På promenad med: Sedir Ajeenah

Foto: Elvira Glänte

Datum

30 Mars 2022

Text

Jon Appelvik Lax

Foto

Elvira Glänte

Kokboken Sedir: Processen är en vän och ett verktyg i köket – ambitiösa rätter med enkla metoder.

Sedir Ajeenah har på kort tid byggt upp sitt Instagram-konto @sedir till en plats där maten och råvarorna står i centrum. I sin bok Sedir: Processen utgår han från få och enkla råvaror, där metoderna är fria från regler och tyglar och resultatet blir vacker mat som i stort sett alla klarar av att laga. Som han själv säger: allt blir bra med färska örter.

Vi tog en promenad med Sedir Ajeenah till Kungsholmen i Stockholm där han under 48 timmar höll öppet i sin egen pop up-restaurang.

Vilken roll har mat spelat i ditt liv, har det alltid varit viktigt?

– Mat har alltid spelat en stor roll i min familjs liv. Jag brukar säga att vi firar livets framgångar vid matbordet, och sörjer livets motgångar vid matbordet. Det är där allting händer.

Vad tycker du mest om med att laga mat?

– Oj, det är så många moment med matlagning jag älskar. Jag börjar alltid med att plocka fram råvarorna jag tänker använda. Har alltid tyckt att det är fint att allt står samlat innan man sedan börjar skala, hacka eller fräsa. Men matlagning har alltid haft en stor roll i mitt liv. Det är där jag kopplar av allra bäst. Det är en meditativ syssla för mig. Men det känns också en livslång resa. Det jag kände för ett par år sedan känner jag inte nu. Och med all sannolikhet kommer det jag älskar med att laga mat förändras med tiden.

Varför ville du göra en bok när du inspirerar så bra på Instagram?

– Jag älskar att laga mat på Instagram, men det är en fin känsla att få göra något beständigt. Något som kommer leva kvar. Min son fyller två år snart. Med all sannolikhet är Instagram borta när han blir tonåring, men kokboken kommer finnas kvar. Jag hoppas han kommer tycka om den. Jag har tillägnat den till honom och min fru Mona.

Vad inspirerar dig?

– Att gå i matbutiker är nog nummer ett. Vissa kan kolla klädbutiker i flera timmar. Jag känner likadant, fast med matbutiker. Men jag får mycket inspiration av att se andra som lagar mat i sociala medier. Folk är så, så duktiga. Jag tittar mycket på bilder på mat. Äter ofta ute och så. Jag tänker nog på mat nästan hela tiden.

Hur skulle du själv beskriva din matlagning?

– Jag skulle nog säga att jag för det mesta försöker göra recept som är vackra att titta på, där man använder ganska få och enkla råvaror och där man inte behöver hålla på med avancerade tekniker. Jag är nyfiken på vad man kan göra med det som finns nära till hands, snarare än att leta efter obskyra eller svårtillgängliga råvaror. Det är roligare att skapa något vackert med purjolök eller vita bönor. Och jag har aldrig riktigt känt igen mig i det svåra tekniker i köket och så. Många frågar mig om tips på verktyg men jag har bara två knivar, två skärbrädor och två stekpannor.

Det är inga dessertrecept i boken?

– Nej, det blev en dessertfri kokbok. Eller så här. Jag älskar Snickersglass och den har fått en liten hyllning i boken. Det är ju den perfekta desserten.

Förutom din bok, vad tycker du att man ska ha hemma i köket?

– Helt ärligt så tycker jag inte man behöver ha någonting alls. Matlagning är tyvärr proppat av normer och regler. Man ska ha det ena och det andra och så ska man göra på det här sättet och Gud förbjude om man gör på det där sättet. Om matlagning omgärdades av färre regler och måsten tror jag att både det vi åt, och hur vi tillagade det, hade sett rätt annorlunda ut. På gott och ont förstås. Men om jag måste besvara din fråga så finns det förstås några saker som underlättar livet i köket. Det korta svaret är nog färska örter. Allt blir bra med färska örter.

Hur vill du att din bok ska användas?

– Jag vill att min bok ska användas som ett verktyg. En hjälpreda. Precis som kniven, stekpannan och zestjärnet. Vi har plastat in omslaget för att den ska kunna stå emot stänk. Jag vill att den tar dig i handen och hjälper dig till fina,vackra stunder i köket och vid matbordet. Om någon skulle skicka en bild på en helt sönderbläddrad och sliten Processen skulle jag bli rörd till tårar.

Relaterat

Om boken

Sedir: Processen är en kokbok som vill vara en vän och ett verktyg i köket. Författaren tar oss med från råvara till uppläggning, och läsaren får följa med i varje steg. Rätterna är ambitiösa men råvarorna vanliga och metoderna enkla. Här finns en tydlig vilja att skapa nytt, recepten består alltid av en okonventionell ingrediens eller en oväntad kombination som gör att det smakar nytt och bättre. Boken saknar klassisk kapitelstruktur men är lätt att dyka in i, varje recept är en egen berättelse. Här hittas också små eleganta och otekniska knep; koka avlång pasta som spaghetti i stekpannan för jämnast resultat, förgyll en soppa med en kryddbukett och lär dig vika fina wontons och upptäck hur lätt det är.

På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.

Läs mer

Sedir Ajeenah

Sedir: Processen

Relaterade artiklar

27 oktober 2023

Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker