Nina Wähä nominerad till Sveriges Radios Romanpris

Foto: Kajsa Göransson

Datum

15 Januari 2020

Foto

Kajsa Göransson

I april är det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med stor litteraturgala i Karlstad den 24:e april med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris.

Nina Wähäs hyllade roman Testamente finns med bland de nominerade.

Vilken roman som tilldelas priset kommer att bestämmas av en lyssnarjury.

– En ovanligt rik samling romaner med både litterära kvaliteter och många komplexa ämnen att prata om. Riktiga bokcirkelböcker, med andra ord. Jag hade gärna själv varit med och diskuterat dem och ser verkligen fram emot att få höra samtalen om dessa böcker, säger Marie Lundström i ett pressmeddelande. Marie Lundström kommer att leda prisutdelningen den 24 april.

Fyra bokcirklar från Värmland och Närke läser och diskuterar de nominerade romanerna. De väljer en vinnare. Deras samtal hör du i P1 Kultur under Litteraturveckan mellan 20:e och 26:e april.

Relaterat

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva." Dagens Nyheter

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Läs mer

Nina Wähä

Testamente

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

26 januari 2022

Nina Wähä: ”Det var bara att börja skriva”

NyheterIntervju