Ebba Wachtmeister

Foto: Jenny Jonsson

Utforska författaren

Ebba Wachtmeister är en av Sveriges mest framstående matskribenter. Hon har under åren arbetat på tidningarna Gourmet, Månadsjournalen, Damernas Värld och senast som chefredaktör för Elle à la Carte.I september är hon bokaktuell med Kyckling - 75 recept du blir lycklig av. Förutom den tidigare boken Såser - snabba, smala, starka söta har hon varit en av författarna till böckerna Smårätter och Tio grönsaker och en tryffel. Ebba är också en av skribenterna i Gastronomisk kalender 2003, utgiven av Gastronomiska Akademien.Ebba verkar som kokboksförfattare, frilansjournalist och måltidskreatör. Målet är en attitydförändring kring allt som har med måltidsmiljön, maten och gemenskapen kring bordet att göra, bland annat genom hennes inspirationskök Ebbas Pannrum.

Utgivning

Om boken

Lax är fisken som gjort kometkarriär i våra svenska hem - de flesta äter lax minst en gång i veckan. Den är nyttig, full av omega-3, lätt att tillaga och mycket prisvärd. Men många är osäkra vad gäller att tillreda fisk och att komma på nya spännande laxrecept.

Lax - från vardag till lyx presenterar ett sjuttiotal lättlagade recept på förrätter, tilltugg, sallader, pajer och varmrätter med färsk, rökt eller gravad lax som huvudråvara. Det är både en baskokbok i tillredning av lax och en inspirationsbok för hemmakockar som söker förnyelse. Boken är fylld med härliga recept, från enkla, traditionella som laxpudding och inkokt lax med hollandaisesås, till mer fantasifulla och exotiska, till exempel laxceviche, laxgryta med curry och laxrullar med philadelphiaost och wasabi. Boken lär också ut grunderna i hur lax kan tillredas: gravad, rimmad, rökt och inkokt.

Tanken med formgivningen är att förstärka laxens naturliga koppling till norden och havet och bilderna förstärker det rustika, vackra och lugna som gör att detta är en kokbok att njuta av, inte bara i köket.

Innehåll: Lax - Salmo Salar - en makalös fisk i många skepnader. Vad är skillnaden mellan odlad och viltfångad lax? Ekologisk lax - vad är det? Grunderna i råvaruhantering, alltifrån att rimma till att pochera Förrätter, smårätter och tilltugg Sallader och lunchrätter Huvudrätter


Läs mer

Ebba Wachtmeister, Paula Ahlsén Söder

Lax

Om boken

Kyckling är enkelt att tillaga och lätt att variera, och dessutom tycker nästan alla om kyckling, både gammal och ung. I Kyckling hittar du 100 nya recept på kycklingrätter för hela familjen - allt ifrån soppor och grytor till sallader och pastarätter. Testa till exempel en asiatisk currygryta eller varför inte en marockans kycklingrätt med couscous? Prova dig fram med nyskapande recept och inspirerande bilder.

Läs mer

Kyckling

Ebba Wachtmeister, Murdoch Books

Kyckling

Om boken

Skapa ditt eget buffébord för dina vänner, och bjud på en mängd härliga smårätter - alltifrån asiatiska godbitar och orientaliska frestelser till tapas, vackra snittar och kryddstarka röror.
Recepten varierar i svårighetsgrad och kommer från alla delar av världen. Här finns något för alla smaker!

Läs mer

Smårätter

Ebba Wachtmeister, Murdoch Books , Per Gustafson, Malin Söderström

Smårätter

Om boken

Att göra en god sås är lätt - bara man vet hur man gör. Hur man får de ljuvliga smakerna att koncentreras och bäras av grädde, sky, tomatsås, céme fraiche eller olja... Detta är handboken för alla som står i ett kök och då och då undrar: Men såsen då? En ny såsbok med alla de traditionella grundrecepten och de nya smakerna. Att göra en god sås är inte svårt, och här finns inte bara alla recepten utan också knepen! Hur man varierar och förnyar favoritrecepten, hur man med enkla grepp kan skapa kulinariska upplevelser av enkla grundråvaror och kylskåpsrester... De långt över 100 såsrecepten är indelade i tio kapitel. Smala; exempelvis tomatsås, sky, timjansås, Snabba; wasabiröra, ostsås, löksås, Salsa; hot BBQ-sås, salsa verde, chutney, Salladssåser; vinägrett, ceasardressing, nobisdressing, Söta; vaniljsås, kolasås, sabayone, Mjölkprodukter; brunsås, bechamel, senapssås, Ägg; bearnaise, hollandaise, majonnäs, Buljong och fond; löksås, pepparrotssås, rödvinssås, Olja; gravlaxsås, smaksatta oljor, dragonsås, Dip & dopp; anchoiade, tzatziki, hummus...

Läs mer

Såser

Ebba Wachtmeister

Såser