Årets mest lästa artiklar på Norstedts.se

Datum

22 December 2017

Här är årets mest lästa artiklar på Norstedts.se - från tre kapitel ur upplösningen i Elena Ferrantes kvartett till Johannes Anyurus hyllade och prisade roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

1. Upplösningen av Ferrantes Neapelkvartett är här

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena är en av senare års största romansuccéer. Böckerna har orsakat Ferrantefeber hos en halv miljon läsare i Sverige och berört ytterligare miljontals världen över. I fjärde och sista delen Det förlorade barnet tar än en gång Elenas och Lilas liv dramatiska vändningar och allt kullkastas. Läs de tre första kapitlen ur den nya boken här

2. ”Jag har gjort det absolut värsta en mamma kan göra”

Läs ett avsnitt ur Ulla-Maria Anderssons roman Du sjöng mig hem, som handlar om att göra upp med sitt förflutna.  

3. ”Min sista dag som läkare”

I maj 2013 fick Paul Kalanithi, neurokirurg på Stanfords universitetssjukhus, diagnosen lungcancer. Två år senare avled han, 38 år gammal, och efterlämnade sin familj, hustrun Lucy och parets gemensamma dotter Elizabeth Acadia. Under sjukdomstiden fortsatte han att arbeta som läkare och skrev samtidigt om sina erfarenheter som patient – vilket resulterade i boken När andetagen blir till luft som gavs ut efter hans död. Läs ett utdrag ur Paul Kalanithis pocketaktuella bok, där han skildrar sina sista år efter cancerdiagnosen.

4. ”Det finns personer jag fortfarande inte hälsar på”

I år är det 50 år sedan Marie Göranzon gick ut Dramatens elevskola. Hon var den första kvinnan med barn som antogs. När Dramatens dåvarande chef, Ingmar Bergman, fick veta att Marie var relativt nyförlöst reagerade han med förvåning, närmast chock. ”Är hon? Har hon? Det är klart flickan ska in, men hur fan ska hon klara det?” I den nya boken Vrålstark & skiträdd berättar hon om sitt liv och karriär för journalisten Stina Jofs. 

5. Should I stay or should I go?

Hur vet man när förhållandet inte går att rädda? När har man rätt att gå? I den nya boken Lyckligt skild gör Magnus Abrahamsson och Marit Danielsson, kända från Skilsmässopodden, upp med myten om att en separation är ett misslyckande. Utifrån egna erfarenheter ger författarna istället hopp och tröst, och visar att det svåra vägvalet kan leda till en lyckligare tillvaro – för både barn och vuxna. Vi bjuder på ett kapitel ur boken.

6. Lisbeth Salander gör upp med sin barndom i den femte Millenniumboken

Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de mörka skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander. Nya Mannen som sökte sin skugga släpptes i 34 länder, däribland Storbritannien, USA, Tyskland och Vietnam.

7. ”Trappan är min favoritplats i alla lägen”

Hannu Sarenström visar bilder och smultronställen i sin egen trädgård. 

8. HBO visade serien – nu ger Norstedts ut Atwoods bok

Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid, i ett USA som har förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead, där fertila kvinnor tagits som statliga fångar. Romanen är en skildring av en regim som många menar har drag av det samhällsklimat som råder i USA idag, 2017. Norstedts ger ut den moderna klassikern som stod som förlaga till den hyllade HBO-serien The Handmaid's Tale.

9. Vad är en modern klassiker?

Klassikerstämpeln är lätt att använda slentrianmässigt när man talar om böcker. Och att utnämna unga romaner till moderna klassiker är lättare ändå. För att reda ut vad en modern klassiker egentligen är frågade vi en expert, Norstedts förläggarproffs Håkan Bravinger. Sedan satte vi ihop en lista över 23 moderna klassiker att läsa redan i år. 

10. En av årets mest efterlängtade romaner

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar var en av årets mest efterlängtade svenska böcker. I november vann den även Augustpriset. Berättelsen inleds en vinterkväll i en bokhandel i Göteborg. 

–  Få böcker har varit så spännande att jobba med som Johannes Anyurus nya roman, berättar Håkan Bravinger, bokens förläggare. Jag minns fortfarande hur det kändes att läsa startscenen som utspelas i serietidningsbutiken. Genast insåg jag att den roman jag läste kunde gå åt precis vilket håll som helst, bli en thriller, bli en politisk dokumentarisk krutdurk, bli en kärleksberättelse, bli en science-fiction-roman. Jag är helt övertygad om att ingen annan än Johannes Anyuru hade kunnat skriva en roman med den sortens öppenhet.

11. ”Man kan inte göra om livet”

–  Blicken utifrån på flickor är väldigt stark, och grymmare på flickor än på pojkar. Detta bygger ju på en underordning sedan urminnes tider. Som ung grubblade jag mycket på varför så många hinder verkade sitta inuti mig själv och var dom kom ifrån? Jag ägnade en del tid åt varför jag inte kunde känna mig så fri som jag ville. Detta är ju såklart de inskränkningar som kvinnorollen innebär, berättar författaren Agneta Pleijel, som i år gav ut romanen Doften av en man, för Tone Schunnesson.