Fem frågor till Henrik Berggren

Foto: Sofia Runarsdotter

Datum

28 Februari 2016

Foto

Sofia Runarsdotter

Är tiden för en svensk politiker av Palmes kaliber överstånden?

Jag hoppas verkligen inte det. Men politiken har förändrats mycket sedan Palmes tid. Hårdare bevakning, mindre utrymme för att föra resonemang och ökade krav på "folklighet". En politiker med Palmes bakgrund och intellektuella framtoning skulle få det betydligt tuffare i dag.

Lärde du dig nåt om Palme som du inte kände till under ditt skrivande?

Ingen mystisk hemlighet a la "Rosebud" i "Citizen Kane". Men jag insåg att han var mer resultatpolitiker än vad jag föreställt mig. Även om han var en av svensk politiks främsta retoriker var han också en person som verkligen ville åstadkomma något – framför allt jämlikhet.

Vad var Palmes viktigaste bidrag i svensk politik tycker du?

Tja, det beror ju lite på hur man ser det. Inrikespolitiskt är det utbildningspolitiken (expansionen av högre utbildning), jämställdhetspolitiken och den fackliga lagstiftningen. Utrikespolitiskt är det hans starka antikoloniala engagemang och nedrustningsarbete. Men allt knyts samman av hans starka tro på jämlikhet: mellan arbete och kapital, mellan män och kvinnor, mellan små och stora stater.

Vilka tror du hade varit Palmes hjärtefrågor om han funnits idag?

Palme var ingen förutsägbar person, men om jag skulle gissa så skulle det vara flyktingfrågan. Hans mor var flykting från Baltikum och han ingick ett skenäktenskap med en ung tjeckiska för att få ut henne ur landet efter att kommunisterna tog makten. Innan sin död visade han också intresse för posten som FN:s flyktingkommissarie. Samtidigt brann ju Palme för svensk inrikespolitik, så jag tror han skulle ha funderat mycket på hur kampen för en generös flyktingmottagning och mot främlingsfientlighet och rasism skulle bedrivas i Sverige.

Skriver du på något nytt i samma genre?

På sätt och vis. Jag håller på med en kollektivbiografi där jag följer kända och okända svenskar under andra världskriget. Arbetsnamnet är Landet utanför, och den kommer ut på Norstedts inom ett par år. Sedan skriver jag också en kortare bildbiografi om Dag Hammarskjöld på Max Ströms förlag som kommer i höst. Det finns intressanta likheter mellan Palme och Hammarskjöld, men väldigt stora olikheter också.

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segelholm

27 maj 2024

Henrik Berggren och Ingrid Carlberg får Stiftelsen Klockrosens stipendium