Sara Villius

Foto: Robin Rådenman

Utforska författaren

Sara Villius är född 1976 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2002 och har sedan dess utkommit med böcker för både barn och vuxna. 2019 utkom den mycket uppmärksammade Madonna. Villius är kursledare på Jakobsbergs författarskola.

Utgivning

Om boken

Läs mer

Sara Villius

Paradis

Recensioner

”Jag tänker att det är så här en intrig blir spännande på allvar; genom att valen är oundvikliga, men smärtsamt omöjliga.”

Expressen

”I all sin minimalism är Villius storslagen.”

Tidningen Vi

”Det är ett imponerande romanbygge värt många läsare.”

Borås Tidning

”Imponerande”

”Det var länge sen jag läste en så sorglig berättelse, skriven i en så förvirrande enkel och naken stil. Ibland påminner den om Sylvia Plaths melankoliskt humoristiska stil i Glaskupan, ibland om Peter Handkes snustorra stil i Den vänsterhänta kvinnan

”behagligt att läsa en författare som inte längre tycks behöva imponera på någon, allra minst sig själv.”

”det är så exakt, i minsta detalj, som det vanliga livet faktiskt kan vara, att man drabbas av ett slags svindel.” ”Det här är en prosa som litar fullständigt på sitt egenvärde. Den krumbuktar inte, den är inte lyrisk, den försöker inte sälja på läsaren några förnumstiga insikter.”

”... att en mamma får lov att vara så här existentiellt fuckad och så ambivalent i förhållande till patriarkatet och sexualiteten känns för mig sannare än det mesta.”

”Det är starkt och svart och skrämmande, skrivet utan skam. Och befriande att läsa om en kvinnovarelse som söker sig fram på sina egna smala djurstigar.”

”Madonna är en direkt plågsam roman. Och en av årets finaste.”

”Sara Villius håller ihop historien berömvärt. Hennes språk är sig likt. Korta meningar. Detaljerade iakttagelser som aldrig blir långrandiga. Varje ord betyder något i romanbygget. Och romanjaget är befriande komplext, inte självklart älskansvärt. Men hennes drivkraft griper tag i läsaren. Hon fogar sig inte.”

Borås Tidning

”Villius har en förmåga att ladda de mest vardagliga fraser fulla med mening, med så många bibetydelser. Språket är sparsmakat, naket, men sylvasst och kallt när hon avslöjar stelnade metaforer och klyschor. Det här helt enkelt en njutning att läsa.”

”Mer än ännu en smart, intellektuell feministisk undersökning i linje med amerikanska essäister som Maggie Nelson, än som den pinsamma intimitet som Sara Villius bygger upp mellan romanjaget och läsaren” ”Det finns många oavslutade ansatser i Madonna att gnugga sin förväntan mot utan att bli riktigt tillfredsställd, men just där i friktionen finns också dess särart.”

Hon är den modrande, älskande, skapande kvinnan - fångad i förväntningarnas rävsax och samtidigt stark och skoningslös i sitt begär och raseri.

Vi läser

Nyheter

27 oktober 2023

Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker

Nyheter
Foto: Robin Rådenman

17 oktober 2022

Sara Villius om fortsättningen på sin uppmärksammade roman

IntervjuerNyheter