Sorin Masifi nominerad till en rad priser

Foto: Lina E Adamo

Datum

31 Januari 2023

Foto

Lina E Adamo

Poeten kan få Borås Tidnings debutantpris, Katapultpriset och Sveriges Radios Lyrikpris för sin debut.

Sorin Masifis debutdiktsamling Staten Systrarna Dikten kan beskrivas som ett arkiv över förluster som sträcker sig genom tid och rum, ett sorgearbete över en syster och en barndom. En barndom sammanvävd med Kurdistan, kampen och statslöshetens filosofiska frågor.

Boken är nominerad till en rad priser i år. Den 9 mars delas Borås Tidnings debutantpris ut och Staten Systrarna Dikten är nominerad med motiveringen ”För ett sorgearbete som i kollagets form låter poesin koppla ihop individen med kollektivet.”

Katapultpriset delas ut i samband med Littfest i Umeå i mitten av mars och Sveriges Radios Lyrikpris delas ut under Litteraturveckan i P1, 24-30 april. Till det priset är Staten Systrarna Dikten nominerad för att den ”borrar djupt i exilens arv när den kurdiska historiens sår flätas samman med saknaden efter en älskad syster. En svidande vacker sorgesång och mångfacetterad berättelse binds ihop av ett starkt eget tilltal och en sällsam lyrisk fingertoppskänsla.”

Sorin Masifi är född 1982 i Erbil i Södra Kurdistan och kom till Sverige 1986. Hon har en masterutbildning i engelsk litteraturvetenskap från Stockholms universitet och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek.

Relaterat

Om boken

Staten. Systrarna. Dikten är ett arkiv över förluster som sträcker sig genom tid och rum, ett sorgearbete över en syster och en barndom. En barndom sammanvävd med Kurdistan, kampen och statslöshetens filosofiska frågor.
Sorin Masifi skriver med påtaglig auktoritet i sin debut. Hon samlar bilder och citat, minnen och historiska händelser - av dem vävs en berättelse fram. Berättelsen om en familj: Ba, Da, och två systrar. En familj, en skola i att leva och lära, en skola i kärlek, motstånd och diktens kraft.

Läs mer

Sorin Masifi

Staten Systrarna Dikten

Relaterade artiklar

Foto: Lina E Adamo

31 januari 2023

Sorin Masifi nominerad till en rad priser