Sara Begner

Foto: Anna-Lena Ahlström

Utforska författaren

Sara Begner är Chef för Coop Provkök och tidningen Mer Smaks och Coop Provköks kreativa och inspirerande matkreatör. Sara Begner är också författare till flera kända kokböcker, bland annat klassikern Vår kokbok.

Utgivning

Om boken

Nu låter vi Vår kokbok vegan flytta in i Vår gröna kokbok och därmed byter den titel. I Vår kokbok vego finns dels lakto-ovo-vegetariska recept, med mjölkprodukter och ägg, dels veganska recept. Vår kokbok vego är en grundkokbok som är till för alla, oavsett om du vill äta mer grönt, hjälpa din tonåring att laga mat utan kött eller varit vegetarian länge och behöver få inspiration till nya smaker.

Under de senaste åren har den gröna matlagningen definitivt landat i det allmänna medvetandet och är idag mycket mer integrerat i vårt tänkande kring mat. Det är numera självklart att en grönsak kan spela huvudrollen lika bra som kött eller fisk. Husmanskost och favoriter som tacos och våfflor blir minst lika goda i växtbaserade varianter och i matbutikerna finns ett stort utbud av vegetabiliska produkter.

Vår kokbok vego innehåller runt 400 recept, varav 50 är nya, för alla tillfällen: enkla vardagsrätter, festmat, tillbehör, mellanmål och frukostar, sötsaker och bröd. Fyra symboler talar om vilka recept som är lakto-ovo-vegetariska, veganska, glutenfria och snabba att göra – för att du lätt ska hitta rätt. Näringslära och fakta om olika livsmedel finns förstås också, samt ett säsongshjul som ger dig bra koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong.

Det är enkelt, inspirerande och gott att laga mat med Vår kokbok vego. Välkommen till vår sköna gröna värld!

Läs mer

Sara Begner

Vår kokbok vego

Om boken

Vår kokbok gavs ut första gången 1951 och har sedan dess blivit en av Sveriges mest populära kokböcker. Det är inte konstigt, för det är grundkokboken som har allt! Här hittar du både våra klassiska husmansrätter och nyare matinfluenser från hela världen. Den innehåller massor av snabba vardagsmiddagar, festmåltider och bufférätter liksom frukostar, mellanmål, mat- och kaffebröd samt ett kapitel om hur man syltar och saftar. Sist men inte minst en rejäl faktadel med bland annat näringslära, råvaruinformation och matlagningstermer.

Den här jubileumsutgåvan har inte bara ett glänsande yttre, utan också 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu. Med över 1 000 recept är detta den enda kokboken du behöver.

Läs mer

Vår kokbok

Sara Begner, Kristin Lidström, Lotta Kühlhorn

Vår kokbok

Om boken

I Vår kokbok student hittar du billiga och goda middagstips och hundratals recept med noga utvalda råvaror med influenser från hela världen. Du lär dig allt om att spara pengar när du handlar mat, ta vara på rester, hur du förbereder och planerar veckan och letar upp de bästa råvarorna. Du får mer är 200 härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra för att lägga så lite pengar som möjligt och samtidigt få näringsrik, vällagad, god och inspirerande mat.

Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!

Läs mer

Vår Kokbok Student

Sara Begner

Vår Kokbok Student

Om boken

Det här är en kokbok för alla matglada barn som vill lära sig att planera, handla efter inköpslista, fixa egna mellanmål och laga helvegetarisk middag till hela familjen. Tydliga steg för steg-bilder, smarta tricks och tips, 60 recept anpassade för att barnen själva ska klara av och vilja laga middagen. Släpp loss barnen i köket och låt dem stå för fredagsmyset eller lördagsmiddagen! Visst kan det bli lite stökigt när barnen går loss, men det är det värt. Det här är recept som även små kockar man lyckas med, och som alla gillar, stora som små. För visst är det godare att äta mat som man har lagat själv?

Läs mer

Barnens kockskola VEGO

Sara Begner

Barnens kockskola VEGO

Om boken

Vad är egentligen hälsosam mat?

I en tid då hälsorönen haglar över oss är det lätt att gå vilse bland olika trender. I Vår kokbok Hälsa utgår därför recepten från det som experterna i dag är överens om - mer grönsaker, bättre fettsyror, mindre vitt socker och färre snabba kolhydrater. Nyare maträtter och råvaror som chiapudding, råsaft och juicer, kokosolja, frön och nötter varvas med nyttiga varianter på klassiska recept. Vad sägs om pannkakor med bovete- eller mandelmjöl, köttfärssås med rivna rotsaker, pannbiff med bönor eller ugnsbakad lax med tzatziki på gurka och rättika?

Här finns den snabba vardagsmaten, den älskade husmanskosten och härliga festmenyer. Till och med recept på desserter - alla i hälsosam tappning. Mer än 200 recept kompletteras med texter som ger konkreta tips och handfasta råd för hur vi ska äta mer hälsosamt.

Läs mer

Vår kokbok hälsa

Sara Begner

Vår kokbok hälsa

Om boken

I Vår kokbok Vegan hittar du hundratals recept med noga utvalda råvaror och influenser från hela världen. Du lär dig allt om tillagningsmetoder, hur du förbereder, förvarar och hittar de bästa veganska råvarorna. Du får härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra med rotfrukter, groddar, alger, nötter, baljväxter och bär.

Vår kokbok Vegan är din uppslagsbok i köket när du ska laga vardagsmiddagen, festmiddagen, ha släkten hemma på buffé eller helt enkelt vill äta något lätt på kvällen. Här hittar du de självklara klassikerna i vegansk form men också helt nya rätter med tydliga smaker. Rejäl mat som man blir mätt av - och som dessutom är klimatsmart.

Läs mer

Vår Kokbok Vegan

Sara Begner

Vår Kokbok Vegan

Om boken

Vad ska vi äta till middag? Att lägga flera timmar på att förbereda en fin middag kan vara roligt ibland men ofta har vi inte den tiden på vardagar efter jobb eller skola. Alla kommer hem hungriga och trötta så matlagningen måste gå fort. För det mesta har vi både ont om tid och kreativa idéer. Men med rätt kunskaper och lite planering går det att laga både gott och nyttigt med variation.

Här hittar du allt som får din vardag att bli lättare: veckomatsedlar, inköpslistor och konkreta tips på middagar som inte tar mer är max 30 minuter att laga. Att alla är bra sett ur näringssynpunkt kan du ta för givet!

Läs mer

Stora Veckans vego

Sara Begner

Stora Veckans vego

Om boken

Stora veckans favoriter är en bok för dig som lever i verkligheten och vill få plats med hela livet varje dag. Tanken är att recepten ska vara lätta att laga och vara precis så där lagom nyttiga så att inte delar av familjen slår bakut. Det är dessutom en bok som svarar på den eviga frågan - vad ska vi äta till middag ikväll? Längs vägen hittar du mängder av smarta tips på hur rätterna kan förenklas eller varieras utan att du ska behöva slå knut på dig själv.

Boken har delats in i olika avsnitt med allt från allt-i-ett-middagar som kräver minimalt med disk och smarta rätter för matlådan till busenkla recept med steg-för-steg bilder så att barnen kan laga mat själva och en hel del godsaker att prova till helgen. Har du svårt att få till veckohandlingen så har du här ett kapitel med tre middagar i en matkasse, det är lagom framförhållning hemma i köket!

Här hittar du dina nya favoriter som du känner att du kan lyckas med. Avancerade kokkonster i all ära, men mindre tid vid grytorna ger mer tid över åt umgänge och annat roligt!

Läs mer

Stora Veckans favoriter

Sara Begner

Stora Veckans favoriter

Om boken

Alla vet att vi bör äta lite grönare, både för vår egen hälsa och för vår planet. Men framför allt för att det är gott! En grön dag i veckan eller sju spelar ingen roll, nu finns kokboken som hjälper dig med inspiration, matlagningsglädje, recept och handfasta råd.

Med över 500 recept på vegetariska och veganska rätter samt fakta om råvaror, tillagning och kostrekommendationer är detta den enda gröna kokbok du behöver. Med klassikern Vår kokbok som grund och garant för beprövade recept, hög kvalitet och enkelhet, är detta en perfekt kokbok för såväl unga nyutflugna som familjer som vill pröva en ny livsstil.

Hälften av recepten är nyskrivna och främst är det rejäl middagsmat baserad på tofu, soja och quorn samt bönor och linser. Här finns även härliga sallader och grönsaksrätter som fungerar som hela måltider. Nytagna bilder inspirerar till att laga vacker mat.

Ur innehållet: Gryn, frön och nötter, pasta, ris och nudlar. Tofu, soja och quorn, pizza, paj och pirog. Baka bröd. Efterrätter och sötsaker.


Vår gröna kokbok utsågs till vinnare av Årets Svenska Måltidslitteratur 2014 i kategorin Vegetarisk måltidslitteratur med motiveringen:

"Med hjälp av denna vegetariska kokbok är det lätt att variera vardagsmaten för den som redan är vegetarian samt för den som ska bjuda på vegetarisk fest till helger och födelsedagar. Med andra ord en heltäckande grön bok."

Läs mer

Vår gröna kokbok

Sara Begner

Vår gröna kokbok

Om boken

Mera Veckans Vego är den helvegetariska vardagshjälp du behöver. Här ryms massor av vardagsfavoriter men även festligare mat och helgmenyer. Förutom recept får du även inköpslistor, måltidsplanering, tips och tricks för att veckan ska gå ihop. När du vill laga mat på rester eller frossa i goda tillbehör hittar du också inspirationen här.

Vi är många som redan förlitar oss på Sara Begners gröna recept som räddare av vardagsmaten. Nu kommer uppföljaren till Veckans Vego med ännu fler vegetariska måltider som är enkla att sno ihop och rika på smaker. Det har aldrig varit enklare att handla och äta vegetariskt hela veckan!

Ur innehållet: Vilken smak vill du ha i kväll?, Middag med fem ingredienser, 3 middagar i 1 matkasse, Goda vanor, Allt i ett, Helghärligheter, Resträddaren, Soppor, sallader, smörgåsar.

Läs mer

Mera Veckans Vego

Sara Begner

Mera Veckans Vego

Om boken

Vår kokbok i ny upplaga gör det enklare än någonsin att laga smakrik och färgglad mat från det svenska köket, men med inslag från hela världen. Här finns inspiration och hjälp till alla som vill äta varierat och laga bra vardagsmat, bufféer, festmiddagar, mellanmål och baka. Nya maträtter och råvaror varvas med grönare varianter på gamla matklassiker. Med över 1 200 recept är detta den enda kokboken du behöver om du vill laga riktig mat från grunden. Oavsett om du nyss lärt dig laga mat eller om du är en van matlagare kommer du hitta massor av bra, noggrant genomlagade recept. Smaklig måltid!

Läs mer

Vår kokbok

Sara Begner, Kristin Lidström

Vår kokbok

Om boken

Det här är en kokbok för alla matglada barn som vill lära sig att planera, handla efter inköpslista, fixa egna mellanmål och laga middag till hela familjen. Släpp loss barnen i köket och låt dem stå för fredagsmyset eller lördagsmiddagen! Här finns tydliga steg för steg-bilder, smarta trix och tips och 60 recept som även små kockar kan lyckas med, och som alla gillar, stora som små. För visst är det godare att äta mat som man har lagat själv?

Läs mer

Barnens kockskola

Sara Begner

Barnens kockskola

Om boken

Vissa helger kan det vara supermysigt att göra långkok och storbak och att vistas i köket i timmar. Men ärligt talat består livet till 70 % av vardagar och när alla kommer hem från jobb, skola och dagis och är trötta och hungriga måste det gå fort - och oftast är det ont om kreativa idéer.

Nu är uppföljaren till succéboken Veckans favoriter här. Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga god och variationsrik middag på under en halvtimme. I Mera veckans favoriter finns allt som gör vardagsmaten mer lättlagad: tydliga och temabaserade kapitel, tips på inköpslistor, smarta veckomatsedlar, allt i en form-recept, smarriga soppor, matiga sallader, middagar som blir matlåda nästa dag. Här finns också ett kapitel med enkla, barnanpassade recept som tillåter en stunds vila på soffan medan ungarna lagar middagen.

Boken är dessutom fullspäckad med små, geniala kocktips som höjer såväl lägstanivån som högstanivån på matlagningen!

Läs mer

Mera Veckans Favoriter

Sara Begner

Mera Veckans Favoriter

Om boken

Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga god och variationsrik grön middag på under en halvtimme. Här hittar du allt som får din vardag att bli enklare - med tydliga och temabaserade kapitel som har lösningarna på de vanligaste vardagsproblemen. Och allt är vegetariskt!

Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!

Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den.

Läs mer

Veckans Vego

Sara Begner, Christina Drejenstam

Veckans Vego

Om boken

En bok full av matinspiration, recept och möten med människor från Kenya, Guatemala, Vietnam och Balkan. Finns det något bättre sätt att lära känna en kultur och ett lands befolkning än att införskaffa, tillreda, laga och äta den lokala maten tillsammans med de lokala invånarna?

Köksprofilen Sara Begner har på sina resor världen över mött och samtalat med kvinnor om deras levnadsvillkor, men också kommit dem nära på allra bästa sätt. Hon har blivit inbjuden i deras kök och lagat mat tillsammans med dem, talat om livets vedermödor och glädjeämnen, och njutit av den fantastiskt goda maten. Det går att laga fantastiska rätter även under enkla omständigheter!

Boken innehåller unika och färgsprakande resereportagebilder och matbilder från fyra världsdelar. Recepten är anpassade för svenska förhållanden. Alla ingredienser går att införskaffa i välsorterade matbutiker och fungerar till såväl vardag som fest. Vad sägs om thailändska dumplings till middag och rispudding med citrongräsmarinerad frukt till efterrätt, eller en mustig kenyansk kaffekokt lammgryta, som rundas av med en mango- och kokossockerkaka?

Här finns massor med idéer för dig som behöver nya matfavoriter och vill kittla smaklökarna med underbara smakkombinationer, dessutom är rätterna enkla att laga.

Läs mer

Glöd

Sara Begner

Glöd

Om boken

Hur får jag in min sjuåring i köket när Star Wars-legot lockar? Hur gör jag när barnen konsekvent vägrar äta något som ens påminner om en grönsak? Vad gör jag när stressen runt maten bara blir större och större? Är lösningen för en stunds ro runt matbordet att kapitulera och under ett antal år låta menyn bestå av makaroner och korv? Nej. Svaret är ett klart och tydligt nej.

Mat är njutning och att samlas runt middagsbordet ska vara dagens höjdpunkt, inte tvärtom. Det krävs inga nya matlagningskunskaper, inga magiska trolleritrick eller konstiga ingredienser. Receptet är helt enkelt: Free your mind i köket och väck matlusten!
Det handlar om att tänka om och vända en aning på begreppen. Låt barnen var med och styra processen, släpp in dem och gör köket till hemmets roligaste rum. Ta rollen som mentor i stället för att vara den som bestämmer. Ge dig själv ett välbehövligt brejk i matstressen och inse att ibland är knäckemacka och mjölk också en middag och frukt är en grönsak. Nästan.

Välj tillsammans. Låt barnen vara med och påverka hur maten ska smaka. Knaprigt är gott? Okej, då panerar vi fisken med frön och nötter. Berätta vad maten gör för kroppen och hur det fungerar. Barn är vetgiriga.

Laga tillsammans. Det finns så mycket mer än heta kastruller och stekning. Låt barnen vispa, knäcka ägg och mäta upp ingredienser. Låt saxen bli kökets viktigaste redskap, det mesta går att klippa. Släpp kontrollen och gilla kladdet.

Smaka tillsammans. Barn är omogna i sina smaker och det krävs minst tio försök innan en ny smak är etablerad. Ge inte upp, ha tålamod. Välj smak på maten utifrån det som är bekant. Glöm fänkål och saffran. Fråga i stället om soppan ska smaka lakrits eller lussebulle.

Ett sjuttiotal lättlagade recept med smaker som hela familjen gillar, som får alla att längta till middagsbordet. Utöver recepten finns tips på alternativa smaksättningar, smarta genvägar, bra tillbehör med mera.

Läs mer

Laga mat tillsammans

Sara Begner

Laga mat tillsammans

Om boken

Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga god och variationsrik middag på under en halvtimme. Här hittar du allt som får din vardag att bli enklare - med tydliga och temabaserade kapitel som har lösningarna på de vanligaste vardagsproblemen.

Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!

Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den. Sluta stressa över vad ni ska äta till middag - allt hittar du här!

Läs mer

Veckans favoriter

Sara Begner, Sara Gelfgren

Veckans favoriter

Om boken

Nu kan du sluta leta efter de där gamla veckotidningarna du sparat med recept på klassisk och traditionell julmat. Släng de lösa lapparna med ingredienser till de fantastiska köttbullarna och favoriten bland sillinläggningarna.

De bästa julmatsrecepten finns samlade i Vår julkokbok, Sveriges mest aktuella grundkokbok, fylld av inspiration, matlagningsglädje, recept och handfasta råd inför julen. I Vår julkokbok hittar du alla klassiker och en hel rad nya recept. Allt från sylta till sill, pepparkakshus, julskinka, knäck och annat gott. Dessutom fakta och information om tillagningsmetoder och råvaror. Ingrediensförteckningen i yttermarginalerna i fetstil gör recepten lättöverskådliga. 320 välfyllda sidor med en jul exakt på pricken som man vill att den ska smaka.

Med Vår julkokbok är det lätt att lyckas med julens alla härliga maträtter och kakor. En lättläst, ljus och öppen julkokbok fylld med inspiration och glädje över julens alla goda maträtter och godis! Den stora uppslagsboken för hela julens mat. Vår julkokbok, den enda kokbok du behöver i jul. God jul och lycka till med allt julgott!

Läs mer

Vår julkokbok

Sara Begner

Vår julkokbok

Recensioner

”Man måste kalla Vår kokbok för en riktig klassiker i sin genre. Den firar nu med sin 28:e upplaga 70 år som återkommande och uppdaterad kokbok för de svenska hemmen.  Receptregistret är något omarbetat jämfört med förra upplagan, men sidantalet är oförändrat. Här finns det mesta från snabb vardagsmat till klassisk husmanskost, fakta om bevarande och konservering, hemmabakning, menyförslag m.m. Det pedagogiska tilltalet är föredömligt, utan att bli mästrande eller tråkigt. Helhetsbetyg: 5.”

BTJ

Nyheter

Foto: Manne Widung

29 november 2021

Årets måltidslitteratur 2021 till Jenny Neikell, John Taylor och Sara Begner

Nyheter