Kokbok nominerad till Guldägget

Foto: Elvira Glänte

Datum

22 Mars 2023

Foto

Elvira Glänte

Sedir Ajeenahs bok Sedir: Processen kan få kommunikationspriset.

Guldägget är Sveriges största tävling i kreativ kommunikation. Den startade 1961 och är därmed också Sveriges äldsta.

Bland de nominerade till årets pris finns Sedir Ajeenahs kokbok Sedir: Processen.

Motiveringen lyder:

”Sedir lagar mat på instagram. I en tydlig och lättföljd process delar han med sig av både recept och matfilosofi. Boken tar vid där instagram slutar, utan introduktion och med första receptet redan på omslaget. Kolofon, innehållsförteckning och filosofitexter är förpassade till mittuppslagen. Recepten är matlagningssäkrade i ett skyddsomslag av tjock plast och med ett högblankt, avtorkningsbart bestruket papper. Resultatet är en kokbok lik hur kokböcker var förr, som ett av kökets redskap, kniven, skärbrädan och rivjärnet.”

Vinnarna koras på Guldäggsgalan som arrangeras varje år kring påsk, därav namnet. Guldäggsvernissagen äger rum omkring en månad innan Guldäggsgalan. På vernissagen presenteras de bidrag som juryn har valt att nominera.

Relaterat

Om boken

Sedir: Processen är en kokbok som vill vara en vän och ett verktyg i köket. Författaren tar oss med från råvara till uppläggning, och läsaren får följa med i varje steg. Rätterna är ambitiösa men råvarorna vanliga och metoderna enkla. Här finns en tydlig vilja att skapa nytt, recepten består alltid av en okonventionell ingrediens eller en oväntad kombination som gör att det smakar nytt och bättre. Boken saknar klassisk kapitelstruktur men är lätt att dyka in i, varje recept är en egen berättelse. Här hittas också små eleganta och otekniska knep; koka avlång pasta som spaghetti i stekpannan för jämnast resultat, förgyll en soppa med en kryddbukett och lär dig vika fina wontons och upptäck hur lätt det är.

På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.

Läs mer

Sedir Ajeenah

Sedir: Processen

Relaterade artiklar

27 oktober 2023

Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker