Nominerade till Augustpriset!

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

21 Oktober 2019

Foto

Magnus Liam Karlsson

I dag avslöjades vilka böcker som är nominerade till Augustpriset 2019. Norstedts har i år tre nominerade böcker i två kategorier: Nina Wähä kan kamma hem priset för Årets svenska skönlitterära bok för sin Testamente och Ingrid Carlberg och Lotte Möller är nominerade för sina böcker Nobel respektive Bin och människor i kategorin Årets svenska fackbok.

Är man ansvarig för sin familjs synder, är frågan Nina Wähä ställer sig i sin roman Testamente. Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den?

Motiveringen från Augustjuryn lyder: ”Med den muntliga berättartraditionens alla knep tar Nina Wähä med läsaren till finska Tornedalen och familjen Toimi. Testamente framträder genom en kör av röster. Det är en skröna om svart familjearv, sorg och kärlek där varje människa rymmer en egen värld.”

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver i Nobel den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Augustjuryns motivering: ”Nobelpriset är världskänt, färre känner till människan bakom medaljen, Alfred Nobel. Men det gör Ingrid Carlberg som inför boken fått tillgång till tidigare stängda arkiv, i flera länder. Med finess sätter hon Alfred Nobel i ett nyanserat sammanhang socialt och politiskt, och skänker honom både liv och lust i denna biografi, sprängfylld med ny information och lärdom om en man som förändrade världen.”

I Lotte Möllers bok Bin och människor står relationen mellan människor och bin i centrum. Det blir en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld.

Juryns motivering: ”En genuin kärlek till bin genomsyrar denna bok där Lotte Möller gör en lika fantasifull som faktaspäckad färd genom dessa effektiva honungsproducenters historia, från antiken till nutid – och en hel del däremellan. Situationen för bin är just nu allvarlig och boken sticker till med insikter om ett hotat ekosystem, men den ger också en strimma hopp om att den långa och viktiga relationen mellan människor och bin kan fortgå, även i framtiden.”

Augustpriset instiftades 1989 och delas ut på Augustgalan i Konserthuset i Stockholm, den 25 november.

Pristagarna tilldelas en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Relaterat

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. Nobel är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. Nobel är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin.

Läs mer

Ingrid Carlberg

NOBEL

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!
Årets trädgårdsbok 2019!

I den här boken står relationen mellan människor och bin i centrum. Det blir en vindlande och stundtals stingslig resa från antiken till dagens biodlarvärld. Lotte Möller berättar vad man under historien ansett att vi människor kan lära av bina och skildrar bland annat den upphetsade debatten på 1700-talet om huruvida det är en drottning eller en kung som styr bisamhället. Hon beskriver livets gång i kupan och bland biodlare, bin i religion och revolution och den ädla konsten att känna skillnad på olika sorters honung. Vi får också följa grannkonflikter och bisvärmar som spårar ur.

Med en särskild blick för färgstarka karaktärer låter hon oss möta alltifrån en skjutglad kalifornisk biodlare, som rasar mot både mördarbin och bipolitik, till Rudolf Steiner och benediktinermunken Broder Adam, Buckfastbiets fader, som hamnar i konflikt med en ny abbot.

Förhållandet mellan människa och natur löper som en röd tråd genom boken: hur det har sett ut genom historien, men också hur det tar sig uttryck idag, när den oroväckande bidöden gör binas framtid mycket osäker. Vad händer då med oss?

Läs mer

Bin och människor

Lotte Möller

Bin och människor

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva." Dagens Nyheter

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Läs mer

Testamente

Nina Wähä

Testamente

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

19 oktober 2023

Samfundet De Nio prisar Ingrid Carlberg