Nu kommer Barbara Kingsolvers Pulitzer-vinnande bok på svenska

Foto: Evan Kafka

Datum

18 Juni 2024

Foto

Evan Kafka

Demon Copperhead är en modern tolkning av Charles Dickens David Copperfield.

Demon Copperhead, som kommer i svensk översättning av  Sofia Nordin Fischer, är en gripande roman om kärlek, förlust och allt däremellan. Berättelsen börjar med en traumatisk förlossning. Demons tonåriga mamma föder honom själv i sin husvagn och ut kommer en pojke som ser ut som en liten blå proffsboxare där han ligger i sin fostersäck. Och det blir snart tydligt att den här killen kommer att behöva massor av kämpaglöd, en stor portion charm, en rapp tunga och en del andra oväntade talanger för att klara det liv som ligger framför honom.

I bergen i södra Appalacherna i USA är fattigdom ingen teori, det är lika naturligt som gräset som växer på marken. För den generation som växer upp i den här världen, i hjärtat av den moderna opioidkrisen, är inte drogberoende något abstrakt, det är din granne, dina föräldrar och dina vänner. Familj kan betyda kärlek, men det kan lika gärna vara ett känslokallt fosterhem. För Demon, som tycks vara född med otur, är den tillgivenhet och trygghet han behöver lika avlägsen som det hav han en dag drömmer om att få se. Frågan är hur långt han är villig att resa för att komma dit.

Demon Copperhead finns i butik 18 juli.

  • Vinnare av Pulitzer-priset 2023.
  • Vinnare av Women’s Prize for Fiction 2023 (enda författaren som har vunnit två gånger).
  • Boken har legat på New York Times bästsäljarlista i 32 veckor.
  • Barbara Kingsolver är den enda amerikanska författaren som valts ut av Oprah Winfreys bokklubb två gånger.
  • Vald till en av 2022 års bästa böcker av The Washington Post.

I augusti ger vi även ut Barbara Kingsolvers genombrottsroman Giftträdets bibel. Här berättar kvinnorna – hustrun och de fyra döttrarna – om en missionärstillvaro som tar en olycksbådande vändning. Den patriarkaliske fadern, orubblig i sin religiösa övertygelse, utvecklas till en hänsynslös tyrann pch familjen går mot sin upplösning och undergång... Giftträdets bibel gavs ut för första gången 1998.

Relaterat

Om boken

"En måste-läsning om att vara människa som berör på djupet och bär på både hopp och medmänsklighet." M-Magasin
Vinnare av Pulitzerpriset 2023Vinnare av Women's Prize for Fiction 2023Vinnare av James Tait Black Prize 2023Demon Copperhead kommer till världen på ett badrumsgolv i en husvagn. Hans artonåriga mamma ligger utslagen av droger och är knappt vid medvetande. Så börjar Demon sitt liv, redan på förhand dömd till en tillvaro kantad av fosterhemsplaceringar, utsatthet och missbruk.I Lee County, Virginia, i Appalachernas sydliga delar växer Demon upp. Här är fattigdomen lika självklar som luften man andas och här marknadsför läkemedelsindustrin skoningslöst sina opioider mot de redan utsatta. Missbruket växer till en epidemi som slår hårt mot hela samhället.Utan några andra tillgångar än sitt kopparfärgade hår, sin krassa humor och sin starka överlevnadsinstinkt, tar sig Demon Copperhead igenom barndomen och ungdomsåren. Han bärs av drömmen som hållit honom uppe ända sedan han var liten: att en dag få se havet. Frågan är vad som krävs för att den ska bli sann.Demon Copperhead är en storslagen och drabbande roman om kärlek, förlust och allt däremellan. Den är också en skoningslös blick på det samhälle som än i dag tillåter de allra svagaste att gå under.

Läs mer

Barbara Kingsolver

Demon Copperhead

Om boken

Året är 1959. Den amerikanske baptistpastorn Nathan Price – karg, självgod och gudfruktig – går i spetsen när han med sin hustru och deras fyra döttrar ger sig iväg ut i den afrikanska obygden för att sprida Guds ord till infödingarna i Belgiska Kongo. Kongo står på tröskeln till självständighet och landet sjuder av politisk oro. Snart ska Patrice Lumumba väljas till det fria Kongos förste president. Inbördeskrig hotar.
I Giftträdets bibel berättar kvinnorna – hustrun och de fyra döttrarna – om en missionärstillvaro som tar en olycksbådande vändning. Den patriarkaliske fadern, orubblig i sin religiösa övertygelse, utvecklas till en hänsynslös tyrann pch familjen går mot sin upplösning och undergång ...Giftträdets bibel gavs ut för första gången 1998 och blev Barbara Kingsolvers genombrottsroman.

Läs mer

Giftträdets bibel

Barbara Kingsolver

Giftträdets bibel

Relaterade artiklar

Foto: Evan Kafka

18 juni 2024

Nu kommer Barbara Kingsolvers Pulitzer-vinnande bok på svenska