Vår Kokbok Vegan

Författare

Sara Begner

Vår Kokbok Vegan

2019-09-13

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2019-09-13

Recensionsdag

2019-10-02

Formgivare omslag

Lotta Kühlhorn & Söner

Kategori

Allmänna kokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Eva Hildén, Wolfgang Kleinschmidt

Format

Inbunden, Inbunden

Produktion

Papper

Glättat bestruket

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113088648

Antal Sidor

384

Vikt (kg)

1.068

Ryggbredd (mm)

30

Höjd (mm)

222

Bredd (mm)

156

Miljöpåverkan

763g CO2e
Papper
ca 377 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 61 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 325 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Nu låter vi Vår kokbok vegan flytta in i Vår gröna kokbok och därmed byter den titel. I Vår kokbok vego finns dels lakto-ovo-vegetariska recept, med mjölkprodukter och ägg, dels veganska recept. Vår kokbok vego är en grundkokbok som är till för alla, oavsett om du vill äta mer grönt, hjälpa din tonåring att laga mat utan kött eller varit vegetarian länge och behöver få inspiration till nya smaker.
Under de senaste åren har den gröna matlagningen definitivt landat i det allmänna medvetandet och är idag mycket mer integrerat i vårt tänkande kring mat. Det är numera självklart att en grönsak kan spela huvudrollen lika bra som kött eller fisk. Husmanskost och favoriter som tacos och våfflor blir minst lika goda i växtbaserade varianter och i matbutikerna finns ett stort utbud av vegetabiliska produkter.Vår kokbok vego innehåller runt 400 recept, varav 50 är nya, för alla tillfällen: enkla vardagsrätter, festmat, tillbehör, mellanmål och frukostar, sötsaker och bröd. Fyra symboler talar om vilka recept som är lakto-ovo-vegetariska, veganska, glutenfria och snabba att göra – för att du lätt ska hitta rätt. Näringslära och fakta om olika livsmedel finns förstås också, samt ett säsongshjul som ger dig bra koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong.Det är enkelt, inspirerande och gott att laga mat med Vår kokbok vego. Välkommen till vår sköna gröna värld!

Läs mer

Sara Begner

Vår kokbok vego

Om boken

Vår kokbok gavs ut första gången 1951 och har sedan dess blivit en av Sveriges mest populära kokböcker. Det är inte konstigt, för det är grundkokboken som har allt! Här hittar du både våra klassiska husmansrätter och nyare matinfluenser från hela världen. Den innehåller massor av snabba vardagsmiddagar, festmåltider och bufférätter liksom frukostar, mellanmål, mat- och kaffebröd samt ett kapitel om hur man syltar och saftar. Sist men inte minst en rejäl faktadel med bland annat näringslära, råvaruinformation och matlagningstermer.

Den här jubileumsutgåvan har inte bara ett glänsande yttre, utan också 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu. Med över 1 000 recept är detta den enda kokboken du behöver.

Läs mer

Vår kokbok

Sara Begner, Kristin Lidström, Lotta Kühlhorn

Vår kokbok

Om boken

I Vår kokbok student hittar du billiga och goda middagstips och hundratals recept med noga utvalda råvaror med influenser från hela världen. Du lär dig allt om att spara pengar när du handlar mat, ta vara på rester, hur du förbereder och planerar veckan och letar upp de bästa råvarorna. Du får mer är 200 härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra för att lägga så lite pengar som möjligt och samtidigt få näringsrik, vällagad, god och inspirerande mat.

Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!

Läs mer

Vår Kokbok Student

Sara Begner

Vår Kokbok Student

Om boken

Det här är en kokbok för alla matglada barn som vill lära sig att planera, handla efter inköpslista, fixa egna mellanmål och laga helvegetarisk middag till hela familjen. Tydliga steg för steg-bilder, smarta tricks och tips, 60 recept anpassade för att barnen själva ska klara av och vilja laga middagen. Släpp loss barnen i köket och låt dem stå för fredagsmyset eller lördagsmiddagen! Visst kan det bli lite stökigt när barnen går loss, men det är det värt. Det här är recept som även små kockar man lyckas med, och som alla gillar, stora som små. För visst är det godare att äta mat som man har lagat själv?

Läs mer

Barnens kockskola VEGO

Sara Begner

Barnens kockskola VEGO

Om boken

Vad är egentligen hälsosam mat?

I en tid då hälsorönen haglar över oss är det lätt att gå vilse bland olika trender. I Vår kokbok Hälsa utgår därför recepten från det som experterna i dag är överens om - mer grönsaker, bättre fettsyror, mindre vitt socker och färre snabba kolhydrater. Nyare maträtter och råvaror som chiapudding, råsaft och juicer, kokosolja, frön och nötter varvas med nyttiga varianter på klassiska recept. Vad sägs om pannkakor med bovete- eller mandelmjöl, köttfärssås med rivna rotsaker, pannbiff med bönor eller ugnsbakad lax med tzatziki på gurka och rättika?

Här finns den snabba vardagsmaten, den älskade husmanskosten och härliga festmenyer. Till och med recept på desserter - alla i hälsosam tappning. Mer än 200 recept kompletteras med texter som ger konkreta tips och handfasta råd för hur vi ska äta mer hälsosamt.

Läs mer

Vår kokbok hälsa

Sara Begner

Vår kokbok hälsa

Om boken

I Vår kokbok Vegan hittar du hundratals recept med noga utvalda råvaror och influenser från hela världen. Du lär dig allt om tillagningsmetoder, hur du förbereder, förvarar och hittar de bästa veganska råvarorna. Du får härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra med rotfrukter, groddar, alger, nötter, baljväxter och bär.

Vår kokbok Vegan är din uppslagsbok i köket när du ska laga vardagsmiddagen, festmiddagen, ha släkten hemma på buffé eller helt enkelt vill äta något lätt på kvällen. Här hittar du de självklara klassikerna i vegansk form men också helt nya rätter med tydliga smaker. Rejäl mat som man blir mätt av - och som dessutom är klimatsmart.

Läs mer

Vår Kokbok Vegan

Sara Begner

Vår Kokbok Vegan

Om boken

Vad ska vi äta till middag? Att lägga flera timmar på att förbereda en fin middag kan vara roligt ibland men ofta har vi inte den tiden på vardagar efter jobb eller skola. Alla kommer hem hungriga och trötta så matlagningen måste gå fort. För det mesta har vi både ont om tid och kreativa idéer. Men med rätt kunskaper och lite planering går det att laga både gott och nyttigt med variation.

Här hittar du allt som får din vardag att bli lättare: veckomatsedlar, inköpslistor och konkreta tips på middagar som inte tar mer är max 30 minuter att laga. Att alla är bra sett ur näringssynpunkt kan du ta för givet!

Läs mer

Stora Veckans vego

Sara Begner

Stora Veckans vego

Om boken

Stora veckans favoriter är en bok för dig som lever i verkligheten och vill få plats med hela livet varje dag. Tanken är att recepten ska vara lätta att laga och vara precis så där lagom nyttiga så att inte delar av familjen slår bakut. Det är dessutom en bok som svarar på den eviga frågan - vad ska vi äta till middag ikväll? Längs vägen hittar du mängder av smarta tips på hur rätterna kan förenklas eller varieras utan att du ska behöva slå knut på dig själv.

Boken har delats in i olika avsnitt med allt från allt-i-ett-middagar som kräver minimalt med disk och smarta rätter för matlådan till busenkla recept med steg-för-steg bilder så att barnen kan laga mat själva och en hel del godsaker att prova till helgen. Har du svårt att få till veckohandlingen så har du här ett kapitel med tre middagar i en matkasse, det är lagom framförhållning hemma i köket!

Här hittar du dina nya favoriter som du känner att du kan lyckas med. Avancerade kokkonster i all ära, men mindre tid vid grytorna ger mer tid över åt umgänge och annat roligt!

Läs mer

Stora Veckans favoriter

Sara Begner

Stora Veckans favoriter

Om boken

Alla vet att vi bör äta lite grönare, både för vår egen hälsa och för vår planet. Men framför allt för att det är gott! En grön dag i veckan eller sju spelar ingen roll, nu finns kokboken som hjälper dig med inspiration, matlagningsglädje, recept och handfasta råd.

Med över 500 recept på vegetariska och veganska rätter samt fakta om råvaror, tillagning och kostrekommendationer är detta den enda gröna kokbok du behöver. Med klassikern Vår kokbok som grund och garant för beprövade recept, hög kvalitet och enkelhet, är detta en perfekt kokbok för såväl unga nyutflugna som familjer som vill pröva en ny livsstil.

Hälften av recepten är nyskrivna och främst är det rejäl middagsmat baserad på tofu, soja och quorn samt bönor och linser. Här finns även härliga sallader och grönsaksrätter som fungerar som hela måltider. Nytagna bilder inspirerar till att laga vacker mat.

Ur innehållet: Gryn, frön och nötter, pasta, ris och nudlar. Tofu, soja och quorn, pizza, paj och pirog. Baka bröd. Efterrätter och sötsaker.
Vår gröna kokbok utsågs till vinnare av Årets Svenska Måltidslitteratur 2014 i kategorin Vegetarisk måltidslitteratur med motiveringen:

"Med hjälp av denna vegetariska kokbok är det lätt att variera vardagsmaten för den som redan är vegetarian samt för den som ska bjuda på vegetarisk fest till helger och födelsedagar. Med andra ord en heltäckande grön bok."

Läs mer

Vår gröna kokbok

Sara Begner

Vår gröna kokbok

Om boken

Mera Veckans Vego är den helvegetariska vardagshjälp du behöver. Här ryms massor av vardagsfavoriter men även festligare mat och helgmenyer. Förutom recept får du även inköpslistor, måltidsplanering, tips och tricks för att veckan ska gå ihop. När du vill laga mat på rester eller frossa i goda tillbehör hittar du också inspirationen här.

Vi är många som redan förlitar oss på Sara Begners gröna recept som räddare av vardagsmaten. Nu kommer uppföljaren till Veckans Vego med ännu fler vegetariska måltider som är enkla att sno ihop och rika på smaker. Det har aldrig varit enklare att handla och äta vegetariskt hela veckan!

Ur innehållet: Vilken smak vill du ha i kväll?, Middag med fem ingredienser, 3 middagar i 1 matkasse, Goda vanor, Allt i ett, Helghärligheter, Resträddaren, Soppor, sallader, smörgåsar.

Läs mer

Mera Veckans Vego

Sara Begner

Mera Veckans Vego

Nyheter

Foto: Robin Rådenman

10 augusti 2022

Nya böcker i augusti 2022

Nyheter