Majgull Axelsson: ”Jag har ofta karaktärer med dubbla identiteter”

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

29 September 2020

Foto

Magnus Liam Karlsson

Fatima, huvudkaraktären i Majgull Axelssons nya roman Inställd resa till Sabarmati, är ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av sina adoptivföräldrar. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima.

Jag har ofta karaktärer som har dubbla identiteter, berättar Majgull Axelsson. Den här gången är det en flicka som är adopterad från Indien och av adoptivföräldrarna får hon namnet Fatima, men hennes egentliga namn är Meera.

18 år gammal sätter sig Fatima/Meera på ett tåg från Nässjö och bestämmer sig för att aldrig någonsin komma tillbaka. Hon tar inte kontakt med någon utan är försvunnen under rätt många år. Detta gör hon som en reaktion på den rasism som hon har utsatts för hemma i Nässjö.

Inställd resa till Sabarmati är en roman om en mor som inte är en mor - och en dotter som inte är en dotter.

Relaterat

Om boken

En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter.

Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima. När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka.

Lykke blir kvar i Nässjö och försöker fortsätta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima? Blev hon en misslyckad mamma, eftersom hon helt enkelt inte var mamma? Vart tog flickan vägen? Varför hör hon aldrig av sig?

En mörk eftermiddag i november, när Lykke är ute och går med sin hund, lägger någon en behandskad hand mot hennes axel, drar henne åt sidan och slår. Hårt.

"I Majgull Axelssons trygga händer får läsaren möta världens små och stora fasor, men för romanen som sådan behöver man inte oroa sig: det här är en författare som vet vad hon håller på med." SvD

"en skicklig väv av mänsklig styrka och skröplighet och den håller mig fången ända in i mål." Sveriges Radio

"Få kan som hon skildra det mest vardagliga, som hon armerar med ett underliggande hot." Jönköpings-Posten

"Med hjärtskärande autenticitet och saklig precision återskapas deras olika livsöden. /.../ en omskakande berättelse, som griper tag i mig och berör mig i mitt innersta." Skånska Dagbladet

Läs mer

Majgull Axelsson

Inställd resa till Sabarmati

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Liam Karlsson

29 september 2020

Majgull Axelsson: ”Jag har ofta karaktärer med dubbla identiteter”