Lotte Möller

Foto: Nille Leander

Utforska författaren

Lotte Möller arbetade under många år som kulturskribent och journalist för tidningar som Vi, Femina, Moderna Tider, Månadsjournalen, DN:s och Expressens kultursidor. Men för de flesta är hon kanske mest känd som författare till ett antal klassiker inom kultur- och trädgårdslitteraturen som Trädgårdens natur, Tankar om trädgården och Citron, som nominerades till Augustpriset.

Hennes senaste bok, Bin och människor, nominerades till Augustpriset 2019. Den tilldelades priserna Årets trädgårdsbok, Årets måltidslitteratur och Svensk bokkonst 2019.

Utgivning

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!
Årets trädgårdsbok 2019!

I den här boken står relationen mellan människor och bin i centrum. Det blir en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld. Lotte Möller berättar vad man under historien ansett att vi människor kan lära av bina och skildrar bland annat den upphetsade debatten på 1700-talet om huruvida det är en drottning eller en kung som styr bisamhället. Hon beskriver livets gång i kupan och bland biodlare, bin i religion och revolution och den ädla konsten att känna skillnad på olika sorters honung. Vi får också följa grannkonflikter och bisvärmar som spårar ur.

Med en särskild blick för färgstarka karaktärer låter hon oss möta alltifrån en skjutglad kalifornisk biodlare, som rasar mot både mördarbin och bipolitik, till Rudolf Steiner och benediktinermunken Broder Adam, Buckfastbiets fader, som hamnar i konflikt med en ny abbot.

Förhållandet mellan människa och natur löper som en röd tråd genom boken: hur det har sett ut genom historien, men också hur det tar sig uttryck idag, när den oroväckande bidöden gör binas framtid mycket osäker. Vad händer då med oss?

Läs mer

Lotte Möller

Bin och människor

Recensioner

"Bin och människor är en underhållande bok, som det är mycket lätt att tycka om och lära sig av" 

Dagen

”Jag blir riktigt upplyft av att läsa Lotte Möllers ljuvliga bok, som dessutom är rikt dekorerad med vackra illustrationer.”

Falköpings Tidning

”Jag börjar längtar efter egna bin vid läsningen”

Dala-Demokraten

”Lotte Möllers kulturhistoriska nyfikenhet är som gjord för detta ämne”

DN

Nyheter

2 oktober 2020

Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Nyheter