Maeve Binchy

Foto: Liam White

Utforska författaren

Maeve Binchy (1940–2012) växte upp i småstaden Dalkey utanför Dublin. Fadern var advokat och modern sjuksköterska. Efter att ha avlagt en BA vid UCD i Dublin arbetade Maeve Binchy under en tid som lärare i en skola för judiska barn innan hon blev journalist vid Irish Times. Under många år var hon tidningens Londonkorrespondent och träffade då sin make, BBC-producenten och barnboksförfattaren Gordon Snell. De gifte sig 1977.

Efter återkomsten till Irland blev Binchy krönikör i Irish Times och debuterade skönlitterärt 1982 med romanen Tänd ett litet ljus som omedelbart blev en internationell succé. Debuten följdes av Tom O’Briens dotter 1985, en roman om vänskapen mellan en irländsk och en engelsk flicka som håller i sig från barndomsåren till vuxen ålder. Romanen blev en ännu större internationell framgång än Binchys första roman och filmatiserades för tv med Geraldine McEwen i huvudrollen.

Romanfigurerna i Binchys romaner lever fast förankrade i ett katolskt Irland, vilket kan framstå som exotiskt, men mäns och kvinnors relationer är realistiskt skildrade och även om det finns en romantisk ton i hennes böcker går ofta de kvinnliga huvudpersonerna igenom en kris och trots detta blir de inte riktigt lyckliga. Exempel på romaner som skildrar denna tematik är Nora O’Donoghues dröm från 1996, Huset vid Tara Road från 1998 och Stjärnklara nätter från 2005. Flera av dessa har blivit långfilmer: "Circle of Friends", "Tara Road" och "Italienska för nybörjare", som bygger på Nora O’Donoghues dröm.

Maeve Binchy gav också ut några självhjälpsböcker, Sveda och värk, som bygger på hennes egna erfarenheter av att vara reumatiker samt Maeve Binchy’s Writer’s Club om hur man blir författare. Maeve Binchy var dessutom verksam som dramatiker och manusförfattare. Motiveringen till Lifetime Achievement Award vid Irish Book Awards 2012 löd: "Tack vare sina böcker fick hon miljoner läsare i hela världen att känna att hon var deras vän!"

Vinter i drömhuset, som blev Maeve Binchys sista roman, belönades med Irish Book Award. I Hos oss på Chestnut Street samlas ett trettiotal noveller skrivna under flera decennier. Hennes avsikt var att publicera dem i en volym, vilket skedde 2014. Sommaren 2017 kommer Picknick vid St Paul's, en härlig samling med Maeve Binchys allra bästa noveller. 

Utgivning

Om boken

Jag tittar ofta på människors ansiktsuttryck när jag möter dem på gatan, deras berättelser står skrivna där. Är den där mannen otrogen? Bär den där kvinnan på en hemlighet? Överallt är det intressant, ingen är tråkig. Maeve Binchy

Från Green Park till Brixton, Shepherd´s Bush till Chancery Lane får en del av de många miljontals tunnelbaneresenärerna och londonborna sina egna berättelser nedtecknade. De 25 berättelserna i samlingen har alla fått namn efter stationer på Victoria line och Central line i Londons tunnelbana.

I berättelsen Kings Cross får en kvinnlig mellanchef en ny sekreterare, Eve, som visar sig vara inget mindre än en feministisk karriärstrateg. I Notting Hill Gate försöker en journalist klura ut en västindisk kollegas mystikomgärdade privatliv. I Highbury & Islington våndas en ung man när han ska presentera sin fästmö ur arbetarklassen för sin förnäma mor och syster. I berättelsen Shepherd´s Bush kommer irländska May till London för att göra abort, en berättelse som blivit legendarisk på Irland, eftersom ingen när samlingen publicerades skildrat den erfarenhet som många irländska kvinnor delade.

Läs mer

Maeve Binchy

Victoria Line, Central Line

Om boken

Maeve Binchy var en enastående produktiv författare, som när hon inte skrev på någon roman, pjäs eller artikel gärna lämnade ett bidrag till en tidning eller tidskrift i form av en nyskriven novell. Obotligt intresserad av den mänskliga naturen utnyttjade hon alla tillfällen till att iaktta dess skiftningar. Ingenstans saknas det spänning, ingen är tråkig, har hon sagt.

I detta urval om fyrtiotalet noveller får vi bl.a. stifta bekantskap med Georgia Hall, kvinnan som har allt, framgång, utseende och berömmelse, men som blivit en karikatyr på sig själv. Och Eileen som flyttar till Glasgow för att komma bort från alla hopplösa karlar. Vi får möta Deirdre, som till varje pris försöker förmå sin väninna Maggie att avstå från giftermålet med en i hennes ögon olämplig man. Och så har vi Audrey, katten som minsann vet hur hon ska gå till väga för att hitta ett nytt hem när hennes ägare dör.

Alla framstår de som människor av kött och blod med sina fel och brister och vi läsare ler igenkännande åt deras beteenden.

Läs mer

Picknick vid St Paul's

Maeve Binchy

Picknick vid St Paul's

Om boken

När Maeve Binchy avled 2012 förlorade Irland en av sina mest kända och produktiva författare. Vinter i drömhuset (2014) blev hennes sista roman. I Hos oss på Chestnut Street samlas ett trettiotal noveller skrivna under flera decennier. Hennes avsikt var att publicera dem i en volym, vilket sker nu.

Den irländska berättarlustan, intresset för den vanliga människan, sättet att skildra miljöerna i det Dublin hon älskade - i Hos oss på Chestnut Street får Maeve Binchys läsare sin saknad stillad.

Läs mer

Hos oss på Chestnut Street

Maeve Binchy

Hos oss på Chestnut Street

Om boken

De tre systrarna Sheedy har bott i Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust så länge som någon kan minnas. Huset håller helt på att förfalla när den driftiga kvinnan Chicky Starr återvänder från USA och lyckas köpa det av systrarna.

För sina Amerikapengar tänker hon inrätta ett hotell, erbjuda stressade storstadsbor vila och rekreation, goda middagar vid det stora matsalsbordet och ett avspänt sätt att umgås. Till sin hjälp tar hon några av Stoneybridges söner och döttrar som av en eller annan anledning valt att komma tillbaka efter vistelser i Dublin eller utomlands.

Och gästerna börjar anlända: sjuksköterskan Winnie som tvingas tillbringa en vecka med sin svärmor i Stone House, amerikanske skådisen John som missat flyget tillbaka till USA, läkarna Henry och Nicola som bär på en hemlighet och svenske Anders som vill lära sig mer om den irländska folkmusiken.

Vinter i drömhuset bär Maeve Binchys speciella kännemärke: här finns värme, humor och romanfigurer som man vill tillbringa tid tillsammans med. Romanen blev Maeve Binchys sista och belönades med Irish Book Award.

Läs mer

Vinter i drömhuset

Maeve Binchy

Vinter i drömhuset

Om boken

I Allt för Frankie dyker den beskäftiga amerikanskan Emily Lynch upp som en senkommen ättling till Jane Austens Emma Woodhouse, den rika och sysslolösa familjeflickan som fördriver tiden med att lägga sig i sina vänners och släktingars liv och gifta bort dem med varandra.

Emily kommer till Irland för att söka sina rötter och hamnar hos sin farbror och faster på St Jarlath´s Crescent i Dublins förorter. Precis som Emma sätter Emily igång med att styra och ställa och lägga sig i sina släktingars liv och inte nog med att de låter henne hållas: de blir rent av tacksamma! Emily får minsann att göra, för farbror Charlie har precis blivit uppsagd från sitt jobb som portier på det stora hotellet, faster Josie orkar inte med takten i kexfabriken längre men värst av allt har kusin Noel det. Han smygsuper för att klara av tristessen i vardagen och har precis fått veta att han ska bli far, resultatet av ett one-night-stand som gick i rusets tecken. Stora problem att tackla för någon som precis fyllt 35 år men som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa.

Med sin amerikanska inställning får Emily saker och ting att börja hända. Tack vare henne skriver Noel in sig hos AA, börjar studera på kvällstid och bestämmer sig för att flytta hemifrån för att uppfostra dottern Frankie på egen hand. Men vägen fram till nykterhet, yrkesutbildning och föräldraskap blir naturligtvis inte spikrak och vi får följa Noels mödosamma kamp när han stångas med oförstående och fördomsfulla socialarbetare och misstänksamma arbetsgivare samtidigt som han försöker pussla ihop sitt liv som ensamstående förälder.

Till sin hjälp har Noel förstås Emily och föräldrarna men också ett helt batteri av grannar och vänner från St Jarlath´s Crescent som vi känner igen från tidigare Binchy-romaner: sjukhusprästen fader Flynn, nyutexaminerade läkaren Declan Caroll, cateringkvinnan Katie Scarlet och många fler. Ett särskilt hjärteknipande porträtt blir det av Stella Dixon, den unga kvinnan som är mor till Noels barn och som lider av obotlig cancer.

Läs mer

Allt för Frankie

Maeve Binchy

Allt för Frankie

Om boken

"Maeve är tillbaka och i toppform den här gången. Temat är hjärtat, både som muskel och metafor, och av den här boken blir man verkligen varm i hjärtat. Den är mysig utan att för den skull bli sötsliskig."
The Times

Nunnorna i ledningen för St Brigids hospital i Dublin ger läkaren Clara Casey den otacksamma uppgiften att bygga upp en hjärtklinik från grunden i en lagerlokal ute på gården. Mot alla odds tar hon på sig jobbet, trots att hon redan har mer än fullt upp med att få privatlivet att fungera i och med en skilsmässa och två struliga tonårsdöttrar.
Clara Casey skrider till verket med sin sedvanliga målmedvetenhet och organisationsförmåga och hon lyckas rekrytera sin personal på de mest oväntade ställen. På en parkeringsplats hittar hon den polska invandrarflickan Anja som putsar vindrutor. Anja har kommit till Irland i jakten på lyckan efter ett olyckligt äktenskap och får genast jobbet som Claras personliga assistent.
Nyblivne läkaren Declan har nyss avslutat sina medicinstudier och finner till sin stora glädje och sin stora förskräckelse att arbetsuppgifterna och ansvaret på Claras hjärtklinik vida överstiger hans erfarenhet och kompetens.
Fader Brian Flynn, som läsaren känner igen från Den magiska källan, råkar ut för förtal av en av församlingsmedlemmarna och söker tjänsten som sjukhuspräst på Claras klinik för att komma undan ryktesspridaren.
Resultatet blir en hjärtklinik som inte liknar någon annan. Här går läkarna ut med patienternas hundar, när ingen annan kan ta hand om dem, sjuksköterskorna får en ledig dag för att närvara vid en älskad patients begravning och Clara Casey extraknäcker på kvällarna som både patienternas och personalens personliga kurator. Frågan är bara: Hur länge ska Clara orka?


Läs mer

I själ och hjärta

Maeve Binchy

I själ och hjärta

Om boken

"Binchys bästa roman på tio år ..."
Elizabeth Grove-White, The Globe and Mail

Allt håller på att förändras i Rossmore. Staden har vaknat ur sin Törnrosasömn och förvandlats från sömnig irländsk småstad till snabbt växande affärscentrum.
Åsikterna om det nyvunna välståndet och det moderna samhällets genombrott i Rossmore, går starkt isär hos lokalbefolkningen. Särskilt som den nya genomfartsleden planeras att dras genom Whitethorn Woods, nära platsen för den heliga Annas källa, dit folk vallfärdat genom århundradenas lopp för att söka kraft och läkedom.
Den godhjärtade pastorsadjunkten fader Brian Flynn vill hålla sig väl med alla och har svårt att bestämma sig för vad han ska tycka om hela moderniseringsprojektet utan att ta parti för någon sida. Han försöker därför övertala Neddy O'Briens familj att ta emot den ekonomiska ersättning som erbjuds av kommunen för den mark som de förlorar i samband med vägbygget. Men det blir inte lätt, eftersom Neddys mor blev botad just vid den heliga Anns källa för många år sedan.
Snart får fader Brian höra fler mer eller mindre sannolika berättelser om människor som blivit hjälpta vid källan.

Läs mer

Den magiska källan

Maeve Binchy

Den magiska källan

Om boken

På en liten taverna högt ovanför den grekiska byn Aghia Anna möts fyra människor för första gången. Det är Fiona, en ung irländsk sjuksköteska, Thomas en akademiker från Kalifornien, Elsa, en vacker tyska; och så David, en tyst och blyg engelsman. Fyra främlingar utan något annat gemensamt än att de av olika skäl lämnat sina gamla hem och liv. Tillsammans med Andreas, tavernans ägare, blir de vittnen till hur ett fartyg i bukten nedanför dem fattar eld, och tragedin för dem samman. Stjärnklara nätter är en berättelse om en sommar och fyra människor som på olika sätt befinner sig i skeden av uppbrott och förändring. Fiona kämpar för att få familjen att acceptera att hon själv vill bestämma över sitt liv. Thomas saknar desperat sin son därhemma och oroar sig över att ex-hustrun ska passa på att vända pojken emot honom. Elsa övergav helt abrupt en framgångsrik tv-karriär, men det finns någon i hennes förflutna som inte vill släppa taget. Och David kämpar för att hålla sin dominante far stången. Med hjälp av Vonni, en irländsk kvinna som bott länge på ön och har ett gåtfullt förflutet, finner de till slut lösningar ? även om de inte alltid blir på det vis de önskat eller först trott?

Läs mer

Stjärnklara nätter

Maeve Binchy

Stjärnklara nätter

Om boken

Maeve Binchys novellsamling utspelar sig i Southside, i hjärtat av Dublin. Hon väver sina berättelser kring de små livsödena, det som pågår under ytan på vardagens alla händelser och som på samma gång innehåller livets stora frågor: kärlek, vänskap, lojalitet och förhoppningar. Liksom i romanerna möter vi här Maeve Binchys förmåga att se på omvärlden med sympati och humor. Med säker blick fångar hon in alla varianter av mänskliga känslor och tillkortakommanden. Det sprudlar av glädje och humor ? samtidigt som här finns ett stråk av vemod och en medvetenhet om livets komplikationer.

Läs mer

Dublin 4

Maeve Binchy

Dublin 4

Om boken

Ella Brady är en lyckligt lottad ung kvinna, älskad av sina föräldrar och av sina många vänner. En dag möter hon Don Richardson, en ansedd finansiell rådgivare, och blir passionerat förälskad. Don är gift, men menar att det inte är något hinder för deras kärlek. Men så visar det sig att Don och hans firma lurat många människor och Don flyr utomlands tillsammans med sin familj. Efter sig lämnar de kaos och ekonomisk ruin. En av dem som drabbats är Ellas far, som tvingas lämna sitt stora hus på Tara Road... Ella är naturligtvis förkrossad över Dons svek. Genom några vänners försorg far hon till New York för att träffa Derry King som hon hoppas kunna övertala att ekonomiskt stödja ett filmprojekt hon och hennes vänner dragit igång. Projektet går ut på att skildra Dublins och Irlands förändring utifrån samtal och intervjuer med människor - gäster såväl som personal - på Quentins restaurang. Och över dem alla vakar Patrick och Brenda Brennan, paret som gjort Quentins till en legend, men som också bär på en mörk sorg. Mycket hinner hända och många frågor skall besvaras innan alla trådar kan knytas ihop. I Maeve Binchys magiska Vi ses på Quentins träffar vi gamla och nya vänner: tvillingarna från Scarlet & Feather, Signora från Nora O'Donoghues dröm, Ria från Huset vid Tara Road - och flera nya bekantskaper.

Läs mer

Vi ses på Quentins

Maeve Binchy

Vi ses på Quentins

Om boken

Att förverkliga sin gemensamma dröm, att se något växa och lyckas. Det är Cathy Scarlet och Tom Feathers gemensamma mål. De skall skapa den bästa cateringfirman i Dublin, har hittat det bästa läget och har massor av energi och idéer. Men alla tycks inte så tilltalade av deras verksamhet. Vid ett inbrott stjäls och förstörs det mesta av vad de två investerat i firman. Försäkringsbolaget vill inte betala eftersom man misstänker att det är fråga om ett insiderbrott. Det blir tufft för det nystartade företaget. Cathys man Neil är inte till mycket stöd. Han är advokat och engagerar sig för olika ideella ändamål och blir mitt upp i allt dessutom erbjuden arbete utomlands. Han vill att Cathy skall ge upp sitt arbete - hans är viktigare! Toms vackra sambo Marcella går helt upp i sina orealistiska drömmar att bli mannekäng och går på ständiga partyn ordnade av herrar som vinkar med kontrakt. Så ger hon sig av till London för att söka lyckan. Neil å sin sida sviker Cathy genom att antyda att han hellre sett henne göra abort än föda det barn som skulle infinna sig så olämpligt för karriären...

Läs mer

Scarlet & Feather

Maeve Binchy

Scarlet & Feather

Om boken

Ännu en gång visar Maeve Binchy - en av vår tids mest lästa författare - prov på sin mästerliga berättarkonst och makalösa insikt i "hjärtats angelägenheter". I Hemkomsten möter vi älskande par, döttrar och främlingar, män och äkta hustrur; starka, övertygande berättelser fyllda av humor och allvar, som livet självt.


Här finns berättelsen om det första intryckets bedrägliga sken; en man och en kvinna som från början föraktar varandra för att sedan helt ändra uppfattning... En sekreterares tysta men passionerade förälskelse i chefen, en förälskelse som prövas under en affärsresa... Den osäkra hustrun som klänger sig fast vid ordning och reda, för att upptäcka att kaos kan vara förlösande... Två människor som på resa möts av en slump. förväxlar sitt bagage och upptäcker att när du öppnar en främlings väska kliver du in i hans liv...
Och många flera berättelser som skildrar gripande, ironiska och ofta humoristiska livsupplevelser. Hemkomsten är en resa rakt in i människohjärtat - underhållande och fängslande läsning som säkert kommer att framkalla många igenkännande leenden.

Originalets titel: The Return Journey

Läs mer

Hemkomsten

Maeve Binchy

Hemkomsten

Om boken

Vad vill du helst få när du ligger sjuk? Choklad, som ger hål i tänderna? Vindruvor, när du skulle föredra en flaska vin? Blommor, som ändå bara vissnar? Kanske då hellre något som får dig att skratta högt eller le igenkännande. Det här är en tröstebok av en av vår tids mest populära författare. Alla som läst något av Maeve Binchy förstår att det inte är någon sentimental tröst det är fråga om. Men en varm, mänsklig bok med en lyckad blandning av humor och sunt förnuft. Texten, som är full av anekdoter, ger goda råd både för den som är sjuk och omgivningen. Här finns råd om hur man accepterar sin kropp, om stödstrumpor, om att sluta dricka alkohol och uppmuntrande saker om bröstsmärtor. Tonen är rå, hjärtlig och djupt medkännande. Maeve Binchy lider själv sedan lång tid tillbaka av ständig värk och hon vet det mesta om smärta, sjukdom och sjukhusvistelse.

Läs mer

Sveda och värk

Maeve Binchy

Sveda och värk

Om boken

Ännu en gång visar Maeve Binchy - en av vår tids mest lästa författare - prov på sin mästerliga berättarkonst och makalösa insikt i "hjärtats angelägenheter". Hemkomsten och Semesterväder är två av historierna från novellsamlingen Hemkomsten. Hon berättar om kärlek, vi möter älskande par, döttrar och främlingar, nya upptäckter och återföreningar.
Det är starka, övertygande berättelser fyllda av humor och allvar, som livet självt.

Maeve Binchy är född och utbildad i Dublin och har en mångårig bana som journalist bakom sig. 1982 slog hon igenom med sin debutroman Tänd ett litet ljus. Hittills har över en miljon svenska läsare njutit av Maeve Binchys berättelser i succéer som Eldflugornas sommar, Glassjön, När ödets stjärnor faller och nu senast i Scarlet & Feather.

1 CD - ca 1 timme

Läs mer

Semesterväder

Maeve Binchy

Semesterväder

Nyheter

23 maj 2019

Varmt och medkännnande i Londons myllrande tunnelbana

Nyheter