Ingrid Carlberg får Anna Lindh-priset 2024

Foto: Kajsa Göransson

Datum

28 Maj 2024

Foto

Kajsa Göransson

Får priset för att hon ”öppnar våra ögon genom sin stora kunskap och sin förmåga att beskriva farorna för det som riskerar att hända med vår demokrati”.

Ingrid Carlberg har varit verksam som författare i över 20 år. Hon började sin karriär som journalist på 1990-talet och har bland annat varit undersökande journalist och ledarskribent på Dagens Nyheter. Den 13 oktober 2020 valdes hon in på stol 5 i Svenska Akademin.

– Som ordförande i Anna Lindhs minnesfond är jag väldigt glad över att meddela att det är just Ingrid Carlberg som får Anna Lindhs pris, 2024. Ingrid har genom sitt författarskap både gjort uppskattade biografier och satt strålkastarljuset på olika missförhållanden. Inte minst genom sin senaste bok Marionetterna, där hon beskriver hur samhällsutvecklingen lett fram till den verklighet vi lever i idag, med trollfabriker, desinformation, hat och lögner i det offentliga samtalet, säger Ann Linde, ordförande i Anna Lindhs minnesfond.

Anna Lindh-priset delas ut årligen sedan 2004 till minne av Anna Lindh, som avled 2003. I år delas det ut vid en prisceremoni på Medelhavsmuseet den 19 juni, som är Anna Lindhs födelsedag.

Priset till Ingrid Carlberg delas ut med motiveringen:

”Ingrid Carlberg har i många år skrivit angelägna böcker. Hon satte fokus på missförhållanden i läkemedelsindustrin med boken ”Pillret”. I biografier över Alfred Nobel och Raoul Wallenberg öppnade hon dörren till deras liv och gärning.

I sin senaste bok Marionetterna visar hon de historiska linjerna bakåt till dagens trollfabriker, falska nyheter, hat och lögner som förgiftar det offentliga samtalet och som i förlängningen är ett hot mot demokratin.

Ingrid Carlberg öppnar våra ögon genom sin stora kunskap och sin förmåga att beskriva farorna för det som riskerar att hända med vår demokrati. För det får hon 2024 års Anna Lindh pris.”

Minnesfondens styrelse består av Ann Linde (ordförande), Joakim Jonsson, Ellinor Eriksson, Andrea Törnestam, Karl-Petter Thorwaldsson och Lennart Weiss.

Relaterat

Om boken

”Jag skyndar på stegen och följer instruktionerna. Jag gör det för att jag har ledsnat på hatet, ledsnat på alla lögner och överdrifter som stjäl det mesta av syret. Jag gör det för att jag inte orkar med fler nättroll och säregna uppror. En fråga vill jag besvara innan vi kvävs: Hur hamnade vi här?”
Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag. Gränsen mellan lögn och sanning blir alltmer diffus och en obskyr propagandametod har växt till ett av de stora hoten mot vår demokrati.Under sin långa karriär som journalist och författare har Ingrid Carlberg granskat många fjärrstyrda påverkanskampanjer med oklara avsändare. I Marionetterna följer hon spåren tillbaka i historien, till mellankrigstidens Berlin och Paris och den fascinerande berättelsen om pr-geniet Willi Münzenberg. På hemligt uppdrag av Lenin och Stalin styrde han en internationell propagandakoncern och etablerade den politiska marionetteater som nu har fått en renässans.Marionetterna är en starkt berörande historia som fångar människorna och dramatiken bakom manipulationerna. Berättelsen ställer det som händer i världen idag i blixtbelysning.

Läs mer

Ingrid Carlberg

Marionetterna

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 maj 2024

Ingrid Carlberg får Anna Lindh-priset 2024