Sorin Masifi

Foto: Lina E Adamo

Utforska författaren

Sorin Masifi är född 1982 i Erbil i Södra Kurdistan och kom till Sverige 1986. Hon har en masterutbildning i engelsk litteraturvetenskap från Stockholms universitet och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Hennes debut Staten Systrarna Dikten utkom 2022 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris, Katapultpriset och Sverige Radios lyrikpris. För debuten mottog Masifi SmåLits Migrantpris 2024.

Utgivning

Om boken

Staten. Systrarna. Dikten är ett arkiv över förluster som sträcker sig genom tid och rum, ett sorgearbete över en syster och en barndom. En barndom sammanvävd med Kurdistan, kampen och statslöshetens filosofiska frågor.
Sorin Masifi skriver med påtaglig auktoritet i sin debut. Hon samlar bilder och citat, minnen och historiska händelser - av dem vävs en berättelse fram. Berättelsen om en familj: Ba, Da, och två systrar. En familj, en skola i att leva och lära, en skola i kärlek, motstånd och diktens kraft.

Läs mer

Sorin Masifi

Staten Systrarna Dikten

Recensioner

”Det är som om någon drar ut proppen.”

”Även när en stat förvridit sina ord till oigenkännlighet finns det alltid någon som kan återuppfinna smärtans språk.

Staten systrarna dikten är den stora saknadens bok. I förgrunden finns familjens längtan efter ett land: Kurdistan.”

”Det känns omöjligt att göra den här diktsamlingen rättvisa. Flera gånger tittar jag i försättsbladet för att försäkra mig om att det stämmer – debut? Snarare ”total förtätning” och ”100 år av sammanpressad historia”, som Sorin Masifi själv beskriver en annan kurdisk poet, Ahmed Arif.”

”Jag är djupt tagen och drabbad av denna årets kanske starkaste och mest välskrivna debut”

”en diktsamling som är både ett vapen, ett arkiv och en dikt”

Nyheter

Foto: Lina E Adamo

31 januari 2023

Sorin Masifi nominerad till en rad priser

Nyheter