Bin och människor

Författare

Lotte Möller

Bin och människor

Svenska

2019-02-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Kulturhistoria

Författare

Recensionsdag

2019-02-27

Publiceringsdatum

2019-02-01

Formgivare omslag

Annika Lyth

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Ljudbok, E-bok

Produktion

Papper

LABB Träfritt obestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113088402

Antal Sidor

221

Vikt (kg)

0.645

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

160

Klimatpåverkan

675g CO2e
Papper
ca 408 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 7 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 259 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Bin och människor

Recensioner

"Bin och människor är en underhållande bok, som det är mycket lätt att tycka om och lära sig av" 

Dagen

”Jag blir riktigt upplyft av att läsa Lotte Möllers ljuvliga bok, som dessutom är rikt dekorerad med vackra illustrationer.”

Falköpings Tidning

”Jag börjar längtar efter egna bin vid läsningen”

Dala-Demokraten

”Lotte Möllers kulturhistoriska nyfikenhet är som gjord för detta ämne”

DN

Böcker av författaren

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!
Årets trädgårdsbok 2019!

I den här boken står relationen mellan människor och bin i centrum. Det blir en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld. Lotte Möller berättar vad man under historien ansett att vi människor kan lära av bina och skildrar bland annat den upphetsade debatten på 1700-talet om huruvida det är en drottning eller en kung som styr bisamhället. Hon beskriver livets gång i kupan och bland biodlare, bin i religion och revolution och den ädla konsten att känna skillnad på olika sorters honung. Vi får också följa grannkonflikter och bisvärmar som spårar ur.

Med en särskild blick för färgstarka karaktärer låter hon oss möta alltifrån en skjutglad kalifornisk biodlare, som rasar mot både mördarbin och bipolitik, till Rudolf Steiner och benediktinermunken Broder Adam, Buckfastbiets fader, som hamnar i konflikt med en ny abbot.

Förhållandet mellan människa och natur löper som en röd tråd genom boken: hur det har sett ut genom historien, men också hur det tar sig uttryck idag, när den oroväckande bidöden gör binas framtid mycket osäker. Vad händer då med oss?

Läs mer

Lotte Möller

Bin och människor

Nyheter

2 oktober 2020

Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Nyheter
Foto: Magnus Liam Karlsson

21 oktober 2019

Nominerade till Augustpriset!