Majgull Axelsson om medmänsklighet, skuld och ansvar

Foto: Cato Lein

Datum

2 Maj 2023

Foto

Cato Lein

Romanen Svalors flykt är nominerad till Årets bok 2023.

Majgull Axelssons nya roman Svalors flykt handlar om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde. Den finns bland de nominerade till Årets bok 2023, här kan du rösta på den!

Svalors flykt är en bok som på ett plan berättar om mötet mellan två kvinnor, Christel som håller på att bli gammal och Zadie som är mycket ung, berättar Majgull Axelsson. Christel är psykolog och Zadie är tvungen att gå på stödsamtal hos henne för att socialen ska gå med på att ge henne det hon hetast önskar: en egen lägenhet. Trots de stora olikheterna finns det en känsla som båda delar. På ett annat plan handlar det om Zadies rättslöshet, hennes  traumatiska uppväxt och sorgen efter en liten bror. Och på ett tredje plan handlar det om en synnerligen hycklande domare. Jag tänker inte berätta vad som gömmer sig i resten av historien för jag hoppas ju att folk vill läsa boken.

Hur kom den här berättelsen till dig?

– Idén växte långsamt fram, först eftersom jag som de flesta andra läste och upprördes över hur treåriga Esmeralda, också känd som Lilla Hjärtat, vanvårdades och dog. Jag tänkte mycket på hur hon hade haft det, men också på hur hennes syskon måste ha påverkats av miljön i den där missbrukande familjen. Därefter fick jag själv ett telefonsamtal från min neurolog som informerade mig om att jag hade drabbats av Parkinsons sjukdom. Allt detta blev till en enda gröt i mitt huvud, men sedan började det klarna. Christel fick konturer först av allt och det visade sig att hon var psykolog och när hon en dag öppnade dörren till sitt väntrum så satt det en svartklädd och ganska bister ung tjej där. Hon hette Molly i alla papper, men vägrade lystra till det namnet. Hon hävdade att hon hette Zadie Moonbeam. Berättelsen växte fram ganska långsamt, jag hade bara en vag aning om vad som hade hänt och skulle komma att hända och jag fick gång på gång ta mig själv i örat för att jag gjorde onödiga utvikningar. Totalt tror jag att jag slängde lika mycket text som det som blev kvar.

Relaterat

Om boken

Läs mer

Majgull Axelsson

Svalors flykt

Relaterade artiklar

Foto: Cato Lein

2 maj 2023

Majgull Axelsson om medmänsklighet, skuld och ansvar