Nina Wähä nominerad till Eyvind Johnson-priset 2020

Foto: Kajsa Göransson

Datum

13 November 2020

Foto

Kajsa Göransson

För att hedra minnet av författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnson instiftade Bodens kommun ett litteraturpris 1988. Bland de nominerade i år finns författaren Nina Wähä. Juryns motivering lyder:

”I det tidiga 1980-talets Tornedalen, men främst i sitt alldeles egna litterära universum, utspelar sig Nina Wähäs myllrande familjekrönika Testamente. Med en intagande och okuvlig berättarglädje lotsar Wähä läsaren genom den dysfunktionella familjen Toimis mörker, i en roman där arv och historia på samma gång fjättrar och befriar.”

Pristagaren offentliggörs i Boden den 26 november kl 10.00. I år kommer tillkännagivandet att ske utan publik på plats. I stället direktsänds prisutdelningen på Bodens kommuns Facebooksida. En litteraturpodd som ersätter årets scensamtal kommer att spelas in för att publiceras i samband prisutdelningen. I podden för kulturjournalisten, författaren och mångåriga P1-medarbetaren Kerstin Wixe ett initierat samtal med pristagaren.

Relaterat

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva." Dagens Nyheter

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Läs mer

Nina Wähä

Testamente

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

26 januari 2022

Nina Wähä: ”Det var bara att börja skriva”

NyheterIntervju