Sara Villius om fortsättningen på sin uppmärksammade roman

Foto: Robin Rådenman

Datum

17 Oktober 2022

Foto

Robin Rådenman

I Paradis möter vi åter kvinnan vi lärde känna i Madonna. Nyseparerad försöker hon orientera sig i en ny tillvaro.

Sara Villius roman Madonna blev både omtalad och omtyckt när den utkom 2019. Boken var en skoningslös skildring av en kvinna fast i ett kärnfamiljsliv. I den nya boken Paradis är separationen ett faktum och Sara Villius fortsätter att med skarp men ömsint blick granska villkoren för att vara kvinna och skapande människa idag.

– När jag var klar med Madonna och den var skickad till tryck så fortsatte det komma små texter, berättar Sara Villius. Jag tänkte att det var något slags slagg och skulle upphöra men det bara fortsatte och jag skrev på. Till slut var det ett helt nytt bokmanus!

Den förra boken beskrev ett äktenskap och en kärnfamilj inifrån. Den nya boken handlar om livet efter separationen. Vad händer med kvinnan när hon tar det steget? Vad gör hon med livet?

– Hon försöker överleva och att orientera sig i det nya livet. Hon tvingas fundera på var hon börjar och slutar i förhållande till sin ex-man och sina barn. Och förstås tittar hon bakåt och försöker förstå vad som hände egentligen.

Förändras kvinnans blick på livet efter separationen?

– Ja, jag tror hon börjar omvärdera det hon har och haft omkring sig. Men också blicken på familj, separation och ensamhet. Överhuvudtaget är det en stor förändring som påbörjas där varje beståndsdel i kvinnans liv ska synas och kanske också benämnas och namnges av henne. Ett enormt arbete som gör henne ödmjukare inför livet, tänker jag.

En sak hon håller fast vid under varannan-vecka-livet, då hon varannan vecka återvänder till huset och barnen, är trädgården. Det är som ett litet paradis, och samtidigt så är det paradiset inte så mycket enklare än ett äktenskap att ta hand om. Vad är trädgården för plats för henne?

– I en trädgård är det så plågsamt tydligt vad som är drömmar om hur allt ska bli och vad som sen verkligen blir… Trädgården är också något hon har svårt att släppa taget om. Hon har älskat sin trädgård, i alla fall idén om den.

Vad lär hon sig av att vara ensam?

– Att hon inte tycker om det. Haha. Men att det är nödvändigt. Hon lär sig väl också en slags värdighet för inför sig själv också.

Det finns också en gemenskap i boken. En kvinnogrupp som möts i ett avskalat rum och pratar om vad de har upplevt i livet. Vad betyder gruppen för henne?

– I kvinnogruppen kan hon genom de andra bättre få syn på sig själv. Vem är man utan sitt vanliga sammanhang? Bara stående rakt uppochner på ett linoleumgolv. Hon får stöd och sällskap av kvinnor som delar sitt innersta med varandra utan att döma. Mötena med kvinnogruppen blir också en återkommande struktur i en ganska kaotisk tid.

Relaterat

Om boken

Sara Villius roman Madonna var en skoningslös undersökning av vad det är att vara kvinna och moder, madonna och kropp. Paradis utspelar sig i ett kärnfamiljens efteråt. När separationen väl är ett faktum måste kvinnan i bokens centrum komma fram till vem hon egentligen är. Utkastad från paradiset, eller fri att skapa sitt eget för första gången i sitt liv.
Den trygga tillvaron som har varit svår att lämna skakas om, livet blir mer kringflackande. Den ljuvliga trädgården, den egna magiska gläntan, ter sig plötsligt främmande. Men kanske finns det fortfarande platser kvar att upptäcka. Kanske finns det en ö.Sara Villius efterlängtade återkomst till litteraturen Madonna blev omtalad och omtyckt när den utkom 2019. Nu är Villius tillbaka med den fristående uppföljaren Paradis, där hon med skarp men ömsint blick fortsätter att granska villkoren för att vara kvinna och skapande människa idag.

Läs mer

Sara Villius

Paradis

Relaterade artiklar

27 oktober 2023

Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker

Foto: Robin Rådenman

17 oktober 2022

Sara Villius om fortsättningen på sin uppmärksammade roman

IntervjuerNyheter