Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker

Datum

27 Oktober 2023

En roman, en kokbok och en box finns bland böckerna som uppmärksammas för sin formgivning.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. Därför utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. I år finns tre böcker från Norstedts bland de utvalda böckerna.

Paradis

Författare: Sara Villius. Illustratör:  Mari Kanstad Johnsen. Formgivare: Lotta Kühlhorn. 

”En praktisk vardagsbok; en roman, med inbjudande vackert omslag, typografiskt läsvänlig bok som läsaren kan ta med sig i väskan, ryggsäcken, jackfickan.”

Sedir: Processen

Författare: Sedir Ajeenah.  Fotograf:  Petter Bäcklund/Skarp Agent.  Formgivare: Open Studio. 

”Köksvänligt inplastad och pastischcool kokbok, med dokumentärt uppriktiga fotografier, snarare än drömskt stylade, för den (hipster) som verkligen gillar att laga mat.”

Bildningsboxen

Författare: Daniel Berg, Anna Blennow, Karin Dirke, Lena Halldenius, David Larsson Iillustratör:  Anna-Maria Hällgren.  Formgivare: Fredrik Andersson/Familjen. 

”Inbjudande kassett med flera små volymer, som främjar bildning. Delar leder till helhet genom att erbjuda lärdom i små doser. Överraskande detaljer som lyfter helhetsintrycket. Sök själv och bli delikat belönad!”

Relaterat

Om boken

Sara Villius roman Madonna var en skoningslös undersökning av vad det är att vara kvinna och moder, madonna och kropp. Paradis utspelar sig i ett kärnfamiljens efteråt. När separationen väl är ett faktum måste kvinnan i bokens centrum komma fram till vem hon egentligen är. Utkastad från paradiset, eller fri att skapa sitt eget för första gången i sitt liv.
Den trygga tillvaron som har varit svår att lämna skakas om, livet blir mer kringflackande. Den ljuvliga trädgården, den egna magiska gläntan, ter sig plötsligt främmande. Men kanske finns det fortfarande platser kvar att upptäcka. Kanske finns det en ö.Sara Villius efterlängtade återkomst till litteraturen Madonna blev omtalad och omtyckt när den utkom 2019. Nu är Villius tillbaka med den fristående uppföljaren Paradis, där hon med skarp men ömsint blick fortsätter att granska villkoren för att vara kvinna och skapande människa idag.

Läs mer

Sara Villius

Paradis

Om boken

Hur hänger Aktie-SM 1979 ihop med nyliberalismens framväxt i Sverige? Vilken roll spelade kokainet för Sigmund Freuds syn på normalitet? Hur har månen påverkat människan genom historien? Vad fick Mary Wollstonecraft att på resa genom ett kargt Norden omvärdera sin syn på revolutioner? Och vad kan en hästslaktare i 1800-talets Stockholm säga oss om människans paradoxala förhållande till djuren?

Bildningsboxen är ett nytt koncept för att tillgängliggöra forskning för en bredare allmänhet. Sveriges främsta forskare berättar, förklarar och fördjupar händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden. Essäerna spänner över filosofi, samhällsvetenskap, historia och ekonomi men är skrivna i ett personligt och lättillgängligt format. Det är folkbildning av bästa snitt.

Bildningsboxen är ett samarbete mellan Anekdot/Bildningspodden och Norstedts förlag.

Läs mer

Bildningsboxen

Lena Halldenius, Daniel Berg, David Larsson Heidenblad, Karin Dirke, Anna Blennow

Bildningsboxen

Om boken

Sedir: Processen är en kokbok som vill vara en vän och ett verktyg i köket. Författaren tar oss med från råvara till uppläggning, och läsaren får följa med i varje steg. Rätterna är ambitiösa men råvarorna vanliga och metoderna enkla. Här finns en tydlig vilja att skapa nytt, recepten består alltid av en okonventionell ingrediens eller en oväntad kombination som gör att det smakar nytt och bättre. Boken saknar klassisk kapitelstruktur men är lätt att dyka in i, varje recept är en egen berättelse. Här hittas också små eleganta och otekniska knep; koka avlång pasta som spaghetti i stekpannan för jämnast resultat, förgyll en soppa med en kryddbukett och lär dig vika fina wontons och upptäck hur lätt det är.

På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.

Läs mer

Sedir: Processen

Sedir Ajeenah

Sedir: Processen

Relaterade artiklar

27 oktober 2023

Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker