Staten Systrarna Dikten

Författare

Sorin Masifi

Staten Systrarna Dikten

2022-09-02

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2022-09-02

Recensionsdag

2022-09-26

Formgivare omslag

Håkan Liljemärker

Kategori

Lyrik

Mediekontakt

Lina Sjögren

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Premium Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113118437

Antal Sidor

135

Vikt (kg)

0.375

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

160

Miljöpåverkan

268g CO2e
Papper
ca 132 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 21 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 114 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Staten Systrarna Dikten

Recensioner

”Det är som om någon drar ut proppen.”

”Även när en stat förvridit sina ord till oigenkännlighet finns det alltid någon som kan återuppfinna smärtans språk.

Staten systrarna dikten är den stora saknadens bok. I förgrunden finns familjens längtan efter ett land: Kurdistan.”

”Det känns omöjligt att göra den här diktsamlingen rättvisa. Flera gånger tittar jag i försättsbladet för att försäkra mig om att det stämmer – debut? Snarare ”total förtätning” och ”100 år av sammanpressad historia”, som Sorin Masifi själv beskriver en annan kurdisk poet, Ahmed Arif.”

”Jag är djupt tagen och drabbad av denna årets kanske starkaste och mest välskrivna debut”

”en diktsamling som är både ett vapen, ett arkiv och en dikt”

Böcker av författaren

Om boken

Staten. Systrarna. Dikten är ett arkiv över förluster som sträcker sig genom tid och rum, ett sorgearbete över en syster och en barndom. En barndom sammanvävd med Kurdistan, kampen och statslöshetens filosofiska frågor.
Sorin Masifi skriver med påtaglig auktoritet i sin debut. Hon samlar bilder och citat, minnen och historiska händelser - av dem vävs en berättelse fram. Berättelsen om en familj: Ba, Da, och två systrar. En familj, en skola i att leva och lära, en skola i kärlek, motstånd och diktens kraft.

Läs mer

Sorin Masifi

Staten Systrarna Dikten

Nyheter

Foto: Lina E Adamo

31 januari 2023

Sorin Masifi nominerad till en rad priser

Nyheter