Unik insyn i polisens inre verksamhet

Foto: Lina E Adamo

Datum

14 September 2022

Foto

Lina E Adamo

Varför väljer man att bli polis? Hur är det att ha ett jobb där man dagligen riskerar att utsättas för hot och våld? Och hur förändras polisyrket när samhället förändras?

I den nya boken Insats pågår ger Michael Fetz och Niclas Anderson oss en unik inblick i hur en polis verkligen har det på jobbet.

De flesta böcker om polisarbete är uppdiktade. Och så finns det ett fåtal där en pensionerad polis blickar tillbaka på sitt yrkesliv eller ett enskilt fall. Insats pågår ingår inte i någon av dessa kategorier. Michael Fetz är fortfarande en av Sveriges mest erfarna poliser och i boken beskriver han det polisarbete som sker idag.

Under sina drygt fyrtio år i yrket har han haft en rad ledande nyckelpositioner inom svenskt polisväsende: polismästare i utsatta områden som Västerort och Södertälje, varit med och startat Nationella insatsstyrkan, varit chef för piketenheten i Stockholm City och operativ chef för flygplatspolisen på Arlanda. Han har dessutom varit högsta ansvarig för flera större händelser i Stockholm, från självmordsdådet på Drottninggatan 2010 till kronprinsessan Victorias bröllop och hanteringen av corona i Stockholm.

I Insats pågår finns actionladdade avsnitt, som när vi får följa insatsen vid en flygplanskapning och arbetet inom Nationella insatsstyrkan, Michael Fetz skildrar den utsatta positionen som blåljuspersonal och piketpolis dagligen upplever. Han reflekterar också över hur samhället förändrats under hans år på jobbet. Vilka utmaningar innebär den explosionsartade tillgången på vapen och den systemhotande gängkriminaliteten?

– Jag valde att tacka ja till det här projektet eftersom jag sitter på flera spännande berättelser som har ett allmänintresse och som säkert många tycker om att läsa om. Det är en ynnest att få möjligheten att dela med mig av dessa berättelser. Genom boken får jag därtill en unik möjlighet att bidra till debatten om det läge Sverige nu befinner sig i med ständigt ökat antal skjutningar, gängproblematik och en integration som inte har fungerat särskilt bra. Min förhoppning är att jag på sikt kan bidra till ett bättre samhälle där vi återgår till ett mer ”normalt” läge, säger Michael Fetz.

Boken är skriven i samarbete med journalisten Niclas Andersson.

– Det här är det roligaste och mest angelägna skrivprojekt jag sysslat med i hela mitt liv. Micke har varit centralt placerad – på första parkett och i förarsätet – under den svenska samhällsutvecklingen under de senaste 40 åren. Det är intressant att han har varit ledande inom den svenska poliskåren i flera decennier, men ändå på något sätt smugit under radarn. Han har hanterat mängder av det svenska samhällets allra största och mest dramatiska händelser, mer eller mindre utan att synas för den breda allmänheten, säger Niclas Andersson och tillägger:

– Det är mycket fokus på polisen i media. Via filmer, serier, dokumentärer, självutnämnda polisexperter eller med självsäkra analyser av politiker och samhällsdebattörer. Men detta är något helt annat. Här kliver en hög polischef, fortfarande aktiv, fram och berättar sin historia om Sverige. Det har aldrig förut hänt. Insats pågår skulle kunna vara en svindlande och underhållande nutidsdeckare. Det är den – tyvärr – inte. Den är ”real life Sverige” 2022. En osminkad och osentimental beskrivning av exakt hur det svenska samhället mår idag och hur vi har hamnat här.

Relaterat

Om boken

Varför väljer man att bli polis? Hur är det att ha ett jobb där man dagligen riskerar att utsättas för hot och våld? Och hur förändras polisyrket när samhället förändras?
Michael Fetz är en av Sveriges mest erfarna poliser. Under sina drygt fyrtio år i yrket har han haft en rad ledande nyckelpositioner inom svenskt polisväsende: polismästare i utsatta områden som Västerort och Södertälje, varit med och startat upp Nationella insatsstyrkan, varit chef för piketenheten i Stockholm City och operativ chef för flygplatspolisen på Arlanda. Han har dessutom varit högsta ansvarig för flera större händelser i Stockholm, från självmordsdådet på Drottninggatan 2010 till kronprinsessan Victorias bröllop och hanteringen av corona i Stockholm. I den här boken berättar Fetz om livet som polis. Här finns actionladdade avsnitt, som när vi får följa insatsen vid en flygplanskapning och arbetet inom Nationella insatsstyrkan, han skildrar den utsatta positionen som blåljuspersonal och piketpolis dagligen upplever. Han reflekterar också över hur samhället förändrats under hans år på jobbet. Vilka utmaningar innebär den explosionsartade tillgången på vapen och den systemhotande gängkriminaliteten?Att polisyrket fascinerar många av oss vet vi genom otaliga filmer, böcker och poddar. Michael Fetz ger oss en unik inblick i hur en polis verkligen har det på jobbet.

Läs mer

Niclas Andersson, Michael Fetz

Insats pågår

Relaterade artiklar

Foto: Lina E Adamo

14 september 2022

Unik insyn i polisens inre verksamhet