 maj 2024

Liv Strömquist nominerad till regeringens exportpris