Majgull Axelsson: ”Jag har ofta karaktärer med dubbla identiteter”

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

29 September 2020

Foto

Magnus Liam Karlsson

Fatima, huvudkaraktären i Majgull Axelssons nya roman Inställd resa till Sabarmati, är ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av sina adoptivföräldrar. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima.

Jag har ofta karaktärer som har dubbla identiteter, berättar Majgull Axelsson. Den här gången är det en flicka som är adopterad från Indien och av adoptivföräldrarna får hon namnet Fatima, men hennes egentliga namn är Meera.

18 år gammal sätter sig Fatima/Meera på ett tåg från Nässjö och bestämmer sig för att aldrig någonsin komma tillbaka. Hon tar inte kontakt med någon utan är försvunnen under rätt många år. Detta gör hon som en reaktion på den rasism som hon har utsatts för hemma i Nässjö.

Inställd resa till Sabarmati är en roman om en mor som inte är en mor - och en dotter som inte är en dotter.

Relaterat

Om boken

En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter.

Ändå har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima. När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka.

Men Lykke blir kvar i Nässjö och försöker fortsätta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima? Blev hon en misslyckad mamma, eftersom hon helt enkelt inte var mamma? Vart tog flickan vägen? Varför hör hon aldrig av sig?

En mörk eftermiddag i november, när Lykke är ute och går med sin hund, lägger en någon en behandskad hand mot hennes axel, drar henne åt sidan och slår.

Och han slår mycket hårt.

Läs mer

Majgull Axelsson

Inställd resa till Sabarmati

Relaterade artiklar

Foto: Mattias Ahlm

11 juni 2024

Norstedtsförfattare bland årets sommarpratare