Sedir: Processen
sedir_processen_angle_1.jpg
sedir_processen_angle_3.jpg
sedir_processen_angle_4.jpg
sedir_processen_angle_2.jpg

Författare

Sedir Ajeenah

Sedir: Processen

Svenska

2022-03-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2022-04-13

Publiceringsdatum

2022-03-18

Formgivare omslag

Karin Ahlgren, Peter Herrmann

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Petter Bäcklund

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Multi Art Gloss

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113118673

Antal Sidor

223

Vikt (kg)

0.888

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

265

Bredd (mm)

195

Klimatpåverkan

929g CO2e
Papper
ca 562 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 10 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 357 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Sedir: Processen är en kokbok som vill vara en vän och ett verktyg i köket. Författaren tar oss med från råvara till uppläggning, och läsaren får följa med i varje steg. Rätterna är ambitiösa men råvarorna vanliga och metoderna enkla. Här finns en tydlig vilja att skapa nytt, recepten består alltid av en okonventionell ingrediens eller en oväntad kombination som gör att det smakar nytt och bättre. Boken saknar klassisk kapitelstruktur men är lätt att dyka in i, varje recept är en egen berättelse. Här hittas också små eleganta och otekniska knep; koka avlång pasta som spaghetti i stekpannan för jämnast resultat, förgyll en soppa med en kryddbukett och lär dig vika fina wontons och upptäck hur lätt det är.

På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.

Läs mer

Sedir Ajeenah

Sedir: Processen

Nyheter

27 oktober 2023

Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker

Nyheter
sedir_processen_angle_1.jpg
sedir_processen_angle_3.jpg
sedir_processen_angle_4.jpg
sedir_processen_angle_2.jpg