Ebba Wachtmeister

Foto: Jenny Jonsson

Utforska författaren

Ebba Wachtmeister är en av Sveriges mest framstående matskribenter. Hon har under åren arbetat på tidningarna Gourmet, Månadsjournalen, Damernas Värld och senast som chefredaktör för Elle à la Carte.I september är hon bokaktuell med Kyckling - 75 recept du blir lycklig av. Förutom den tidigare boken Såser - snabba, smala, starka söta har hon varit en av författarna till böckerna Smårätter och Tio grönsaker och en tryffel. Ebba är också en av skribenterna i Gastronomisk kalender 2003, utgiven av Gastronomiska Akademien.Ebba verkar som kokboksförfattare, frilansjournalist och måltidskreatör. Målet är en attitydförändring kring allt som har med måltidsmiljön, maten och gemenskapen kring bordet att göra, bland annat genom hennes inspirationskök Ebbas Pannrum.

Utgivning

Om boken

Lax är fisken som gjort kometkarriär i våra svenska hem - de flesta äter lax minst en gång i veckan. Den är nyttig, full av omega-3, lätt att tillaga och mycket prisvärd. Men många är osäkra vad gäller att tillreda fisk och att komma på nya spännande laxrecept.

Lax - från vardag till lyx presenterar ett sjuttiotal lättlagade recept på förrätter, tilltugg, sallader, pajer och varmrätter med färsk, rökt eller gravad lax som huvudråvara. Det är både en baskokbok i tillredning av lax och en inspirationsbok för hemmakockar som söker förnyelse. Boken är fylld med härliga recept, från enkla, traditionella som laxpudding och inkokt lax med hollandaisesås, till mer fantasifulla och exotiska, till exempel laxceviche, laxgryta med curry och laxrullar med philadelphiaost och wasabi. Boken lär också ut grunderna i hur lax kan tillredas: gravad, rimmad, rökt och inkokt.

Tanken med formgivningen är att förstärka laxens naturliga koppling till norden och havet och bilderna förstärker det rustika, vackra och lugna som gör att detta är en kokbok att njuta av, inte bara i köket.

Innehåll: Lax - Salmo Salar - en makalös fisk i många skepnader. Vad är skillnaden mellan odlad och viltfångad lax? Ekologisk lax - vad är det? Grunderna i råvaruhantering, alltifrån att rimma till att pochera Förrätter, smårätter och tilltugg Sallader och lunchrätter Huvudrätter


Läs mer

Ebba Wachtmeister, Paula Ahlsén Söder

Lax

Om boken

Dagens svenska matkultur, med dess influenser från världens alla kök, håller på att utvecklats till en av de mest spännande och högklassiga i världen. Just nu är det smårätterna ? förrätterna, tapas, antipasta, sushi med mera ? som är "heta" och "inne" bland matälskarna. Den svenska traditionen med smörgåsbordet dignande av smårätter gör oss speciellt lämpade att ta till oss influenser från andra matkulturer och därur åstadkomma både något traditionellt och nytt. Små rätter är skapad av den nya generationens främsta matlagare. Per Gustafson och Malin Söderström deltog i det framgångsrika svenska koklandslaget som vann en guldmedalj vid de olympiska tävlingarna i Berlin 1996 och Henrik Nordström är kökschef på restaurangen Bon Lluc där bl a smårätterna ? tapas ? är en av specialiteterna. Tillsammans med matjournalisten Ebba Wachtmeister har de skapat en receptsamling med små rätter som innehåller allt en modern matlagare behöver. Här finner du svaret på förrättsproblemet, här får du råd hur du komponerar dina bufféer, här kan du kombinera din egen plockmat. Allt läckert fotograferat av Fabian Björnstjerna och formgivet av Carl Åkesson.

Läs mer

Smårätter

Ebba Wachtmeister, Murdoch Books , Per Gustafson, Malin Söderström

Smårätter

Om boken

Alla tycker om kyckling - barn, ungdomar och äldre. Kyckling finns i alla matkulturer och kan tillredas på tusen sätt. Kyckling passar både till fest och till vardag, och kan tillredas hel eller i delar.
Kyckling är vår nya husmanskost. Billigt, lättlagat, nyttigt och smalt!

Det är enkelt att tillaga en god kycklingrätt - och det är lätt att laga nyttiga rätter av kyckling.
Den här kycklingkokboken tar fasta på det enkla, och innehåller recept för alla smaker.
Inledningsvis redogör boken för fakta kring svensk kyckling. Status hos uppfödaren av idag, förvaring, att tänka på vid tillredning, styckning osv.
I boken finns ett kapitel för varje styckningsdel av kycklingen, råd om tillagningsmetoder och en mängd säkra, snabba och läckra rätter samt lite ovanligare anrättningar. Här finns också tips på annorlunda tillbehör som passar speciellt bra till kyckling.

Ur Innehållet: Fingerbitar Mackor Soppor Festkyckling; för några få eller för buffén Kycklingfilé; kryddade, fyllda, marinerade mm Kycklingklubbor Kycklinglever Kokt kyckling Grillad kyckling Rätter på hel kyckling Kyckling på utrikiska; italiensk, fransk, indisk, asiatisk, etiopisk osv Annorlunda tillbehör; såser, ris, nudlar, grönsaker, bön- och linsrätter.


Läs mer

Kyckling

Ebba Wachtmeister, Murdoch Books

Kyckling

Om boken

Att göra en god sås är lätt - bara man vet hur man gör. Hur man får de ljuvliga smakerna att koncentreras och bäras av grädde, sky, tomatsås, céme fraiche eller olja... Detta är handboken för alla som står i ett kök och då och då undrar: Men såsen då? En ny såsbok med alla de traditionella grundrecepten och de nya smakerna. Att göra en god sås är inte svårt, och här finns inte bara alla recepten utan också knepen! Hur man varierar och förnyar favoritrecepten, hur man med enkla grepp kan skapa kulinariska upplevelser av enkla grundråvaror och kylskåpsrester... De långt över 100 såsrecepten är indelade i tio kapitel. Smala; exempelvis tomatsås, sky, timjansås, Snabba; wasabiröra, ostsås, löksås, Salsa; hot BBQ-sås, salsa verde, chutney, Salladssåser; vinägrett, ceasardressing, nobisdressing, Söta; vaniljsås, kolasås, sabayone, Mjölkprodukter; brunsås, bechamel, senapssås, Ägg; bearnaise, hollandaise, majonnäs, Buljong och fond; löksås, pepparrotssås, rödvinssås, Olja; gravlaxsås, smaksatta oljor, dragonsås, Dip & dopp; anchoiade, tzatziki, hummus...

Läs mer

Såser

Ebba Wachtmeister

Såser